Egy fiatalkorú átányi "fiú" legutóbb két 11 éves gyermeket rabolt ki, de több betörés, lopás, garázdaság is a számlájára írható.
A forgalmas egri autóbusz-pályaudvaron követett el rablásokat és más bűncselekményt az a fiatalkorú, akit az Egri Járásbíróság nyomozási bírája ügyészi indítványra előzetes letartóztatásba helyezett.
A 15 éves gyanúsítottnak nem ez volt az első összeütközése a törvénnyel. Tavaly októberben az Egri Járási Ügyészség 2 rendbeli betörés miatt már eljárást folytatott ellene. Akkor a vádemelés elhalasztására és ezzel egyidejűleg pártfogó felügyelet elrendelésére került sor vele szemben, ami azonban nem tartotta őt vissza (vajon miért?...) attól, hogy 2013. november 4-én Egerben társaival újabb lopást kövessen el. Az utóbbi esetben már vádemelésre került sor a fiatalkorúval szemben, mely eljárás jelenleg bírói szakban van.
2013. november 10-én azután még tovább gyarapította a bűnlajstromát. Ekkor az egri autóbusz-pályaudvaron kötött bele egy lányba, akit a büfésoron ököllel állon ütött, mely erőszakos, garázda cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást és riadalmat keltsen.
A tanköteles fiatalkorú átányi lakos gyanúsított 2014. január 16-án - szokása szerint - a tanítás helyett ismét Egerben csavargott. 13 óra körül a buszpályaudvaron észrevette, hogy két nála kisebb, 11 éves gyermek egy padon ülve várakozik a távolsági járatra. Pénzt kért tőlük, majd, amikor nem kapott, megfenyegette őket. Végül 110 forintot sikerült a megfélemlített, rémült kisiskolásoktól elvennie.
A sorozatban elkövetett, egyre súlyosabb bűncselekmények halmazati büntetési tételére, valamint a fiatalkorú gyanúsított csavargó, iskolakerülő életmódjára tekintettel az ügyészség úgy ítélte meg, hogy esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá attól is tartani lehet, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyermekkorú sértettek megfélemlítésével és az ismeretségi körébe tartozó tanúk befolyásolásával az eljárás sikerét meghiúsítaná vagy veszélyeztetné. Mindezek mellett az újabb, hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésének lehetőségét sem zárta ki az ügyészség.
A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyetértve 30 napra elrendelte a fiatalkorú előzetes letartóztatását, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma Debreceni Javítóintézetében hajtanak végre - közölte dr. Konkoly Thege László főügyészségi ügyész, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.
(Heol nyomán)