… mondja egy francia ITT, a Wikipedia cigányellenes eseményeket feldolgozó lapján.

Idézgessünk még abból, hogy az egyes országok állampolgárai (itt többé-kevésbé identitásukat vállaló Wiki-írókról, szerkesztőkről van szó, nem az “utcáról beesett” “nácikokról”) mit gondolnak a cigányokról. Ha valaki esetleg kételkedne abban, hogy egy átlagangol, belga vagy francia, életmódjuk és igen rossz tapasztalatai miatt, épp ugyanúgy gyűlöli őket, mint a magyarok vagy bármelyik kelet-európai nép...

“Angliában élek, amely nagyon komolyan veszi a kisebbségek elleni antidiszkriminációt. Ez sokszor az abszurditásig megy, ami különösen a népnevek használatában látható. Viszont, a cigányokkal szembeni előítéletekkel senkinek semmi baja, sőt, azok elfogadottak.” (sdrawkcab)

“Félig francia vagyok, és ugyanez a helyzet itt [Franciaországban], mint az Egyesült Királyságban. Néhányan keményen dolgoznak azért, hogy beintegrálják a romákat a társadalomba, ami feltétlen pozitív. Ám a francia társadalomban a cigányellenesség még teljességgel elfogadott . (Nem tud nem elképeszteni az, hogy a bigottság milyen szubjektív lehet. Ha az ember a zsidókat utálja, akkor fasiszta. Ha az arabokat vagy az afrikai bevándorlókat, akkor rasszista, bár az ilyemi elfogadott jónéhány körben. Ha meg a cigányokat utálja, akkor átlagos átlagpolgár.) (Kuruc.info: Legalábbis árulkodó, hogy a franciák meg az angolok még az “új honfoglaló”, sokszor randalírozó, törő-zúzó araboknál és feketéknél is jobban utálják a cigányokat, nem? Valami oka biztosan van. Vajon mi?)

Vannak amerikai ismerőseim, akik Belgiumban tanultak. Elmondták, hogy ugyanez a helyzet ott is. És ha az ember egyre keletebbre megy, a szituáció egyre romlik.Még csak nem is akarom elképzelni, hogy Oroszországban vagy Fehéroroszországban hogyan élnek.”

(Eredeti hozzászólások:

I think mention should be made of the 'acceptability' of anti-Gypsy prejudice in Western Europe. I myself live in England, a country that takes anti-discrimination against ethnic minorities very seriously, to the point of absurdity at times (e.g. witness the awkward spectacle of someone wandering which is the 'correct' term to use for group X). However, prejudice aginst Gyspies is in many places condoned, accepted even (as anyone who has seen the type of vitriol present in the right-wing gutter press can attest to). It is an hypocrisy that I feel extends across Western Europe, where Gypsies are less of a presence as in the East.Sdrawkcab 18:32, 9 September 2007 (UTC)sdrawkcab

I'm half French, and it's the same thing there as you say it is in the U.K. I will say that there are certain agencies that do work hard to help Gypsies integrate into the community, and good on them for that. But for French society in general, antiziganism seems to still be a perfectly acceptable prejudice. (It never fails to amaze me how subjective bigotry can be. Hate the Jews, you're a fascist. Hate the Arab and African immigrants, you're a racist, but an acceptable one in quite a few circles. Hate the Gypsies, and you're pretty much a regular citizen).
American friends who studied abroad in Belgium told me the situation is also the same over there... and the further east into Europe you go, the worse it gets. I don't even want to imagine how they have to live in Russia or Belarus... 217.52.14.101 (talk) 12:45, 24 June 2008 (UTC)
)