Győri készenléti rendőrök kirakták a villogót, és igazoltattak egy férfit Ácson, a gyanú szerint pusztán csak azért, mert cigány. Ezt meg is beszélték, a központnak is bemondták. A mosoly akkor hervadt le az arcukról, amikor kiderült: a kocsiban tényleg egy cigány ül, csak éppen ő a polgármester - robbantja a legeslegújabb rasszizmusbombát a Zsindex.
"Egyrészt nagyon tipikus, másrészt egészen példa nélküli eset történt csütörtök dél körül a Komárom-Esztergom megyei Ács településen. Rendőrök a gyanú szerint pusztán a származása miatt igazoltattak egy cigány lakost – ez sajnos bevett dolognak számít a vidéki Magyarországon, ahogy azt pár éve egy civil szervezet be is bizonyította" - írja a zsidó lap. Csak éppen arról hallgatnak, hogy az elkövetők és a börtöntöltelékek hány százaléka "ilyen származású", s ezért indokolt-e a rájuk fordított különös figyelem, főleg ha Audit vezetnek. Sőt, még dicséretükre is válik a rendőröknek a bátorságuk, hiszen általában a "menő" cigókhoz még szólni sem mernek a kollégáik, akkor sem, ha épp 150-nel száguldoznak lakott területen.
De persze metéltéktől hiába várunk efféle kérdéseket, lássuk hát, mi a történet - legalábbis az ő szemszögükből.
Ami miatt az ácsi eset példa nélküli, az az, hogy a Győrből érkező rendőrök ezúttal rossz cigányra, történetesen a polgármesterre szálltak rá. Az esetről maga az érintett, az Ács települést 2010 óta irányító Lakatos Béla számolt be az Indexnek. Lakatos feljelentést tesz a rendőrök ellen.
Zoom
Egyből kitették a villogót
Lakatos Béla fideszes ácsi polgármester az egyetlen olyan városvezető, aki büszkén vállalja cigányságát. Általában a színcigány települések élén áll cigány vezető, ezzel szemben Ácson "csak" tíz százalék körüli a számarányuk. Lakatos 2010-ben kétharmados győzelmet aratott, miután hét évig volt a helyi iskola igazgatója, 2014-ben pedig 56%-kal újraválasztották. Az Antall-kormánytól kezdve minden rendszerváltás utáni kormánynak dolgozott. Ő az egyik arca az iskolai "szegregáció" ellen indított civil kampánynak, az Együtt jobb!-nak is.Lakatos Béla csütörtök délben éppen hazafelé indult a hivatalból ebédelni – szolgálati autójában, egy fehér színű, régi Audi A4-esben, amit a település három hónapig bérel neki, amíg lesz saját kocsija –, amikor elment mellette egy rendőrautó.
"Láttam, hogy megfordulnak utánam, egyből kitették a villogót. Meg is lepődtem, mivel be voltam kötve" – kezdi a történetet Lakatos, akit a polgármesteri hivataltól úgy ötszáz méterre állítottak le a rendőrök. Az egyik rendőr az Audi felé sétálva odaszólt a másiknak: "kisebbségi vezeti az autót", közben pedig a rendőrautó kihangosított rádióján egy női hang is bemondta: "kisebbségi igazoltatása van folyamatban".
Lakatos szerint a két rendőr csak azt láthatta, hogy egy nagy darab, rövid hajú "roma ember" ül az autóban, nem ismerték fel. A polgármester hangosan kérdőre vonta a rendőröket, amiért ezzel kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte, hogy így végzik a munkájukat.
A két rendőr, arra hivatkozva, hogy az igazoltatáson felháborodó Lakatos nem hajlandó együttműködni, odahívott még egy rendőrautót. Hamarosan már öt rendőr állta körül a polgármestert, akiről még mindig nem tudták, kicsoda.
"Amikor odaadtam a papírjaimat, lehervadt a mosoly az arcukról, és mondták, hogy minden rendben van. Én pedig azt, hogy kérem az azonosítójukat, mert feljelentem őket."
Az intézkedő rendőrök megállapították, Lakatos semmilyen szabálytalanságot nem követett el.
Közpénzből fizeti a fajtársak büntetéseit
A polgármester azt mondja, most már a saját példájából is érthető, miért kapnak Ácson éppen "a legszegényebbek" – a helyi cigányok – annyi büntetést. (Persze semmiképpen sem azért, mert ők követik el a legtöbb bűncselekményt - a szerk.) Polgármesterként ugyanis eddig leginkább csak azt látta, hogy folyamatosan érkeznek a büntetések, neki pedig "segélyt kell adnia a romáknak azok kifizetésére, hogy ne kerüljenek börtönbe". (Magyarul közpénzből fizeti a fajtársai büntetéseit - ezért tényleg érdemes volt újraválasztani... És azt is érdemes lenne megnézni, jogilag hogy fest ez a gyakorlat. Szólunk előre, azt fogja mondani, azért vádolják hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel stb., mert cigány...)
"Ha velem, egy polgármesterrel ezt csinálják, mit csinálhatnak egy egyszerű roma kőművessel? Mit csinálhatnak azzal, aki megy valahol Szabolcsban biciklivel az egyik faluból a másikba? Megbüntetik 30 ezerre, ami ellen nem mer semmit tenni, és pénze sincs kifizetni!" - sorolta. (Mi pedig már látjuk is magunk előtt a hemzsegő "roma kőműveseket".)
A polgármestert Győrből érkező készenléti rendőrök igazoltatták. Lakatos beszélt a győri készenlétisek ügyeletes parancsnokával, aki felvette a jegyzőkönyvet, és azt is megtudta tőle, hogy a rendőrségi rádióforgalmat vissza tudják majd hallgatni.
Lakatos azt mondja, jó a hallása, így biztos benne, hogy a női hang lekisebbségizte – és azt is gyanítja, hogy a két rendőr, amikor őt észrevette, a rádióban más szót használt. Így végződik a szívszorító beszámoló. Hamarosan folytatása következik...