A kormány bejelentése (cikk ITT), hogy a létszámstop (az ezzel kapcsolatos, augusztus végi cikket lásd Függelékünkben) ellenére 200 cigányt alkalmaz az államigazgatásban, valamint hogy Bajnai megint cigány Obamáról és szakemberekről vízionált, hatalmas vihart kavart. Alább a beérkezett levelekből és egyéb hozzászólásokból szemezgetünk. Az egyes, sokak által tárgyalt témákat külön-külön kezelő fejezetekre bontottuk a cikket.

Kezdjük a szakemberek témájával:

Mennyire szakember a “szakember”, ha cigány?

“Méghogy cigány miniszter...

Csak EGY becsületes, értelmes, művelt és tisztességes cigány diplomásról szeretnék hallani, aki büszke cigányságára, aki mindent megtesz népe kiemelkedéséért, amelyet az hálás szívvel fogad.

Ha van cigány értelmiségi, ha van tisztességes cigányember, annak első dolga elfelejteni, hova hozta szegényt a gólya.
Hát nem érdekes?”

A következő írás “felsorolja” a valóban értéket teremtő, a társadalom számára hasznos (értsd: nem cociológus vagy romológus, a két, a cigó egyetemisták körében 90-95%-ban előnyben részesített kar) szakterületen dolgozó, ismert, származásukat vállaló és a népükért tevékenykedő, azok elé pozitív példát állító mokkák nevét, akit nem gyűlölnek a vérei. Azaz a nagy üres halmazt. Mondjuk a festőművészekhez azért beírnánk Cigány Roxánát – bár őt (a fentiek miatt) fenntartással, mert újabban kifejezetten ellenségesen viszonyulnak hozzá, kiirtással, megtorlással stb. fenyegetik a saját fajtatársai. Balogh Artúr, a Hírszerző szerint a legnagyobb hatású cigány megmondóember például ma reggeltől már a következőképp “ajánlja” “Sertés” Roxána (újabban így hívja, lásd a kommentárokat ITT; pár órával ezelőtt publikált, Roxival kapcsolatos, őt halálosan megfenyegető [lásd a befejező két mondatot] új cikke ITT) blogját (eredeti “helyesírását” nem javítva idézzük): “Cigány, kuruc.infos moslékkal etetett Női Sertéske, akit vissza kel fordítani a Náculás utjáról!  Ne engedjük, hogy a Náci Vírus tovább fertőzze a Cigány Nőket! Ime a Sertéske Cseléd blogja: ciganysiratofal.blogspot.com”:

“Jelentős cigány építészek:
Jelentős cigány fizikusok:
Jelentős cigány mérnökök:
Jelentős cigány biológusok:
Jelentős cigány vegyészek:
Jelentős cigány feltalálók:
Jelentős cigány orvosok:
Jelentős cigány egyházalapítók:
Jelentős cigány hadvezérek:
Jelentős cigány formatervezők:
Jelentős cigány optikusok:
Jelentős cigány paleontológusok:
Jelentős cigány kódfejtők:
Jelentős cigány mesterszakácsok:
Jelentős cigány űrhajósok:
Jelentős cigány belsőépítészek:
Jelentős cigány tengerbiológusok:
Jelentős cigány maszkmesterek:
Jelentős cigány genetikusok:
Jelentős cigány történészek:
Jelentős cigány bírók:
Jelentős cigány filozófusok:
Jelentős cigány festőművészek:
Jelentős cigány agronómusok:
Jelentős cigány közgazdászok:
Jelentős cigány szoftverfejlesztők:
 
Ez azért elgondlkodtató. Ennyi ember, ennyi idő alatt, szerte a nagyvilágban és sehol semmi eredmény. Mindig, mindenhol mások a hibásak? Ők tudnának teljesíteni, csak... nem kapnak lehetőséget, ugye. Hát ez egy baromság.
 
Már Indiából is elzavarták őket. Ugyanolyan színű emberek zavarták el őket, mint ők maguk. Csak éppen akik elzavarták őket, azoknak virágzó kultúrájuk, művészetük, vallási életük volt. A legjobb matematikusainak túlnyomó többségét India adja a világnak. Miért nem ők vannak itt? Miért pont a cigányok? Hogy van az, hogy sehol a világon nem szívlelik őket? Soha, sehol nem bírtak beilleszkedni? Nem lehetne végre kimondani, hogy a cigány "kultúra" az okozója minden bajnak? A cigány kultúra, aminek megkerülhetetlen fundamentuma az élősködés? Évszázadok, ha nem évezredek minden környezetben makacsul megőrződő szokásait nem lehet csak úgy megváltoztatni egy-két nevetséges látszatintézkedéssel. A cigánykultúra magja, lényege, esszenciája elementárisan társadalomellenes. Ha ez a mag megszűnik, megszűnik a probléma is. És megszűnik a cigányság is. Csak egy csomó barna bőrű ember marad, akik ugyanúgy élnek, dolgoznak, mint bárki más. Lehet közöttük tehetséges és tehetségtelen, okos és buta. Igen, valószínűleg veszni fog az a kevés, amit cigány kultúrának hívunk, a bazseválás, a három naív festő pingálmányai. De még ez sem biztos, lehet csinálni skanzent neki.
 
