1923-ban Vlagyimir Zsabotyinszkij oroszországi zsidó, a Cionista Mozgalom vezető értelmiségije és a mozgalom jobbszárnyának atyja ezt írta:
„A cionista kolonizációnak az eredeti populáció figyelembevétele nélkül kell befejeződnie vagy folytatódnia. Ez azt jelenti, hogy a folyamat csakis egy olyan hatalom védnöksége alatt mehet tovább, amely független az őslakosoktól, más szavakkal egy acélfal mögül, amely a terület eredeti lakosai számára áttörhetetlen.”
Attól a naptól kezdve ezek a szavak váltak a Cionista Mozgalom, majd később Izrael hivatalos és ki nem mondott politikájává. A cionisták a kezdetektől arra használták a telepeket, hogy megvessék a lábukat Palesztinában.
Ciszjordánia és Gáza 1967-es megszállását követően világossá vált a telepes mozgalom célja, amely a területen „kész tények” létrehozását jelentette, annak érdekében, hogy ne jöhessen létre egy palesztin állam. A több mint 40 éves megszállás kezdte éreztetni hatását. Ma több mint 200 telep és előőrs található szerte Ciszjordániában, amely földrajzilag akadályozza meg egy összefüggő palesztin állam létrehozásának lehetőségét.



Az Acélfal című dokumentumfilm feltárja ezt a jelenséget, nyomon követi a telepes populáció kronológiáját és alakulását, valamint ezek hatását a békefolyamatra. A film érinti a legújabb vállalkozást, az izraeliek által épített ciszjordániai falat - amely a telepek állandósítását hivatott biztosítani -, és annak hatását a palesztin emberekre.
A telepek és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra a palesztin emberek életének minden aspektusára befolyással bírnak. Földjeik elkobzása, természeti kincseik elrablása, emberi jogaiktól való megfosztásuk és egy apartheid rendszer kiépítése mind katasztrofális hatással vannak a régió jövőjére és a békefolyamat esélyeire.
Az elv, melyen a két fél között megindult békefolyamat alapul, nagyon egyszerű volt: földet a békéért. A telepek megsemmisítik ezt az elvet, és közben létrehoznak egy földet, ahol nincs, nem lehet béke.
Köszönjük szépen a feliratozást kedves olvasónknak.
Néhány olvasónk jelezte, hogy nem jelenik meg a felirat. Az alábbi képen szemléltetjük, hol kell bekapcsolni, ha magától nem indulna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kapcsolódó: