"Fidesz: soha ennyi díszcigány nem volt még a kormányzatban! - A Fidesz-KDNP közös sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet az egyre mélyülő szociális válságra, azon belül is a hazai cigányság napról-napra kritikusabbá váló helyzetére. A pártszövetség szerint a kormányzat évek óta csak beszél a megoldásokról, s kizárólag a népszavazások alkalmával tekinti fontosnak a romákat.

Soltész Miklós, a kereszténydemokraták országgyűlési képviselője általános adatokkal kezdte annak ecsetelését, miért elégedetlenek szociális téren a kabinet működésével. Eszerint egy KSH-kimutatás arról tanúskodik, hogy 2006-ban Magyarországon 2,2 millió ember élt a létminimum alatt. A kutatók úgy vélik, ez a hatalmas szám az idén már a 3 milliót is el fogja érni. Egy másik érzékletes adat szerint a lakosság (nem lakáscélú) hitelfelvétele az idei első félévben meghaladta a 636 milliárd forintot. A politikus úgy látja, az ezekből adódó gondok fokozottan érintik a cigányságot, akiket a Gyurcsány-kormány leginkább csak szavazatvásárlásra használ fel, egyébként viszont nem tekinti őket partnernek. S ugyan meghirdették az egyébként valós problémákat tartalmazó Roma Évtized Programot, valamint az oktatást, az egészségügyet és a foglalkoztatást érintő felzárkóztatási programjaikat, ám (bár sok-sok tíz és százmilliárd forint folyik el) mégsem látni a kitörési pontokat.

A részletekről Farkas Flórián, a nagyobbik ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: a helyzet rosszabbodása miatt ő elsősorban a miniszterelnököt teszi felelőssé, aki "a Parlamentben már meg tud szólalni cigányul, de semmilyen más komoly lépést nem tesz az érdekükben". Aláhúzta: a megszorító csomagok utóhatásai következtében a romák körében már megélhetési válságról beszélhetünk. Négy megyében például (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád) egyetlen egy hivatalosan alkalmazásban álló cigányt sem találtak. Ilyenre pedig szerinte a rendszerváltás óta nem volt példa. Ma amúgy az egész országot tekintve 85-90 százalékosra taksálják a roma-munkanélküliség arányát. Farkas szerint az utolsó komolyabb lehetőség számukra a kis- és közepes vállalkozások tőkeerős volta lett volna, ám a kormány kedvezőtlen intézkedései következtében sok közülük tönkrement, így nem tudtak munkát adni a szóban forgó népességnek.

Jelentősen nehezítette esetükben a kiugrás lehetőségét a sok óvoda- és iskolabezárás is, hiszen a legtöbb család nem képes fizetni távolabb fekvő intézményekhez az utazás költségeit - közvetve tovább fokozva így körükben az alacsony iskolázottságot. Ugyanez érvényes az egészségügyben végbement változásokra is: a kórházösszevonások miatt megváltozott gyógyítási lehetőségek anyagi okok végett több ezer roma számára elérhetetlenné válnak. Szomorúan állapította meg továbbá, hogy megjelent a cigány-hajléktalanság is. Ennek elejét vehette volna a Roma Évtized Programban foglaltak teljesítése, ám azok három éve teljes mértékben elmaradnak.

Ezért Farkas felszólítja a roma önkormányzati képviselőket és a cigány szervezetek vezetőit, a jogi kereteket tiszteletben tartva mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a magyar társadalmat tájékoztassák a jelenlegi állapotokról. Ezek ugyanis, ha továbbra sem változik semmi, társadalmi feszültségekhez, később pedig társadalmi robbanáshoz fognak vezetni. Leszögezte: nem lehet a cigánykérdést csak azzal kipipálni, hogy újabb jogvédőket, illetve cigány szervezetek élére újabb vezetőket neveznek ki. "

(Stop.hu; kiemelés tőlünk)

Kuruc.info: Ez bizony maga a csőd, a cigány munkakerülés bizonyítéka.

Kuruc.info - Arppi S.