Amíg viszont úgy akarunk változtatni, hogy közben gondosan megőrizzük ennek az antiszociális csoportnak a kulturális leglényegét, addig csak szórjuk a pénzt és tetézzük a bajt. Ez pontosan ugyanaz a probléma, mint Európa muszlimjainak a gondja. A demokrácia és a nyugati kultúra nem engedi, hogy őket az Európát és az európai kultúrát és a demokráciát tagadó szokásaikban megzavarják. Ez pedig magának az európai kultúrának a végét jelentheti. Vagy erőszakosan asszimilálják őket, vagy elmennek a végső határig, ahol már csak vérrel lehet megfizetni a változás árát, vagy győz az iszlám. Itt dettó ugyanerről van szó. Vagy erőszakkal asszimiláljuk a cigányságot, vagy emberöltőn belül polgárháború lesz. Végső esetben pedig cigányországgá alakulunk.
 
A megoldás a cigányság, mint emberek halmazának szociális felemlése és a cigányság, mint kulturális formáció teljes és nyomtalan megszüntetése. Ez egy kétirányú, egymást erősítő folyamat. Viszont egymás nélkül nincsenek. Amíg csak a pozitív diszkrimináció és a babusgatás van, addig a helyzet egyre romlani fog.
 
A baj csak az, hogy a II. Világháború óta a rasszokkal kapcsolatos létező problémákat a szőnyeg alá söpörjük, úgy teszünk, mintha nem léteznének. Álmegoldásokkal, farizeus handabanával próbáljuk meg elejét venni a bajnak, de lassan ez már annyi, mint halottnak a csók.”


A következő vélemény szintén a “diplomák” értékét kérdőjelezi meg:

“Diplomás? Mint a titokminiszter? (Kuruc.info: arra utal, hogy a titokminiszter Juhász hazudott az állítólagos közgazdászdiplomájáról) Állami pénzből? Adóból? Én meg fizessem a fiamét abból amiből, már adóztam? Ez nem megkülönböztetés? Rasszizmus? Nem a bőr szine miatt nem szeretnek bizonyos kisebbséget. (Bocs! Már többség.)  Van ok bőven.”

Ez a hozzászólás pedig azt merészeli megemlíteni, hogy pár hónapja a rendőrnek menő cigányoktól nem kérnek érettségit sem, annyira alacsony az iskolázottságuk; akkor meg most honnan került volna elő egyenesen 200 (!) diplomás:

“Honnan kerítenek hirtelen ilyen sok szakembert....???
Volt már pár hónapja olyan hülyeség, hogy pl. a cigány rendőröknek ne kelljen középiskolai végzettség... Meg hasonlók...
Nem baj, lesznek majd hatelemis roma közgazdászok, nyócáltalánossal sebészek, stb. stb.
 
Csak egy kérésem van: lehetőleg etnikumon belül dolgozzanak...”

A cigány származás eldöntése

Sok levél, hozzászólás kidomborította az alapvető ellentmondást, hogy tudniillik ki és mi alapján dönti el azt, hogy valaki cigány-e vagy sem. A hovatartozás, mint azt liberáliséktól tudjuk, szigorúan az önbevalláson alapul, azt mások nem dönthetik el, különösen nem rasszjegyek, bőrszín alapján. Ennélfogva egy szőke, kék szemű viking is mondhatja azt , ő tulajdonképpen cigány vagy néger, ezt senkinek nincs joga kétségbe vonni.

“Kedves diplomás munkanélküli barátaim, frissdiplomások!
Örömünnep a mai. Két dolgot ünnepelünk egyszerre. Egyrész a több tízezer munkanélküli közül kétszázan álláshoz juttok, olyan munkakörben, ahová eddig csak családi vagy pártkapcsolatok révén lehetett bejutni. Ehhez mindössze cigánynak kell vallani magatokat. A cigányság megállapításához a kormány szerint csak ennyi szükséges. Nosza, rajta! Remélem sok tízezren jelentkeztek majd az állásokra. És itt jön a másik dolog, amit ünnepelnünk kell. Végre valahára a kormánynak ki kell rukkolni a farbával, kit is tart cigánynak. Ha ugyanis felvesz kétszáz deli, kékszemű, fehér bőrű diplomás ifjút, mint cigányt, akkor az egy érdekes helyzet lesz. Ha viszont bárkit is diszkriminál a jelentkezők közül és mondjuk véletlenül csupa barna bőrű, feket hajú illetőt vesz fel, akkor bizony rasszista a javából. Van egy olyan érzésem, hogy a kétszáz diplomás munkanélküli cigány kábé az ország összes diplomás cigánya. Ezzel szemben nem cigány, ám diplomás munkanélküliből több ezer akad. A kormány saját vermébe esik és magyarázhatja az eddigi ostoba antirasszista nyafogását. Ha nincs cigánybűnözés, akkor nincsenek cigány diplomások sem. Csak diplomások vannak. Munka nélkül.
Kérek minden magyar, sváb, tót, svéd, eszkimó, apacs, kínai, szudáni munkanélküli, ám diplomás honfitársunkat, jelentkezzen a meghirdetett állásokra és vallja magát cigánynak. Aztán dőljünk hátra és mulassunk ezen a velejéig hazug és képmutató bagázson. Előre a szőke magyar obamáért!”


