Lakatos Attila borsodi cigányvajda folytatja Alsózsolca-ügyben tegnap megkezdett ámokfutását. Az InfoRádiónak adott nyilatkozatában (pl. a déli hírek után játszották be; valszeg a mai nap folyamán még többször is felhangzik) leszögete, hogy a gyilkosság(i kísérlet) oka, akárcsak a nagycsécsié és sok egyéb másiké, csak és kizárólag az, mert az áldozat roma – azaz, a gondolatot továbbfűzve, rasszista, faji alapú a támadás (ezt nem mondta ki, de természetesen egyértelműen következik az elmondottakból). Arról egy szót sem ejtett, hogy ezt a támadást is – akárcsak a nagycsécsit – is 99%, hogy mokka követte el.
Sajnáljuk a dolgot: Lakatos sokkal normálisabbnak indult. Idézzük szó szerint interjúja második felét (az elsőt nem vettük fel; az abban szereplőket – hogy ti. azért lőtték meg az alsózsolcai, ill. nagycsécsi cigány(oka)t, mert cigányok – a második felében csak megismélte, így nem vesztünk azzal sokat, ha nem ismerjük):
"- Ez annyira jól megtervezett, kitervelt... Ezeket több héten keresztül tervezik meg csinálják. Én azt mondom, én is már csak azt mondom, hogy csak azért, mert cigányok. Itt nincs az, hogy uzsora, itt nincs az, hogy a 19 éves gyerek valakit megsértett volna, megbántott volna (Kuruc.info: ja, csak az uzsoravisszafizetéssel nem sietett...). Most már tényleg nagyon nagy a baj. Itt már tényleg nagyon veszélyes cigánynak lenni Magyarországon, ez életveszélyes.
-    És miért pont a szegény családokat bántalmazzák?
-    Szerintem ezek lesznek a Magyarországnak az áldozatai. Már a Molotov-koktélozás már most leállt. Már most egy az egyben lőfegyverrel, éles fegyverrel lövik a cigányokat. Felháborító, ha cigány, ha nem cigány, ilyet nem lehet csinálni, senki!
-    Mit javasol, mit lehetne csinálni, hogyan lehetne megállítani ezeket a támadásokat?
-    Én azt javaslom, hogy minden cigánysoron belül megfizetnék (Kuruc.info: nem lehet biztosan hallani, megfizetnénket vagy megfizetnéket mond. Ha a saját zsebéből állja, akkor OK; ha ezt is az adófizetőkkel fedeztetné, akkor kösz, de nem) 5-6-7 életerős cigány fiatalembert. Nem kellenek ide a járőrök, nem kellenek ide a rendőrök, nem kellenek oda a polgárőrök, hanem ötöt, hatot, hetet, attól függően, mekkora a telep, tizenegyet, és megállás nélkül, napközben, éjszaka járőröznének, csak így fognak a cigányok megnyugodni. Most már jó hogy ki nem nyílt a bicska a zsebükben a kamerásokra is. A tévésekre, az újságírókra. Annyira nagy a feszültség. Engem már most rengetegen kerestek. Azt kérdezik, meddig tűröd még te, vajda, gyere, fogjunk össze, csináljunk már valamit, vonuljunk fel, most már adjuk vissza (Kuruc.info: Ugyan kinek? Az uzsorásoknak? Nem, dehogy – nekünk, fehéreknek...), tehát ezt most már valahol meg kéne állítani."
Közben a Népszabadságnak nyilatkozó áldozat-apa kibökte (cikk ITT), hogy több száz méterről, a folyó túloldalának(!) bozótosából lőtték meg a csávót ("az áldozat apja látta az egyik torkolattüzet, elmondása szerint a lövéseket a férfi házától több száz méterről, a Sajó túloldalán elterülő bokros területről adták le."). Hát, ez valami szuperspéci fegyver lehetett (csak a legjobb, távcsöves vadászfegyverekkel lehet ilyen távolságot átlőni), ráadásul a folyó felett átlőni, ahol ugyebár a felszálló vízgőz még pontatlanabbá teszi a célzást... egyáltalán nem kizárt, hogy megint mesével állunk szemben: romáink le akarják tagadni a tényt (akárcsak Nagycsécsen), hogy valszeg itt is uzsorás jött látogatóba és befenyítőbe, és ezért hazudják azt, hogy olyan messziről jött a lövés, hogy nem tudhatják, ki a gyilkos. Persze azzal nem számolt, hogy egy a fegyvereket csak kis mértékben is ismerő számára is világos, ilyen messziről nagyon-nagyon nehéz 50%-os eséllyel célba találni, pláne akkor, ha kiterjedt vízfelület fölött kell átlőni...