Több tízmillió forintos tartozást hagyott maga mögött a Zoom internetes újság, Tarjányi Péter egykori rendőrkommandós vállalkozása. A hírportált egykor kiadó cég tavasz óta nemcsak tulajdonost, de nevet és székhelyet is váltott. A fizetési felszólítások "címzett ismeretlen" jelzéssel pattannak vissza a feladókhoz. A HVG cikke.
Alig több mint egy év működés után idén tavasszal húzta le a rolót a Zoom hírportál, ekkor adott túl rajta annak tulajdonosa, Tarjányi Péter vállalkozó. A rendőrkommandósból lett üzletember az eladáskor azt állította, jó üzletet kötött, de titkolta, ki az az "internetes vállalkozásokban is érdekelt szakmai befektető", aki az adásvétel után azonnal meg is szüntette az újságot - ami azért is volt furcsa, mert Tarjányi állítása szerint a Zoom nemcsak nyereséget termelt, de a vállalkozó befolyásos kapcsolatrendszerét használva, médiaügynökségeket megkerülve szerzett komoly hirdetőket, támogatókat.
Csak bő egy hónappal később derült ki, hogy a portált egy offshore cég "végezte ki", nem is akárhogyan: mint azt a HVG megírta, a Seychelle-szigeteki Startex Ltd-hez potom ötmillió forintért került a Tarjányi érdekeltségébe tartozó T-Média Holding Zrt., a Zoomot kiadó Hang Plusz Kft-t tulajdonló részvénytársaság 100 százalékos részvénycsomagja. A Zoom helyén indult Propeller portált működtető cégből viszont kiszállt a T-Média Holdong, míg Tarjányi ugyanott tulajdonos lett. A hvg.hu információja szerint a vállalkozó megtartotta a Zoom Báthory utcai székhelyét és a portál videóstudióját is - utóbbi volt egyébként a legnagyobb befektetés a Zoom életében.
A Zoomhoz kötődő cégek elpasszolása azért is lehetett fontos, mert a portál kiadója még az újság működése alatt legalább 44 millió forintos tartozást halmozott fel, amit a hitelezők azóta is próbálnak bevasalni a cégen - bár egyes források szerint ennél nagyobb lehet a tartozás. A hvg.hu úgy tudja, az alapításkor még a munkatársaknak és üzleti partnereinek is rendesen fizető Hang Plusz Kft. tavaly ősztől hagyott fel a kifizetésekkel.
Így történhetett meg, hogy a Zoom második szerkesztőségi rendszerét fejlesztő és üzemeltető cégnek például 15 millió, egy reklámcégnek 18 millió forinttal maradtak adósok, de milliós összeggel tartoznak a Hírkereső portálnak és egy tartalomszállító cégnek is. A Zoom indulásakor Tarjányi egyébként úgy nyilatkozott, cégcsoportjának köszönhetően lapjának komoly pénzügyi háttere van. A nem titkoltan az Index "legyőzését" célként kitűző Zoomba azonban a nagy cél eléréséhez szükséges több milliárd forint helyett alig 300 milliót lapátoltak bele.
Értesülésünk szerint a hitelezők már a Hang Plusz Kft. felszámolásával próbálkoznak, miután a fizetési felszólítások rendre "címzett ismeretlen" jelzéssel pattannak vissza. Ez nem is csoda, mivel a T-Média Holding és a Hang Plusz Kft. székhelyet, utóbbi pedig nevet is váltott, a Hang Plusz Kft. immár Haltor Technic néven fut. A T-Média Holding és a Haltor székhelye közös, ahogy az ügyvezetőik állampolgársága is: a Hang Plusz (Haltor Technic) vezetője, Varga Stefan és a T-Média Holding ügyvezetője, Varga Iosif is román állampolgárok, kézbesítési megbízottjuk pedig a cégbírósági adatok szerint ugyanaz a személy: egy budapesti, adóügyekben igencsak jártas ügyvédnő.
Mielőtt az internetes piacon egyébként teljesen ismeretlen, romániai lakcímmel rendelkező Varga Stefan vette volna át a Hang Plusz Kft. ügyvezetői székét, az addigi ügyvezető a Zoom főszerkesztője, a 168 Óra egykori munkatársaként ismertté vált Nagy József volt, őt megelőzően pedig maga Tarjányi Péter. Csakhogy az exkommandós vállalkozó tavaly ősszel megvált a pozíciójától, rábírva a cégvezetéstől kezdetektől ódzkodó főszerkesztőt, vállalja el az ügyvezetést. Úgy tudjuk, Tarjányi Nagy értésére adta: ha nem lesz ügyvezető, búcsút inthet a Zoomnak. Pedig – ahogy azt a hvg.hu-nak több forrás is megerősítette – a főszerkesztő nemigen látott bele a cég (pénz)ügyeibe. A kikényszerített ügyvezetői poszt és a Zoom körül történtek miatt pedig állítólag már kifejezetten megromlott a viszony Tarjányi és Nagy között. (Egyébiránt nemcsak a Zoom kötötte össze őket, együtt írták a Meglátni és megveretni című könyvet is, melyben Tarjányi sztorizik rendőri múltjáról.)
Tarjányinak nem a Zoom az első mozgalmas utóéletű vállalkozása. Nevéhez kötődik a Proware Kft. is, amely a Medgyessy-kormány idején több százmillió forintért végezte el több nagy állami vállalat átvilágítását. Igaz, a Proware pályafutása csúfos végett ért, a ma már felszámolás alatt álló cégtől összesen 130 millió forintot követelnek a hitelezői. A Zoom-cégek sorsa egyébként kísértetiesen hasonlít egy másik Tarjányi-cég, a Promarket Marketing és Rendezvényszervező Kft. pályájához: az adósságokban úszó vállalkozást - melyben a hitelezők követelései meghaladták a cég vagyonát - Tarjányi és cégtársa 2004-ben passzolta át két gödöllői lakosnak, majd a kft. nem sokkal később fantomcéggé vált.