Egy másik hozzászólás, amely szintén a származás nyilvántartásával foglalkozik:

“Idáig azt hallgattuk, nem lehet nyilvántartani senkinek a származását. Különösen nem, ha bűnöző. Ha közigazgatási szakember-jelölt, akkor viszont igen. Szegény közigazgatás, már eddig is romokban hevert...”

Egy harmadik:

“Hogyan tudom magam romának vallani ?
Van valami követelmény?

Szívesen elmennék egy relatív jól fizető, biztos állásba én is.
Ha csak annyi kell hozzá, hogy roma legyek, részemről rendben.

Hogy kell ezt elintézni, milyen papírt kell kitölteni, hogy romának vallom magam?”

Mire kell a fejenkénti 500 ezer?

“Számomra a hír igazi lényege az volt, hogy oké, oké 200 díszcigány kötelezően, DE minderre a kormány valami 100 millió forintot különít el!
500 ezer cigányonként. De mire kell ez a pénz?

Feltételezve, hogy az illetőknek tényleg van diplomájuk és már nem kell megvenni azt :), a kormány kiosztja a munkahelyeket, ahová ezeket a csodákat fel kell venni. Cigány odamegy, lejelentkezik a munkaügyön, kitölti a papírokat és kész, fel van véve, lehet masírozni fel-alá a hivatalban
(Kuruc.info: vagy sikkasztgatni pár százmilliót / lógatni a lábakat...). Ez nem kerül 500 ezerbe egy főre.

Akkor mi marad? Lehet újabb kamu tanulmányokat megrendelni a 100 millióból haveri cégektől a foglalkoztatás aktuális kérdéseiről, lehet valami kamu pályázatot kiírni a foglalkoztatás segítésére, haveri cégek csinálhatnak "felkészítő tréningeket" milliókért és hasonlók.

Ennek a hírnek nem a 200 cigány az igazi üzenete, hanem, hogy megint eltűnik 100 millió.”


Milyen más előjogot adjunk még a mokkáknak?

Kommentár nélkül hozzuk le a következő levelet:

“Még hány előjog jár a romáknak? Kizárólag faji jellegek miatt előre tolni őket,milyen dolog?Egy fehér ember évtizedeket tanul,hogy pozícióba kerüljön (általában),a cigányság meg pusztán származás miatt mehet?Mi ez ha nem kettős mérce? Ezért fog eltakarodni a parlament közeléből az MSZP,a nyikhaj SZDSZ-szel karöltve!Az eszem megáll!Nem elég,hogy eltartjuk őket,még tegyük be saját főnökeinknek is!Persze mindenfajta érdem nélkül...”

Jó, követendő példa a cigányok elé?

Nagyon sokan kiemelték azt is, hogy nem ilyen díszcigányokkal kell a mokkák elé követendő példát állítani, hanem sokkal alacsonyabb szintről kell kezdeni az oktatást, a példaadást:

“Nem lehet azt mondani, hogy a cigányokkal azért kivételezünk, mert az a közös érdekünk, hogy kihúzzuk őket abból a gödörből, amelyből maguk nem tudnak kimászni. Azért, mert nem is akarnak. És soha nem is akartak. És azt sem értik, hogy miért várjuk ezt el tőlük. Sőt azt sem tudják, hogy mit várunk el tőlük. Ha mégis, akkor nem értik, hogy az miért volna jó. Mert nekik nem az. És ezzel vége. Nincs kölcsönösség.
 
A közös érdek valóban az, hogy felemelkedjenek. De ehhez nem pozitív diszkriminációra van szükség. Ez azt feltételezné, hogy önhibájukon kívül egy "gödörbe estek", amiből nem tudnak segítség nélkül kimászni. Mintha korábban nem lettek volna gödörben. Csak úgy sétáltak volna, aztán egyszercsak, zsupsz! Mintha megtettek volna mindent, hogy kimásszanak. Mintha jelét mutatták volna valaha, hogy ki szeretnének mászni. Nem mutatták.
 
Valamit valamiért. Ezt megértik. A többségi társadalom segít a felemelkedésben, ha:
 
És itt jön egy szép hosszú lista. Mit kell nekik tenni, mi a kötelességük. mely szokásaikkal kell leszámolni. Mit kell teljesíteni. Aztán ha nem tetszik, akkor ez már az ő döntésük.
 
Most minden kapcsolatunk a cigányokkal hamis. Ők is tudják. Mi is tudjuk. Ők is tudják, hogy tudjuk, hogy tudják és viszont. Én az egyszerűbb utat javaslom. Nem 200 díszcigány vezet a felemelkedéshez. Hanem az iskolázottság. Ha a cigányok nem járatják önszántukból a gyerekeiket az iskolába, ha gyerekek ott megfékezhetetlenül randalíroznak, ha a szüleik ebben védik őket, akkor nincs segély. Semmilyen címen. Nincs családi pótlék. Nincs munkanélküli segély. Nincs semmi. Lehet éhenhalni. Ezt megértik. Ha elfogadják, akkor a következő generációnak már lesz leglább valami halvány fogalma a normákról. Az azt követő generációnak meg talán esélye, hogy önerejéből és önszántából jusson el a diplomáig. Ha nem értik meg, akkor viszont olyan rossz lesz nekik, hogy tovább állnak. A történelmi tapasztalatok azt mondatják velem, hogy inkább ez utóbbit választják, de ez már igazából mindegy.  Biztos van a világon még ország, ahol szívesen látják őket. Szudán például elég jónak tűnik. Ott harci kutya helyett harci hiénát tartanak. Elég raj dolog, nem-e?”

