A kormány rejtett erőforrásként, nem pedig problémaként tekint a cigányságra – mondta még hosszú évekkel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök a Cigányügyi Egyeztető Tanács ülésén. Hozzáfűzte akkor azt is: ebből fakadóan számunkra nemcsak diszkriminációs, emberi jogi kérdés, hogy miképpen élnek Magyarországon a "roma emberek", hanem gazdasági és szociális kihívás is.
Eközben a "roma kultúra" fenntartása is fontos - folytatta a miniszterelnök -, mert "nem hihetjük, hogy a romák úgy fogják megtalálni a helyüket a magyar jövőben, hogy aközben elfeledkeznek saját kultúrájukról". Az együttélést nem az identitások, a kulturális sajátosságok legyengítése teszi könnyebbé, hanem éppen ellenkezőleg, azok megerősítése - hangoztatta. 
No, hát éppen ez az egyik legnagyobb bajunk, hogy ez a "kultúra" napról napra feltörik belőlük. Most éppen Komlón.
A belvárosban, egy kereszteződésben történt a dolog, mikor az eseményben részt vevőknek piros jelzést mutatott a lámpa – kezdte beszámolóját egy helyi informátorunk, aki szemtanúja volt az alábbi történetnek.
Egy fekete BMW-ből, az anyósülésről kiszállt egy cigány, majd az előtte lévő fehér Volkswagent egy baseballütőnek látszó tárggyal összeverte – folytatta.
Zoom
Illusztráció
A sértett egy fehér férfi volt, az autója német rendszámú. A cigány ezután visszaszállt a BMW-be, és elhajtott, mintha mi sem történt volna. Tette ezt délután egy órakor, térfigyelő kamerák és rengeteg tanú előtt. Persze senki sem lépett közbe.
Örömmel látjuk tehát, hogy derék cigány honfitársunk megfogadta miniszterelnök úr szavait, s "nem feledkezett meg kultúrájáról", azt nem hagyta "legyengíteni". Apró szépséghiba azonban, hogy tudomásunk szerint a rendőrség azóta előállította a cigánybűnözőt. Ez igazán nem volt szép tőlük, hiszen ő csak kihozta magából a rejtett erőforrásait, no, de majd talán megtámogatva néhány "jogvédővel", egy "felvilágosult bíró" felmenti, és kiderül, hogy "ott se vót’"…
Lantos János – Kuruc.info