Akik majd bevethetők munkaerőhiány esetén. Álmodj, királylány...
Frissítés: MTI-hír is született Orbán legújabb fogalomalkotásáról; azt is megtudjuk, hogy "a romák tanulni és dolgozni akarnak". Hát persze...
A miniszterelnök megerősítette, hogy a munkaerő-hiányra nem a bevándorlást, hanem a rejtett tartalékok mozgósítását tartja megoldásnak, márpedig Európa és benne Magyarország legnagyobb rejtett tartalékának a roma közösséget tartja.
Az Országos Roma Önkormányzat az elmúlt években a fiatalokat is támogatta, 35 ezer roma szerezhetett érettségit. A különböző képzéseken szakmát is szerezhettek a résztvevők, úgy mint djak, betegápoló vagy szociális segítő.
Az Országos Roma Önkormányzat elnöke szerint a cigányság felelős a saját sorsáért, és az elmúlt években be is bizonyította, hogy kész tenni érte, ha segítő kezet kap. Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke elmondta a cigányság dolgozni, tanulni akar, kész sorsáért felelősséget vállalni.
Európának a bevándorlás helyett a romák felzárkóztatását kellene segítenie - erről beszélt a miniszterelnök, miután Farkas Flóriánnal tárgyalt. "Európa legnagyobb rejtett tartaléka, az a roma közösség" – jegyezte meg Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta: a közmunka volt a "legnagyobb jótétemény" a roma közösség számára az elmúlt négy évben, hiszen 57 ezer olyan cigány kapott munkát, aki korábban sohasem dolgozott. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "Ha Magyarországnak képzett, munkára és hadra fogható több százezres munkaerőpiacra lesz szükségünk, akkor elsőként a Magyarországon élő roma közösség képzésével, oktatásával, nevelésével munkaerőpiacon való részvételre való felkészülésével, felkészítésével kell foglalkoznunk."
Orbán Viktor bejelentette: felkérte Farkas Flóriánt, hogy az önkormányzati választás után, miniszterelnöki biztosként segítse a romák felzárkóztatását.