Egy másik, hasonló gondolatokat tárgyaló levél:

“Háttal ül a lovon a kormány.
 
Először azt kellene mondani, hogy van nekünk ennyi és ennyi cigányunk. Ezek 96,5%-a szubhumán körülmények között él. Nincs kultúrájuk, nincs a kultúrájukon mit védeni. Ami van, azt be kell tenni a skanzenbe. Ezzel szemben a kultúra hiánya miatt óriási a bűnözés közöttük. A cigánybűnözés.
Ezt úgy lehet megállítani, ha erre pénzt, időt, energiát áldozunk. Na kedves többségi társadalom. Ki akar ugyanilyen előemberi állapotú cigányokkal együtt élni? Kezeket fel! Senki. Ki szeretné, ha ugyanolyan, rendes emberek lennénet, mint ti? Kezeket fel! Mindenki. Na.
Kedves cigányok. Amint látjátok, a többségi társadalom azt szeretné, ha ti felemelkednétek, olyan jó lenne nektek is mint nekik. Ehhez megadunk minden lehetőséget. Azonban be kell tartanotok a következő szabályokat:
és itt egy szép hosszú felsorolás lenne a földreszarás tiltásától a gyermekek iskoláztatásán át. A szabályok betártását a következő hatóság ellenőrzi: itt egy másik felsorolás lenne  a Tisztiorvosi Szolgálattól, a gyámügyön keresztül a rendőrségig. Aki betatja a szabályokat, az újabb és újabb lehetőségekhez jut. Oktatás, tanfolyamok, álláslehtőségek, ösztöndíjak, nyugdíj, orvosi ellátás stb. Aki nem tartja be a szabályokat, az nem jogosult semmire. Semmire. Nincs segély, nincs családi pótlék, nincs rokantnyugdíj, nincs semmi. Csak a börtön van.
A pozitív példát nem a 200 díszcigány fogja mutatni. A pozitív példát el kell nekik magyarázni. A lehető legegyszerűbben. Ott kell kezdeni, hogy ne ölj. Aztán jön a többi. Ne dugd meg a lányod. Ne szarj a szobába. Küld a gyereket iskolába. Moss kezet. Ezek hiányoznak. Az alapok. Nem 200 diplomás ingyenélő.”


A következő vélemény még pesszimistább – és, ismerve a kivétel nélkül csőddel végződő felemelési kísérleteket, realistább:

“A cigány problémát nem lehet és nem is kell megoldani. A büdös életbe nem lesz belőlük fehér ember. Más mentalitás, más kultúra, más értékítélet. Ezért szerintem egy jó megoldás létezik: a rezervátum.
 
Nem épp jogállami, de emberségesebb annál, ami most van (vagy lesz, ha a többségi társadalom elunja a dolgot és hatalomra segíti II. Adolfot).”

Az idézendő írás megemlíti, hogy eddig is voltak cigó értelmiségiek, így azok a mokkák, akik ilyeneket utánozva kezdene el tanulni, már rég ezt tennék:

“Nos, eddig is látták, hiszen vannak cigány értelmiségiek.
 
De valahogy a minta nem talál követésre. Legalábbis tömegében nem.
Most majd szétfeszítik az általános iskolák falát....”

Ahogy azt pl. ITT is említettük, nem lehet európai észjárással gondolkodni a cigányok helyett – egyszerűen teljesen máshogy gondolkodnak, mint mi:

“Elég sok diplomás munkanélkülit ismerek. Nincs közöttük cigány. Ők is tanultak, tanultak, tanultak. Aztán mégsincs számukra megfelelő munka. Nem "ad nekik a gordon". Ugynais ez is a munkához tartozik. Hogy azt nem adja valaki.
Ebből a cigányok nem azt fogják látni, érteni, hogy aki tanul boldogul, hanem hogy aki cigány, annak pusztán a cigánysága miatt járnak dolgok.
Meg kellene tanulni kicsit cigányfejjel gondolkodni. Az ő "kultúrájuk" merőben más. Ahol mi egy szép pozitív példát látunk, ők semmit. Ha nem így lenne, már rég megoldódott volna minden gond. Európa-szerte (és a világban) számtalan helyen részesültek pozitív diszkriminációban, aztán a  vége mindig kiebrudalás lett, meg vízumkényszer, katonaság kivezénylése stb.  És nem nálunk, hanem fejlett, példaadó országokban: Olaszországban, Finnországban, Kanadában stb.
Teljesen rossz oldalról fogjuk meg a kérdést, mert nem látunk a szemünkbe nőtt politikai korrektség-szűrőtől. Ugyanzt a célt más úton is meg lehet célozni. Talán meg kellene próbálni, ha már ez az út látványosan sikertelennek bizonyult.”


