Állami intézmény helyett egyelőre szüleihez költözik vissza Maugli, onnan pedig mehet, amerre lát, maradni ugyanis aligha fog a lepukkant putriban a pénzhez, telefonokhoz és vélhetően kábítószerhez szokott cigó.
Az Új Magyar Szó úgy tudja, a tizenegy éves Gábor István elhelyezéséről már döntött a csíkszeredai törvényszék. Ennek értelmében nem kerül állami intézménybe, hanem a családjához tér vissza.
A hazaszállítása után szociális otthonban szociális gondozó és pszichológus felügyelete alatt álló kis bűnözőt még a törvényszéki döntés előtt többször meglátogatták a szülei, akik többször megígérték, nem hagyják többet elkóborolni fiukat, s mint tudjuk, a cigány adott szava szent.
Az intézetben eltöltött három hét gyakorlatilag nem elegendő ahhoz, hogy a fiú kész legyen a társadalmi beilleszkedésre – vélte Bálint Szidónia brassói iskolapszichológus. Intelligens gyerek, ezt már bebizonyította. Másképp nem is tudott volna elszökni a nagyvilágba, és ott bármilyen úton-módon megmaradni – magyarázta.
Nincs olyan intézmény, amely erőszakkal ott tudná tartani a gyereket, jószántából pedig nem fog megmaradni sehol – nyilatkozta az ügy kapcsán Pap József gyergyószentmiklósi polgármester az ÚMSZ-nek, utalva a Budapestről szociális otthonba helyezett kiskorú cigány szökési kísérletére.
(MTI korrigálva)