Jogerősen felmentette a bíróság kedden Galyai (?) Csabát, azt a rendőrt, akit egy megbilincselt tüntető, Fábián Gábor ujjának 2006. október 23-ai eltörésével vádoltak. A Fővárosi Ítélőtábla azért döntött így, mert nem lehetett bebizonyítani, hogy a megvádolt ÁVO-s vagy más bántalmazta a tüntetőt.

Fábián Gábor most kártérítésért perel

Mindezt az első fokon elítélt rendőr cionista ügyvédje, Magyar György közölte. A karhatalmista ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és súlyos testi sértés miatt emeltek vádat. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság bűnösnek találta a rendőrt, ezért lefokozták (magyarul kirúgták volna jogerőssé válás esetén - a szerk.), és egy év nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték, aminek a végrehajtását három évre felfüggesztették. Az ügyész és a rendőr is fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé.
A per júniusi tárgyalásán a rendőr azt vallotta, parancsnoka, Vágó László törte el a megbilincselt férfi ujját. A keddi tárgyaláson meghallgatták a parancsnokot, aki tagadta, hogy ő törte volna el a férfi ujját. Rajta kívül a buziőrség más tanúit is meghallgatta a bíróság, majd arra jutott, hogy felmenti a vád alól a rendőrt, mivel kétséget kizáróan nem bizonyosodott be, hogy tényleg ő törte volna el a sértett ujját – mondta el az ügyvéd.
Magyar György közölte: ebben az eljárásban nem lehetett elbírálni a parancsnok büntetőjogi felelősségét. Az ügyészség később dönthet, hogy indít-e a parancsnokkal szemben büntetőeljárást. Az ügyvéd szerint az ügyészség a két ellenétes ítélet miatt újabb fellebbezést jelenthetett volna be a harmadfokon eljáró bírósághoz, de eltekintett ettől, és tudomásul vette az ítéletet, így az jogerős.
Lábát is eltörték
A 2006. október 23-án a Fidesz nagygyűlésén részt vevő Fábián Gábornak megbilincselés után törték el az ujját és a szárkapocscsontját a vele szemben intézkedő rendőrök a Dob utcánál. Szerencséjére videofelvétel igazolta, hogy Fábián egyedül volt, és nem tanúsított ellenállást a rendőrökkel szemben, ezért a bilincselést a rendőri jelentésből azonosíthatóan végrehajtó Galyai (?) Csaba rebiszes törzsőrmester ellen vádat emelt az ügyészség. Az elsőfokú ítélet hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségében és védekezésre képtelen személy ellen elkövetett súlyos testi sértés bűntettében is bűnösnek találta az ujjtörést már akkor is végig tagadó rendőrt.
A másodfokú tárgyaláson G. Csaba saját felettesét vádolta meg a bűncselekmény elkövetésével: "Miután társaimmal megbilincseltem a sértettet, láttam, amint a hátam mögül érkező parancsnokom lehajlol, és szándékosan eltöri a férfi ujját" - mondta a rebiszes a bíróság előtt. A bántalmazásban legalább öt rendőr vett részt, a bemártott parancsnokot, Vágó László őrnagyot a másodfokú bíróság tanúként hallgatta meg.
(MNO / MTI, Index, Kuruc.info)
Kapcsolódó:
Fábián Gábor esete