Végül még egy írás, amely ugyanezt tárgyalja:

“Elsősorban azt kell üzenni a cigányoknak: ne szarjanak a saját udvarukban a földre, ne legyenek tetvesek a gyerekeik, ne halasszák őket éhen, mert elisszák és eljátékgépezik a segélyt, ne támadják meg az őket eltartó többségi társadalom tagjait, ne lopják ki a szemüket, ne...
Szóval: éljenek ember módjára, illeszkedjenek be a társadalomba, ahol élnek, vagy előbb-utóbb elzavarják őket a horngáborba (jó esetben).
És akkor ordíthatnak, lehetnek kigyúrtak vagy lehet fegyverük: nem lesz elegendő.”


Mit csináljanak? Azt, amit a fehérek – vagy menjenek ki az övéik közé?

Többen felvetették, hogy ennek a 200 embereknek telepen, a sajátjai között kéne népnevelő, -felemelő munkát végezni (pl. elmagyarázni nekik, hogy nem sz@runk a szoba közepére, kezet mosunk, mosakodunk stb.), és nem egy minisztériumban vagy egy budai önkormányzatban napot lopni. Egyet értünk: ez valóban hasznos lenne. Persze tudjuk, ha megvalósul az elgondolás, akkor sem ilyen munkakört kapnak majd az illetők. Ők sem hülyék, bolondok lennének kimenni “terepre”, különösen úgy, hogy a saját véreik simán meglincselik az olyanokat, akik a szokásaik, “kultúrájuk”, életvitelük ellen merészel szót emelni. (Lásd pl. a Cigány Roxánának - aki ugyanezt teszi - érkező halálos fenyegetéseket, a nácizást, a többi cigány megmondóember – Balogh Artúr, Radics Béla stb. – egyöntetű nácisertésezését, le-kurucinfóügynöközését.)

“A "kezdeményezés" kapcsán, csak az egyik kérdés, hogy a pozitív diszkrimináció alapjául szolgáló etnikai hovatartozást hogyan is döntik el, ha egyszer ezt alkotmányellenes számontartani.
A másik kérdés, hogy a 200 cigány értelmiségit milyen területen kívánják foglalkoztatni.
Vagyis mi a célja az elgondolásnak?
Mintát állítani a cigányság elé, vagy a többségi társadalomat szembesíteni azzal, hogy cigány köztisztviselők intézkednek, döntenek?
 
Egyetlen esetben nyerheti el a kezdeményezés a társadalom támogatását: ha valamennyien az integráció megteremtésén dolgozna.
Lehetőleg terepen, irányítanák és résztvennének a szakképzésben, az oktatásban, a szociális munkában, a prevencióban, a családsegítésben, az állampolgári  jogok mellett a kötelességek betartatásában....”


Egy másik, hasonló témájú levél:

“Hiába adunk nekik munkát, ha nem tudnak mihez kezdeni vele.
Ha a majomnak mikroszkópot adsz, legjobb esetben feltöri vele a kókuszdiót, de az istennek nem lesz belőle Nobel-díjas tudós. Mi most drága mikroszkópokat akarunk közpénzen szétosztani vad majmok között. Ahelyett, hogy szobatisztaságra tanítanánk őket. Van a dolgoknak sorrendje és időszükséglete. A cigányság sok száz év óta sehol a világon nem volt képes beilleszkedni. Ez azért van, mert ha van kultúrájuk - és most a szót a szokások és morális törvények értelmében használom - akkor annak az esszenciája az, hogy NE ILLESZKEDJ BE. Na ezt kell szétzúzni, az alapoknál kezdve. Nem védeni kell a cigány kultúrát, hanem ott pusztítani, ahol érjük.
Semmi más nem vezet eredményre. Igenis meg kell tanítani nekik mindent, ha kell erőszakkal. Száz év múlva azután tőlem akár kiadhatnak cigánydalokat, vagy amit akarnak, de akkor már szobatiszta, írni-olvasni tudó emberek lesznek.

Angliában a pakisztániakat úgy sikerült szocializálni, hogy nagyon durván és az alapoktól kezdték. Befűzték az oktatófilmet. Pakisztáni! Nálunk nem szokás a buszon ordítozni. Ne vizelj a fűre. Ne fogdoss meg idegen nőket. Kis plakátokkal és képregényekkel kezdték. Aztán megjelentek a tévében sorozatokban pakisztáni karakterek, akik nevetséges, szánalmas helyzetbe kerültek, amiért nem ismerték az alapvető kulturális szokásokat, szabályokat. Plusz, az utolsó buszt is bekamerázták és a bobby (angol rendőr), ha kell, ott van, akkor is ha lőnek és nem kérdezi, hogy ki milyen országból jött. És lám - ez működött. A pakisztáni mára az egyik legjobban asszimilálódott népcsoport. Az utóbbi időben beözönlő fekete afrikaiakkal már nem tették meg ugyanezt. Óriási a káosz emiatt.
 
Szóval van a működő út, az asszimilálás és van a látszat, amikor úgy teszünk, mintha tennénk valamit, felmutatunk áleredményeket (obamákat, 200 cigányt), de minden marad a régiben.
Franciaországabn ez már oda vezetett, hogy a déli városokat elvesztették a franciák. Marseille-ben nagyon szűk már az a terület, ahol fehér ember este bántatlanul közlekedhet, mindennaposak a gyújtogatásos erőszakünnepek. Ezt sikerült elérni a népek barátsága körtánccal.”


