2019. június 25., kedd, Vilmos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:31 Reuters: Venezuelába érkezett az orosz légierő egyik repülőgépe22:21 Az atomalkuban vállalt kötelezettségei betartására szólította fel Teheránt több európai ország22:12 Putyin jövő év végéig meghosszabbította az élelmiszer-embargót21:43 A Jobbik süllyedő hajójáról Márki-Zay mozgalmába menekülnek a "túlélők"21:20 Előválasztási bohózat: nem válogatnak az eszközökben a "demokraták"21:05 Hétszeres életfogytiglanra ítélték Ciprus első sorozatgyilkosát20:44 Üvöltve kergette ki a "nem megfelelő állapotban lévő" pópa a kórust és a közönséget a székesfehérvári szerb ortodox templomból20:04 Emlékoszlopot állítottak a Ludovika ellenforradalmi felkelésének évfordulója alkalmából19:55 Trump még a perzsa ajatollah ellen is hozott szankciót19:27 Ismét gyújtóléggömbök okoztak tüzeket Izraelben18:45 Kurz már nem zárja ki az újabb koalíció lehetőségét az FPÖ-vel18:40 Isonzó emlékére18:28 Merényletet tervezett egy férfi a brüsszeli amerikai nagykövetség ellen18:15 Összeütközött két német harci repülőgép17:55 Elkezdődött a Czeglédy-ügy tárgyalása Szegeden
24 óra legolvasottabbjai

Videók, Külföld :: :: Hozzászólások

Assange állítólag "a világ legkellemetlenebb vendége volt"

Reklám

Elegük lett belőle.
Frissítés: fekália vagy lejáratás?
Sajtóbeszámolók szerint a nagykövetség munkatársai korábban is panaszkodtak az ausztrál férfi viselkedésre. Állításuk szerint a gördeszkázás mellett focizott a folyóson, és rendszeresen sértegette őket. Az ecuadori külügyminiszter pedig egyenesen azt állította, hogy Assange fekáliával kente össze a falakat, hogy bosszantsa őket.
Zoom
Fotó: Jack Taylor/Getty Images
Ecuador állítja, Assange-ot folyton emlékeztetni kellett arra, húzza le maga után a vécét, folyton szanaszét hagyta a koszos alsóneműit, nem mosogatott, és bekapcsolva hagyta a tűzhelyet.
A férfi ügyvédje, Jennifer Robinson hazugságoknak minősítette az állításokat. Szerinte Ecuador ezekkel a nevetséges vádakkal igyekszik indokolni az ügyfelével szemben tanúsított jogellenes fellépést.
2. frissítés: az ecuadori elnök szerint Assange kémközpontot működtetett a követségen
Kémközpontot működtetett Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató oldal alapítója Ecuador londoni nagykövetségén – mondta Lenín Moreno ecuadori elnök a The Guardian című brit újságnak.
„Az előző (ecuadori) kormány engedélyével rendelkezésére bocsátották a nagykövetség létesítményeit, hogy beavatkozhasson más államok belső folyamataiba” – mondta Moreno a lap hétfői számában. Moreno megerősítette, hogy a brit hatóságok írásba adták, hogy Assange alapvető jogait tiszteletben fogják tartani, és nem adják ki olyan országnak, ahol halálbüntetés fenyegeti.
Az ausztrál állampolgárságú Assange-t csütörtökön vette őrizetbe a Scotland Yard Ecuador londoni nagykövetségén, miután a latin-amerikai ország hét év után megvonta tőle a menedékjogot. A 47 éves WikiLeaks-alapítót akár egy évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti Nagy-Britanniában, mert 2012-ben nem jelent meg a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága által megszabott tárgyalási időpontban.
Washington pedig az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb számítógépes támadásával vádolja Assange-t, aki 2010-ben az amerikai kormányzati számítógéprendszerről több százezer titkosított információt – köztük az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumokat – lopott el és szivárogtatott ki. Svédországban nemi erőszak gyanúja miatt évekkel ezelőtt beszüntetett nyomozás újraindítása fenyegeti.
Moreno a brit lapnak adott interjújában cáfolta, hogy Assange-t amiatti megtorlásul tették ki a diplomáciai képviselet területéről, mert az ecuadori elnök és családtagjai személyes beszélgetései és fényképei kiszivárogtak a közösség médiának. Moreno ismételten sajnálatát fejezte ki, hogy Assange állítólag arra használta a nagykövetséget, hogy beleártsa magát más országok demokratikus folyamataiba.
„Sajnálatos, hogy az előző kormány engedélyével, Ecuador londoni nagykövetségén, területünkön, létesítményeket bocsátottak rendelkezésére, hogy más országok ügyeibe beavatkozhasson. Nem engedhetjük, hogy a házunk, amely megnyitotta kapuit számára, kémtevékenység központjává váljon” – mondta Moreno.
„Ez a tevékenység megsérti a menedékjoga feltételeit. Döntésünk nem önkényes, hanem a nemzetközi jogon alapszik” – jelentette ki az ecuadori elnök. „Sajnálatos, hogy egyes személyek más emberek magánélete megsértésének szentelték életüket” – hangsúlyozta Moreno.
Az ecuadori elnök sérelmezte, hogy bár vendéghez méltóan bántak Assange-al, ő ezt nem viszonozta azzal, hogy betartsa a számára előírt viselkedési szabályokat a diplomáciai képviselet területén, és felháborítóan viselkedett a tisztségviselőkkel, visszaélve az ecuadoriak türelmével. „Agresszív kampányt indított Ecuador ellen, és még perrel is fenyegetőzött azok ellen, akik segítettek neki” – tette hozzá Moreno.
„Sosem próbáltuk Assange-t kitoloncolni, ahogy azt némely politikai szereplő el szeretné hitetni másokkal. Ugyanakkor a magatartási szabályok folytonos megsértése és a fenyegetések miatt a politikai menedékjoga fenntarthatatlanná vált” – hangsúlyozta Moreno.
Morenót elődje, Rafael Correa a latin-amerikai történelem legnagyobb árulásával vádolta meg Assange menedékjogának megvonása miatt. Újságírói kérdésre válaszolva a hivatalban lévő elnök így válaszolt erre: „Ha az árulás a demokrácia és a sajtószabadság megvédését, az igazság, valamint az előző rezsim korrupciójának leleplezését jelenti, úgy annak hívhat, aminek akar”.
Moreno egyben visszautasította Correa azon felvetését, hogy Assange menedékjogának megvonása az Egyesült Államokkal kötött alku részét képezi Ecuador adósságának csökkentése fejében. „Az Egyesült Államokkal kereskedelmi, kulturális és biztonsági kérdésekben működünk együtt. Egyetlen alkalommal sem vitattuk meg Assange státuszát” – fűzte hozzá Moreno.
(Híradó - HVG nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready