Több cikkünkben foglalkozunk már a Nyírmihálydi-beli helyzettel (lásd pl. EZT és EZT), ahol a polgármester a latrinaásáshoz kötötte a cigók segélyének kifizetését, miután a drágák hepatitist terjesztenek.
A választ ki lehet találni: halálos fenyegetés.
A Magyar Rádióban részletesen elmondta (a nyomdafestéket nem tûrő kifejezéseket mellőzve), hogyan és milyen tartalmú üzenetet hagytak a kedves, munkás, szorgalmas, cseppet sem bûnöző, cseppet sem mindenhova odaszaró roma honfitársaink a fia telefonján. Mivel a rádió honlapja még mindig nem mûködik, így direkt linket nem tudunk adni.
Két cikk is foglalkozik a fenyegetéssel: a NOL, ill. az RTL Klub oldalán megtalálhatók. Természetesen mint mellékkörülmény említik csak meg a fenyegetést; a NOL pl. még azt is elhallgatta, hogy az halálos:
„A polgármestert és fiát ezután megfenyegették.  Nyisztor Ferenc - miként tudósítónkkal közölte - feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a rendőrségen.“
Az RTL Klub legalább leírta azt a szót, hogy „életveszélyes“: “Életveszélyesen megfenyegették Nyírmihálydi polgármesterét.“
Érdekes momentum, hogy megemlítette a polgármester, hogy az egész falu csatornázva van, tehát akár rá is tudnának kötni a szennyvízcsatornára. Csak hát ugye a píííz kell a játékgépbe meg piára....  Arra meg lusták, hogy nekiálljanak kiásni egy gödröt. Az ennyire állatias viselkedésû (bocsánat az állatoktól) emberekkel(?) mit lehet tenni?
Nem értjük ezt (sem). Ha van szennyvíz-elvezetés, akkor miért nem ellenőrizték és szankcionálták azokat, akik nem tudták megfelelően zárt (nem elég a 70-es évekbeli régi meszesgödörbe belekötött megoldás: vízmentesen zárt, fedett kell már) pöcegördröt igazolni és a létszámra vetített mennyiségről szippantási számlát mutatni? Nem is akármilyent, hanem az erre engedélyt kapott szállítóval szerződést kötve. Ahogy az elő van írva. Ezért nagyon kemény büntetéseket ki lehet és kell vetni. Érdekes mód errefele az összes olyan panzióst és vállalkozót végigb*szogattak, akik nem akartak rákötni 300e-ért + közmûfejlesztésért a hálózatra...
Azt is elmesélte a polgármester, hogy 300 (!) kóbor kutya van a faluban. Lehet találgatni, kikhez tartoznak... És nincs pénz sintérre, mert ugye kell a pénz a segílykére. A sintér db-onként 12e Ft-ot kérne egy-egy kutya befogásáért. Ezek a kutyák persze nincsenek beoltva, gondozva – el lehet képzelni, miféle kórságokat terjeszthetnek ezek is. Állítólag azok is ugye kóborolnak a susnyásban, viszik a szétdobált sz.rt, egyben a fertőzést is. Ilyen még fekete-Afrikában sincs, állítjuk...
Vannak azért ötleteink. Minden faluhoz tartozik erdő és mező. Annak van egy vadászati hasznositási dolga. Magyarán, minden erdőnek kell lenni egy vadásztársasághoz (VT) tartozása, amiért azok fizetnek. Minden VT lételeme az, hogy minél biztosabbnak tudja területbérletét. Ha a falu vagy az erdőbirtokosok biztositanák egy adott VT-nek a bérleti jogot nagyon hosszú időre annak fejében, hogy élnek azzal a joggal és kötelességgel, hogy a falu területén kivül koborló veszélyes állatokat kilövik, 99%, hogy átlag 200 Ft/db-ból meglenne a kilövés... Ha pedig az állatorvos is az első 20 vizsgálatánál megállapitja, hogy nincs oltva, vagy férges akkor lehet sipolni a jogvédőknek, de nincs nagy teteje.
Ezzel párhuzamosan a fertőzésre hivatkozva, vagy a rókakotorékok gyertyázására hivatkozva ebzárlatot kell elrendelni, majd lajstromozni a kutyákat - összevetve az oltási jegyzékkel. Aki nem oltatott, azt megvágni a kiróható legmagasabb összegre, ha nem fizet, pótlék, majd ingatlanra jelzálog. Erre mindre van szabály - csak alkalmazni kell.
Lehet, hogy elsőre durva dolognak hangzik, de aki ismeri a veszettséget, annak nem kell mondani semmit. Aki meg nem: abba nagyon bele lehet halni, az oltás meg kegyetlen fáj hetekig. Plusz, a nem oltott állat valószinûleg nem is kapta meg az oltáskor a féregtelenítőt.
A Népszabadság a fenyegetés előtti, témával foglalkozó cikkére is érdemes kitérni  (sajnos ez az online archívumban nem található). Kedélyes fotó, amin egy ordító magyar kissrác ül fehér anyukája ölében, a jóságos fehér orvos bácsi éppen beoltja, miközben a háttérben egy fehér takarítónő valamint egy fehér (val.szeg e.ü.-i alkalmazott, talán védőnő) figyelik az eseményt. Azaz: még csak véletlenül sincsenek cigányok sehol. Gondolom mindenkinek ez az idilli kép jelent meg a szemei előtt, mikor értesült az eseményekről, és nem asszociált azonnal a cigókra.
Ajánlott olvasmány (halálos cigányfenyegetés-témában)
Kuruc.info - AS