Egy másik “díszpinty”-levél:

“Egyszer láttam valamelyik dokucsatornán, hogy egy afroamerikai csaj azért ment egyetemre, mert látta a Star Trek-ben Uhura hadnagyot fontos munkát végezni. És ő is olyan akart lenni. Ha a romák nem akarják hogy "felemeljék" őket, akkor Bajnai úr vért pisilhet, akkor sem fog menni. Akárhány közhivatalba tuszkolja is be őket. Milyen pozícióba? Tanácsadónak ? Mert az egy társasalmilag elismert állás ? Főleg hogy a kollégái meg tudni fogják, hogy csak egy díszpinty. Tilos csúnyát mondani róla, kirúgni meg pláne. Csináld csak Józsikám, ahogy tetszik, mi örömmel bejövünk Karácsonykor és kijavítjuk.”

Megugrik-e a bűnözés, a sikkasztás a hivatalokban?

Sokan felvetették, hogy ezek az új jövevények vajon hogyan viszonyulnak majd a sikkasztási lehetőségekhez:

“Éhenhalnak a purdék! Azír sikkasztottam 200 milliót...”

Egy másik olvasónk ugyanebben a témában a következőt írta:

“Basszus, eddig is szinte Mission Impossible volt bármit elintézni. Most, hogy semmittevő díszcigányokkal rakják tele a közigazgatást, tényleg felesleges bármiben reménykedni. Az egyetlen "eredmény" vélhetőleg az lesz, hogy el-el tünedeznek majd az irodákból a könnyen szállítható értékesebb holmik (LCD monitor, digitális kamera). Bár lehet hogy pár szobából eltűnik a komplett berendezés...”

Még egy vélemény:

“Bajnai jól pofánvágta, szembeköpte a többségi Magyarországot. Mi ez, ha nem megkulönböztetés? Cigány miniszterelnök M.o-on? Hol él ez?
 
Persze értem én, az utolsó szalmaszál, hogy (cigány) szavazókat szerezzen az MSZP, remélem nem fog menni.
Nézzen már körbe ebben az országban, hogy viselkednek a cigányok, és tessék statisztikát vezetni a bűnözési %-ról, akkor talán lehetne tudni, mi a helyzet.
 
Nem mondom, van olyan cigány komálósom, akit bizony mernék ajánlani miniszterelnöknek, bár csak kőműves. Persze ebben az országban mindenki alkalmas mindenre, miért ne lehetne ő is. Majd kötne jó tanácsadói szerződéseket és ellavírozna. Meg kell mondani, jobban köpköd ezekre a szemét cigányokra, mint én. Neki is voltak/vannak gondjai a cigánysága miatt, bizonyitania kell szinte állandóan, de belátja, hogy a cigányság általános viselkedése miatt van ez.
 
Az egész eredménye az lesz, hogy a klánok szépen beépülnek még jobban a közigazgatásba és lenyúlják, elsikkasztják a pénzeket. Ha én egy Kolompár vagy Sztojka lennék, bizony magam köré venném, bejuttatnám a közigazgatásba a "rokonokat", és csak röhögnék a gádzsó szocikon, hogy így átengedték nekünk a terepet. Tessék kissé körbenézni a mai fertőzött ter
ületeken,  már beépültek a  cigány klánok több önkormányzatba. A legügyesebbje már a budapesti közigazgatásba, a legfelsőbb körökbe is, lásd pl. a Daróczi-klánt. Gábor most éppen a Romaversitas élére ejtőernyőzött...”

Na igen, ebben van valami – kecskére a káposztát. Finoman szólva: nem kizárt, hogy ott és azt lopnak, ahol és amit tudnak majd. Pofátlanul, szégyentelenül. Tisztelet a kivételnek.

Honnan van a 200 álláshely? Miért nem töltötték be őket eddig?

És, persze, az általunk is agyoncsócsált gondolat: hol volt eddig a 200 álláshely, miért nem fehérekkel töltötték fel és egyáltalán: hogy lehet bárkinek is munkát adni akkor, amikor létszámstop van:

“Kíváncsi lennék rá, hogy ez a 200 státusz hol volt eddig? Mert, ha feltétlenül szükség van rájuk - amit nem nagyon hiszek - akkor miért ezen spórol ez a f@sz kormány, ha viszont nem, akkor honnan veszik a bátorságot, hogy a fene nagy megszorítás kellős közepén, ennyi pénzt kihajítsanak az ablakon. Amikor az ország 90%-a már a sokadik lyukat fúrja a nadrágszíjra....”

A következő hozzászólás írója azt boncolgatja, vajon magyarokat rúgnak ki azért, hogy ennek a 200 embernek munkát adhassanak:

“Diplomás emberek. Ugyanolyan esélyeik vannak mint bárki más diplomásnak. Egy külkeres, jogász vagy mérnök esetén egyáltalán nem szempont hogy magyar vagy cigány.

