Súlyosan sértik Mohácsi Viktória kijelentései Marian Cozma emlékét – irja Magyarády Péter, az MKB Veszprém KCV elnöke abban a levélben, amelyet az SZDSZ-es EP-képviselőnek küldött, de a klub honlapja fórumán is közzétett. A klubelnök levelével azokra a kijelentésekre reagált, amelyeket Mohácsi a napokban a köztelevizió egyik műsorában hangoztatott. Sajnos azonban még igy polkorrektek, mert nem perelik be ezt az adófizetők pénzén élő, bűnöző cigánylotyót. Egy olvasónk szerint a tetves még Szögi Lajos tanár urat is felelőssé tette, amiért fajtársai gyermekei szeme láttára lemészárolták.
Mohácsi Viktória a klubelnök szerint olyan kijelentéseket is tett a köztelevizió A szólás szabadsága cimű minapi műsorában, amelyek „végiggondolatlanok, megalapozatlanok, indokolatlanul és méltánytalanul torzitják a Veszprémben történteket”.
A kézilabdacsapat elnöke azért fogalmazott levelet Mohácsinak, mert ezeket a kijelentéseket „nem lehet szó nélkül hagyni”. Az elnök levele szerint az első, minden szempontból kifogásolható Mohácsi-állitás: „…azért történt (a bűncselekmény), mert cigányozott Cozma feltehetőleg, vagy nem tudom, ott mi volt a motiváció, de ott egy diszkóverekedés történt…” Ennek a mondatnak köze sincs a valósághoz – áll a levélben, amely felhivja Mohácsi figyelmét arra is, hogy a képviselő asszony „más helyzetekben – többször, több izben kifogásolta, ha valakik hasonló esetekben bizonyiték nélkül tettek ilyen megállapitásokat” – a politikus által „képviselni” kivántak hátrányára.
„Azt gondolom, meggyőződésen alapulónak ezt a megitélését csak akkor tekinthetem, ha azt önmagára vonatkoztatva is kötelezőnek tartja. Jelen esetben azonban ennek épp ellenkezője történt” – áll a levélben. A klubelnök szerint a bűncselekmény nyomozása során fel sem merült, hogy Marian Cozma „cigányozott” volna, vagy hogy „diszkóverekedésről” lett volna szó. „Marian Cozma véletlenül sem cigányozott, társai sem. Nem volt szó semmiféle diszkóverekedésről: az áldozatok véletlenszerűen és vétlenül váltak áldozattá” – állitja Magyarády.
A klubelnök határozott álláspontja az, hogy egy tragédia kapcsán rasszista vagy egyéb indulatokat kelteni súlyosan elitélendő. Ez azonban minden irányból érvényes. Mohácsi Viktória idézett kijelentését pedig „a legjobb indulattal” is csak hangulatkeltésnek tudja látni, amivel szemben a tiltakozás ugyanúgy kötelező. „Egy tragédia ürügyként való felhasználása ugyanis (akár politikai célra vagy előnyszerzésre, akár ideológiák alátámasztására, akár taktikai okból, akár pedig elfogultságból vagy vakhiten alapuló „meggyőződésből” történik…) mindig elvtelen, mindig etikátlan és mindig embertelen” – fogalmaz a sportvezető, aki azt is kifogásolta, hogy az SZDSZ-es politikus a műsorban kijelentette: „Az egyik diszkóverekedés, a másik egy ártatlan gyerek…” Magyarády Péter szerint ez nem igy van. „Az egyik gyilkosság – és a másik is az. Az egyik ártatlant ért vétlenül – a másik is. Mindkettő ember volt. És embert ölni bűncselekmény. Csak igy, egyszerűen. A torz különbségtétel (ha értem is az Ö;n indittatását…) értékrelativizmusnál többet nem eredményez” – irja.
Az elnök úgy véli: Mohácsi kijelentései súlyosan sértik Marian Cozma emlékét, és az ő elvesztését határtalan fájdalommal megélt, de ezt a fájdalmat emberfeletti méltósággal és humánummal viselő hozzátartozóinak érzéseit, súlyosan megsérült áldozattársait, barátait: a tragédia óta nagyon magas szintű morális tartásról bizonyságot tévő veszprémi játékosokat, és mindannyiunk gyászát is.
A sportvezető véleménye szerint jogi eszközökkel kikényszerithetnének valamiféle bocsánatkérést az elhangzottak kapcsán, ez azonban nem céljuk, mert morális értéke amúgy is csak annak lenne, ha ezt a politikus saját elhatározásából tenné meg. Azt ugyanakkor kötelezőnek tartották – irja az elnök –, hogy a valótlan állitásokat a történteknek megfelelően kiigazitsák – és egyúttal felhivják a torzitásra és annak egyre gyakoribb veszélyére, magára a jelenségre azok figyelmét is, akik a műsort nézték, vagy az abban elhangzottakról értesültek. Ezzel tartoznak Marian Cozmának – zárul a levél.
(MNO nyomán)