Kétegyházán néhány hónap alatt 20 embertől vonták meg, vagy csökkentették a segélyt, mert az illető nem tudott együttműködni a közösséggel. Gyulán ennél is tovább mennének, képviselői javaslat szerint nem kapna támogatást az, aki lop.

Húsz helybéli bukta el az átmeneti segélyt

A helyiek megfogalmazása szerint a „közösséggel együttműködni nem tudó emberektől” vonták meg a segélyt Kétegyházán. Kalcsó Istvánné polgármester elmondta, a döntés idén májusban született meg, azóta húsz helybéli bukta az átmeneti segélyt, vagy kapott kevesebbet.

— Semmiképpen sem az érintett családok gyermekeit akarjuk büntetni. Ezért arra is akad példa, hogy természetben kapták meg a juttatást. Volt olyan ember, akit a gondozási központ munkatársa kísért el bevásárolni — mondta a polgármester.

Idén májusban öt pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el Kétegyházán a helyi képviselő-testület. A döntéshozók így szerették volna rendezni azt a mélyülő konfliktust, mely döntően a magyar és a cigány lakosság között alakult ki. Ennek a csomagnak a része volt, hogy a helyi egészségügyi és szociális bizottság döntése alapján a közösséggel együtt nem működő emberek ne kapjanak semmiféle olyan támogatást, melyet a falu büdzséjéből finanszíroznak.

Mindennapossá váltak a környéken a lopások

Gyulán a kétegyházinál is komolyabb szigorítások körvonalazódnak. Alt Norbert városi képviselő javaslata szerint nem kaphatna lakásfenntartási támogatást, átmeneti segélyt és rendszeres szociális segélyt az, aki lop. A képviselő szerint annyira mindennapossá váltak a környéken a lopások, hogy ezeknek valamilyen módon gátat kell vetni.

— Egy-két hónapon belül rendelet lehet az elképzelésből, melynek elsősorban elrettentő ereje lehet. A javaslat nem érintené a gyermekvédelmi támogatást, és természetesen visszamenőleges hatálya sem lenne — mondta Alt Norbert.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy aki tisztességesen akar megélni, annak segítenek. — A szociális ellátó rendszeren belül, és azon kívül is vannak lehetőségek. Gyulán a helyi foglalkoztatási közhasznú egyesület sertést, vetőmagot ad annak, aki szegény, és dolgozni akar. Működik a szociális földprogram is — fogalmazott Alt Norbert. A képviselő azt is szeretné elérni, hogy a kistérség többi településén is tárgyaljanak a javaslatról.

„Ellenkező hatást érhetünk el”

Gyula polgármestere ennél a javaslatnál jobbnak tartana egy környezettanulmányra épülő rendszert, mely alapján a rászorulóknál ténylegesen megmaradó összegre építenék a segélyezést.

— Érdemes foglalkozni az ötlettel, szerintem előbb több szakértői véleményre van szükség, mert ellenkező hatást érhetünk el azoknál, akik amúgy is erősen hajlamosak a lopásra — mondta dr. Perjési Klára, aki szívesebben látna egy komplexebb megoldást.
(BEOL)