Miért is lesz jó, ha kétszáz magyar embert megfosztanak a munkájától hogy kétszáz kvótacigányt ültessenek a helyükbe? Mert a létszámstop mellett csak úgy tudják megoldani, hogy állományt cserélnek.

Egyébként ez nem egy fajta numerus clausus? Egyáltalán alkotmányos?”

Egy hasonló vélemény:

“Vajon miért jó az, ha diszkriminálnak pár millió embert és bőrszín alapján kiválasztanak 200 díszpintyet, 200 cigányt akinek aztán állami pénzt adnak, azaz azoknak a pénzét, akiket kizártak mindebből és bónuszként még hozzájuk vágnak némi hatalmat is? Kinek jó ez és miért? Kinek rossz és miért? Európai dolog ez? Előre viszi a dolgokat? Vagy csak szerez az MSZP pár százezer cigány szavazatot és ezzel parlamentben tart pár tucat képviselőt. A mentelmi jog fontos, én tudom, de ennyire?”

Ha egy magyar és egy cigány egyszerre pályázik ugyanarra a munkahelyre…

“Ha én, mint magyar, megpályázok egy állást, és ugyanazt megpályázza egy roma is, akkor őt veszik fel az állásra, csak azért, mert cigány????
Vagy az álláspályázaton az van, hogy pályázati feltételek:
többek között roma kisebbségi?????????????????
ez most komoly nem akarom elhinni??????????????”

A jelenlegi cigók teljesítménye

Többen felvetették, hogy a jelenleg a politikumban, közigazgatásban található cigányok milyen teljesítményt nyújtottak – jobbat-e, mint a fehérek. Elég csak a listájukat idézni ahhoz, hogy megvilágosodjunk:

“Nézzük meg a közigazgatás mostani cigány szereplőit.
Hogyan teljesítettek? Valóban jobban muzsikálnak-e cigány ügyben, mint nem cigány társaik. Merthogy most is vannak a hatalomban cigányok bőven.
 
Kolompár, Járóka, Farkas, Horváth és a többiek. Ilyenből még 200? Biztos?”

A válaszunk: finoman szólva: egyáltalán nem biztos.

Létszámstop?

A kormány időközben magyarázkodni kezdett: most azt állítják, a létszámstop azért nem érinti a projektet, mert ez tulajdonképpen “munkahelyteremtés”. Ezzel kapcsolatban idézünk egy véleményt:

“Szalagcímben:

"a kormány azt nyilatkozta, hogy a diplomás cigányok felvételét azért nem érint a létszámstop, mert a program hivatalos célja a munkahelyteremtés"

Nem vagyok egy káromkodós muki, de ANYÁD!

Boncolgassunk.

"diplomás cigány"- romológiából diplomázott, felsőfokú lovári nyelvvizsga.. sok/k/ haszna lesz..

"hivatalos célja": vagyis máris tudják, hogy majd más lesz a nem hivatalos...

"munkahelyteremtés": drága dezssvírem.. magyar vagyok, magyarországon. NEKÜNK KI A JÓ........... TEREMT MUNKAHELYET??? VAGY MENJEK EL KOKSZSZAL BEKENNI MAGAM, ATTOL MAJD JÓ SZAKEMBER LESZEK??

Ez a szégyen. Ha cigó vagy, lesz munkahelyed, mert lehet mutogatni. Ha zsidó vagy, nem is kell melóhely, kamatokból élsz.
És a többi pár millió? Azok élek, halnak... Fogyóeszköz, ugye LiBajnai????

Ugye erre szokták mondani...ennek is sok mindent megengedtek kiskorában...csak a gázcsapot nem... sajnos...“

Bosszú

Egyesek felvetették, hogy a Bosszú Népe így is szívat bennünket:

“A kormány legújabb bosszúja ?

Nem elég hogy gyakorlatilag legalizálták a ciganybűnözést, hogy a rendőrség tehehtetlen velük szemben, ők takarítják be a paraszt termését, rettegésben tarják a lakosság egy részét, most már hivatalosan is átveszik a hatalmat az államigazgatásban?”

Függelék: a létszámstopról szóló, aug. 27-i cikk:

Havi 1 milliárd forintot hoz a költségvetési létszámstop

Nem tartanak a minisztériumok attól, hogy a július végén bevezetett létszámstop fennakadást okozna a feladatuk ellátásában. Munka- és megbízási szerződést nem köthetnek a tárcák és a háttérintézményeik, de kiszervezéssel még mindig hizlalhatják a tényleges létszámot.

Az államigazgatásban július végén bevezetett mintegy ötezer álláshelyet érintő létszámstop a kormány szerint nem veszélyezteti a közigazgatás zavartalan működését, és havi szinten mintegy 1 milliárd forintot spórol vele a költségvetés.

A lapunk által megkérdezett Miniszterelnöki Hivatal, illetve a kilenc minisztérium többsége úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a tárcáknál és a háttérintézményeknél az intézkedés attól függetlenül sem okozhat fennakadást a feladatellátás során, hogy a felmondás, betegszabadság, szülés, vagy egyéb ok miatt kieső dolgozókat nem pótolhatják.

