A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki bosszúból akarta Hencidán, az utcán megölni a sértettet.
A vádirat szerint a hencidai férfi az utcában szemben lakó asszony házának ablakait 2021. márciusában "szórakozásból" kisebb tégladarabokkal többször megdobta. A lakó önkéntes polgárőr ismerősét - a sértettet - megkérte arra, segítsen kideríteni, hogy ki dobálja az ablakait. A sértett ezt követően néhány este az asszony udvarán megbújva próbálta tettenérni az elkövetőt, azonban nem járt sikerrel.
2021. április 3-án 20 órakor az asszony ismét észrevette, hogy megdobták a zsalugátert, emiatt bejelentést tett a rendőrségre, és azonnal szólt a sértettnek, hogy segítsen. A sértett kerékpárral megjelent az utcában, az asszony házának közelében, és rövid idő múlva látta, hogy a vádlott egy tégladarabot dobott az ablakra, majd visszaszaladt a házba.
A sértett a vádlott ingatlanánál kiabált a férfinak, hogy jöjjön ki. Az elkövető kijött és elismerte a dobálást, ennek ellenére "köztük vita alakult ki". A feldühödött vádlott az udvaron egy kapát vett magához, kiszaladt az utcára, rárontott a sértettre, megöléssel fenyegette, és a kapát két kézzel fogva többször a sértett feje és mellkasa irányába csapott. Az önkéntes polgárőr kerékpárját maga elé tartva folyamatosan hátrált, ezért az ütések a kerékpár első kerekét találták el, majd végül a kapa nyele kettétört.
Időközben a vádlott rokonai megpróbálták őt megfékezni, bevitték az udvarra, azonban az elkövető felvett egy tégladarabot, kiszaladt az utcára, és 3 méter távolságból azt a sértett mellkasának dobta. A férfi vastag felsőruházata tompította az ütést, ezért sérülése nem keletkezett. A vádlott még dühösebb lett, a házuk udvaráról egy lapátot vett magához és azzal támadt a sértettre, a feje és a válla irányába csapott, azonban a sértett ismét maga elé tartotta a kerékpárt, és az ütések a kereket találták el.
A sértettnek sérülése nem keletkezett, azonban a vádlottal szemben megnyilvánuló, kitartó, életfontosságú szerveket célzó, az élet kioltására is alkalmas eszközökkel történő támadása folytán fennállt a reális veszélye életveszélyes vagy akár halálos eredmény bekövetkezésének is.
Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozott.
A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség honlapján közölte: a szabadlábon lévő, különös visszaeső vádlottal szemben emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. Vádiratában a vádlottal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy az elkövetéshez használt eszközöket a törvényszék kobozza el.
A vádirat mértékes indítványt is tartalmaz, miszerint ha a vádlott a törvényszék előkészítő ülésén elismeri a terhére rótt bűncselekmény elkövetését a vádiratban foglaltak szerint, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, őt a törvényszék 5 év fegyházbüntetésre ítélje és 5 év időtartamra tiltsa el a közügyek gyakorlásától.