"Helmeczy felhívta a figyelmet, hogy információi szerint H[orváth] Dezsőné végig azt üvöltötte, hogy "öld meg a magyart". Az ügyvéd állítása szerint nehéz volt tanúkat találni, mert a H. család tagjai megfenyegették a többi családot.

Mint mondta, a tanár Emese nevű kislányának igyekeznek olyan bírósági meghallgatást szervezni, amelyen nem vesznek részt a vádlottak. "Ha ki mersz szállni, megerőszakolunk a húgoddal együtt" - ezt mondták a helyszínen a nagyobbik gyereknek Helmeczy László szerint. Ez az állítás egyébként a vádiratban is szerepelt. Helmeczy hozzátette: a kislánynak senki nem nyújtott segítséget, a verés végén úgy kellett testvérével keresztbe állniuk egy kocsi előtt, hogy megálljon valaki.

"Ezt én nem tekintem erős felindulásból elkövetett emberölésnek" - fogalmazott."

(Hírszerző)
Kuruc.info / Arppi S.: ha esetleg valakinek bármi kétsége lett volna azzal kapcsolatban, hogy a lincselés kifejezetten rasszista alapú volt: azaz, cigány “gázolót” nem lincseltek volna meg... A dolog pikantériája, hogy Horváth Dezsőné valószínűleg a szintén vádlott cigány önkormányzati vezető felesége. Lásd még rasszizmus-témában bizonyítékként a Magyar Hírlap vonatkozó interjúját: “Annyi történt, hogy meghalt egy magyar. Nem tudom sajnálni...