A fehér foszfor az emberi bőrrel érintkezve súlyos égési sérüléseket okozhat. Izrael fehérfoszfor-tartalmú tüzérségi lövedékeket vetett be gázai hadműveletei során, köztük egy sűrűn lakott menekülttábor ellen, amivel civileket sodor veszélybe - állította vasárnap a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.
A HRW közleménye szerint a szervezet munkatársai szemtanúi voltak annak, hogy az izraeli tüzérség péntek és szombat délután Izrael és a Gázai övezet határáról lőtte az övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttábort. A tüzérségi csapások után látható füstcsíkok a HRW szerint arra utaltak, hogy a lövedékek fehér foszfort tartalmaztak.
A tüzérségi aknák foszfortartalma az oxigénnel reakcióba lépve takarófüstöt hoz létre a szárazföldi alakulatok számára, de tilos ilyen aknák bevetése közvetlenül a harcoló alakulatok ellen. A fehér foszfor az emberi bőrrel érintkezve azonban súlyos égési sérüléseket okozhat, a földre kerülve pedig tüzet idézhet elő - közölte a HRW, egyúttal felszólítva az izraeli hadsereget, hogy tartózkodjon az említett lövedékek sűrűn lakott gázai területek elleni bevetésétől.
Avital Lejbovics izraeli katonai szóvivő ezzel kapcsolatban csak annyit mondott (hazudott - a szerk.), hogy az általuk használt lövedékek megfelelnek a nemzetközi jognak. (Izrael már Libanonban is civilek ellen tilott kazettás bombákat dobott le, "alig" másfél milliót. Ezek egy része nem robbant fel akkor, ám azóta is szedik áldozataikat, általában  amputációhoz, leszázalékoláshoz vezető sérüléseket okozva a véletlenül rájuk lépő civilek, gyermekek körében - a szerk.)
A HRW elismerte, hogy nem áll módjában ellenőrizni, hogy a Gázai övezetben bárki is megsérült-e foszfortartalmú lövedéktől, mert  ellenőr munkatársait Izrael nem engedi be a palesztin területre.
(mti nyomán)