Magyarországi munkaerőt keres több romániai cég, miután a magyar határ mellett lévő román megyékbe áramlanak a befektetések, és kezdenek elfogyni a dolgozók. A legszegényebb magyarországi vidékeken élők közül sokan illegálisan vagy saját szervezésben szereznek maguknak romániai munkát, de a multik szervezett állásbörzéket is tartanak. A fizetés csak a magyar minimálbér szintjén van, de sokan ennyiért is ingáznának.

István betöltötte a negyvenet, három éve nincs munkája, legalábbis rendszeres. "Alkalmi melókból élek, amióta ideköltöztem, most egy pulykatelepen vagyok 12 órásban" – mondja. Az eredeti végzettsége esztergályos, de esélyt nem lát arra, hogy a lakóhelyén vagy a környékén ezzel a szakmával elhelyezkedjen. Most abban reménykedik, hogy a külföldi munka összejöhet.

.....

Másoknak is vonzónak tűnik a kábelgyári munka (Kuruc.info: Uuupsz, ebben sok cigánynak még szakértelme is lenne. :) ).”
 
(Index.hu)

Kuruc.info: Ugye-ugye, van, akinek nem derogál utazni a segédmunkáért, még ha keveset is fizet... Miért van az, hogy a fehérek sokszor 100-200 km-re ingáznak, hogy a minimálbérnek megfelelő pénzért dolgozzanak, a cigányok meg még a helyi üzembe se mennek el?? Tényleg nincs munkahely, munkalehetőség, ahogy azt a romák és a fajvédők hazudják? Hiszen segédmunkához nem kell semmilyen képzettség, még olvasni sem kell tudni, azaz a füstösök képzettségével sem lenne gond.  Na ugye, kedves cigányfajvédők, cociológusok, médiamegmondóemberek, ez a hazugság is bedőlt. Ahogy eddig mindegyik másik is.

Kuruc.info – Arppi S.