Megölte a vevőjét a házaló
Azzal vádolnak egy székelyudvarhelyi férfit, hogy tavaly novemberben megölte az egyik törzsvevőjét. A házaló kereskedő ügyének tárgyalása csütörtökön a vád ismertetésével és vádlott meghallgatásával kezdődött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon, Nyíregyházán.
 
Az áldozat hozzátartozója levélben kereste meg szerkesztőségünket:

"Az áldozat hozzátartozójaként szomorú számunkra, hogy csak az elkövető szemszögéből tették közzé cikküket, akit ha kívülálló lennék, talán még sajnálnék is… Hiszen elég félrevezető a cikk! Olvashatjuk, hogy november 15-én Ibrányban brutálisan meggyilkolt egy embert egy román házaló árus. Igen, brutálisan. Nyakon és mellkason szúrta, az arcát is összevagdosta, esélye sem volt a túlélésre, mert nem látott és így nem tudott védekezni! Olvasható még az elkövető állítása, és, hogy miért tette…

Az áldozat súlyosan látássérült, 90%-ban vak ember volt

De azt sajnos senki sem tudja, hogy, az áldozat súlyosan látássérült, 90%-ban vak ember volt! Feltehetjük a kérdést, hogy akkor, hogyan támadhatta meg az elkövetőt, ahogy az állítja? (Kuruc.info: a cigányok mindig a legképtelenebb sületlenségeket állítják... például azt, hogy valaki csak úgy, egymaga, puszta kézzel, rászístá jelszavakat ordítva rátámad 10-15 kancigányra. Meg hogy 90 éves vakok azzal szórakoznak, hogy erejük teljében levő orkokra támadnak. Ezek a gázkamra-szökevények ilyenek...) Egy nyugodt, csendes, a szeme miatt visszahúzódó, vallásos és zárkózott emberről van szó, aki egyedül élt. Az árussal is ezért foglalkozott, hiszen nem járt üzletekbe hátrányos helyzete, a látása miatt, ezért is vásárolt tőle. Anyagi gondjai soha nem voltak, és az árusnak azonnal fizetett mindig. Sőt, többször étellel is ellátta, mert sajnálta. Valószínűleg ezt használta ki az árus, és azt, hogy tudta, egyedül él, nincs, aki megvédhetné, illetve képtelen magát megvédeni!

Visszahozni sajnos már nem tudjuk közénk, de szeretnénk, hogy az emberek ne csak az egyik oldal állítását tudják meg, és az áldozat nevében mi, a családtagok is megszólalhassunk! Ítélet még nem született, és mint ismerjük a törvényeket, sajnos lehetséges, hogy nem is születik kellő büntetés…de bízunk abban, hogy az Isten előtt elnyeri méltó büntetését az elkövető szörnyű és brutális cselekedetéért, és talán egyszer a lelkiismerete is valóban megszólal…"

A tavaly február óta családjával együtt Magyarországon élő, 4 gyermekes, 28 éves férfi, akinek szakképzettsége nincs, mindössze egy osztályt végzett, írni, olvasni nem tud, abból tartotta el gyerekeit és feleségét, hogy a nyíregyházi, úgynevezett KGST-piacon vásárolt ruhaneműt a környékbeli települések piacain, illetve házaknál eladta. Így volt ez tavaly novemberben is, amikor Ibrányban és Nagyhalászban próbált kereskedni az utcán. Közben alkoholt is ivott.

Esős idő volt, nem ment a piac, ezért Nagyhalászban felkereste régi vevőjét, akinél állítólag két hete hagyott árut azzal, hogy majd később megy az érte járó háromezer forintért. Kiabált a ház előtt, de nem jött válasz, ezért bement a nyitott kapun. Ott - a vád szerint - eddig tisztázatlan okból dulakodni kezdett a teraszon álló házigazdával, akit végül egy 12 centiméter pengehosszúságú késsel nyakon szúrt, majd a helyszínről elmenekült. Az 52 éves sértettnek még volt ereje értesíteni a mentőket, akik a helyszínre érkezve már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A férfi halálát vérvesztéses sokk okozta. A rendőrök a gyilkossággal gyanúsított férfit a vasútállomáson fogták el, épp a vonatra várt.

Ítélet augusztus 10-én

A vádlott a rendőrségen előbb tagadott, majd beismerő vallomást tett. A bíróságon elmondta, aznap hárman kirabolták, elvették hatezer forintját. Nem maradt pénze, ezért úgy döntött, elkéri nagyhalászi vevőjétől, amivel az tartozik. A sértett azonban azt mondta, nem ad pénzt, mert "nem jó a cucc", de a holmit sem adta vissza.

A 28 éves férfi azzal védekezett, hogy a sértett támadott rá, fojtogatta, a kés is az ő kezéből esett ki, amit ő megszerzett, de nem akarta megölni vele, csak a karját megszúrni, hogy engedje el. Azért menekült el, mert nagyon megijedt. Tettét megbánta. A tárgyalás augusztusban a szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódik, ítélet augusztus 10-én várható.
(SZON)