Az oktatási tárca szerint "a hatósági ügyek intézésével foglalkozó munkatársak jelenleg is magas ügyiratszámmal dolgoznak, így az általánosságban természetesen igaz, hogy minden módosítás a bevezetés, az átmenet, a kezdeti alkalmazás időszakában a teljesítmény időleges csökkenésével jár". A tárca válaszában úgy fogalmazott, hogy "azt azonban előzetesen nem lehet állítani, hogy a módosított törvényi rendelkezések bevezetése, illetve a kérdésben említett kormányzati intézkedés szükségszerűen a közigazgatási hatósági ügyintézés lényeges késedelmét eredményezné".

Maradt kiskapu a létszám növelésre

Az Önkormányzati Minisztérium sajtóosztálya szerint a létszámstop azokon a szakterületeken, munkahelyeken jelenthet problémát, ahol az adott feladatot csak egy speciális szakértelemmel, végzettséggel rendelkező munkatárs végzi, és az illető felmond, vagy kiesik a munkából.

A létszámstopról szóló kormányhatározat szerint, ha egy területen mégis munkaerőhiány lépne fel, azt átszervezéssel megoldhatják a szervezetek, és szigorú korlátok között, vezetői pozíciókra, illetve a kancellária miniszter engedélye egyéb munkakörökre lehetséges a felvétel, így elkerülhető az olyan helyzet ami már a működőképességet veszélyeztetné.

De nem csak a jogszabályban szereplő kivételekkel élhetnek a költségvetési szervek: munka- és megbízási szerződést ugyan nem köthetnek, de a kiszervezésekkel még növelhetik a létszámot. Ha bizonyos feladatok ellátására külső céggel kötnek vállalkozói szerződést, akkor papíron eleget tesznek az előírásoknak, a munkát a vállalkozás nevében végző személyek ugyanis nem hizlalják a létszámot.

A külügyi tárca szerint a "kormányzati szervek esetében elrendelt létszámstop a Külügyminisztérium vonatkozásában a tárca speciális működési rendje miatt (külszolgálatról történő berendelések és külszolgálati helyekre történő kirendelések) csak a kormányhatározatban is jelzett kivételek alkalmazásával tartható be".

Ritkán ellenőrzik az állami munkaadót

Munkaügyi ellenőrzéstől az államigazgatásnak nem igazán kell tartania, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) alig foglalkozik a szférával. Tavaly a közel 36 ezer ellenőrzésből kimondottan a közigazgatásra 133 esett, a vizsgálatok kevesebb mint 0,4 százaléka. Az oktatás és az egészségügy területén mindössze 267 alkalommal végeztek ellenőrzést.

A közigazgatásban csaknem minden második ellenőrzésnél szabálytalanságra bukkantak, 70 intézkedésre került sor a vizsgálatok során. A versenyszférában ez az arány rosszabb, de a foglalkoztatottak létszáma alapján ennél talán több figyelmet érdemelne a terület, még akkor is, ha hazánkban a munkavállalói jogok érvényesítésénél jelenleg fontosabb a feketegazdaság elleni küzdelem.

A szabálytalanságok közül a közszférában a leggyakoribb a munkaidőre és a szabadságkiadásra vonatkozó szabályok megsértése, de akadt már példa feketén foglalkoztatott alkalmazottra is.

Meghúzzák a gyeplőt

Színlelt szerződésre nem bukkant a felügyelőség, pedig az Állami Számvevőszék az elmúlt években rendre azt javasolta a költségvetési szervek vezetőinek, hogy vizsgáltassák felül a megbízási szerződéssel foglalkoztatott külső munkatársak szerződéseit a jogszabályoknak megfelelő foglalkoztatás érdekében.

A jövő évi költségvetés tervezésénél elvárás a minisztériumokkal és a háttérintézményekkel szemben, hogy a külső személyi juttatásokat a lehető legkisebb mértékre csökkentsék, ezért felül kell vizsgálniuk a megbízási szerződéseket is, amelyekre nem fordíthatnak többet, mint az idén.

A tárcáknál jelenleg átlagosan 30-50 fő dolgozik határozott idejű megbízási szerződéssel, ehhez képest a Miniszterelnöki Hivatalnál az elmúlt években átlagosan 280 embert foglalkoztattak ilyen formában. Idén azonban már a MEH-nél is visszafogták a megbízásokat, július végéig mindössze 57 szerződést kötöttek. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a MEH egy-egy pontosan meghatározott feladat elvégzésére, például egy adott jogszabály előkészítése során igénybevett szakmai tanácsadásra, vagy ügyvédi megbizatásra köt szerződést.

Keretes anyag: Állásajánlatok telefonon

A létszámstopról szóló kormányhatározat július 30-ai életbe lépéséig olyan munkaköröket lehetett betölteni, amelyek esetében a pályáztatás, illetve a munkaügyi eljárás bizonyíthatóan július 15-e előtt megkezdődött. A legtöbb minisztériumban, illetve háttérintézményben ezt a lehetőséget kihasználták, és igyekeztek munkaerőt találni a már meghirdetetett álláshelyekre. Az APEH-nél például esetenként nem volt idő az interjúztatásra és a tárgyalásra, a benyújtott önéletrajzok alapján, telefonon hívták fel a jelölteket az ajánlattal, amelyre egy órán belül választ kellett adni, majd még aznap aláírni a szerződést.
 
(Origo)