2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével13:42 Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba13:28 Hűtött migránsok a bolgár-román határon - nem okozott nekik gondot a hatezer eurós menetjegy12:52 Zsidók hatalmi harca: Soros nyílt levélben követeli Zuckerberg kirúgását12:43 A foci lett Kolumbia legnagyobb heroinkereskedőjének a veszte12:27 Piramisjáték miatt emeltek vádat egy férfi ellen Budapesten12:08 London több kérdésben sem hajlandó kompromisszumokra az uniós egyeztetéseken11:42 Az ausztrálok háromnegyedét érintette a tűzvész
24 óra legolvasottabbjai

Zsidóbűnözés ::

Rachel Corrie emlékére

Reklám


Hat esztendővel ezelőtt ezen a napon egy olyan esemény történt, amelyre nem szívesen emlékeznek a cionisták.
2003. március 16-án halt hősi halált egy 23 éves amerikai lány, Rachel Corrie. Az eset Gáza városától délre, a rafahi menekülttáborban történt, ahol is az izraeli hadsereg buldózerei palesztinok házait rombolták le.
A világ számos országából a helyszínre érkezett békeaktivisták szerették volna megakadályozni a zsidó katonaság teljesen törvénytelen akcióját. Az 1949-es genfi egyezmény előírásai értelmében a megszálló hatalomnak semmilyen körülmények között nincsen joga az uralma alatt álló nép lakóházait lerombolni. Az ENSZ sem teljesítette a kötelességét: a világszervezetnek ugyanis - saját alapokmánya szerint - fel kellett volna lépnie a menekültek érdekében. Így történt aztán, hogy bátor és igaz emberek érkeztek a helyszínre, akik úgy érezték, kötelességük tenni valamit a sorsukra hagyott, védtelen emberekért.
Persze Rachel Corrie-nak aligha a genfi egyezmény és a nemzetközi jog paragrafusai jártak a fejében, amikor egy palesztin orvos ledózerolásra ítélt háza előtt letelepedett a földre. Néhány más békeharcos is a közelben tartózkodott, akik pontosan látták, mi történt.
"Rachel integetett és kiabált a jármű vezetőjének, hogy álljon meg. A sofőr azonban nem hallgatott rá, ezért a lány egy kisebb földkupacra lépett föl a fenyegetően közeledő monstrum előtt. A többi aktivista is teli torokból üvöltött, az egyikük megafonon keresztül kiabálta a kegyetlen sofőrnek, hogy álljon meg. Rachel elesett, nem tudott elugrani, lába valószínűleg a gép alá szorult, amely aztán keresztülment rajta" - idézi fel a borzalmas jelenetet az egyik szemtanú.
Mikor a buldózer elindult visszafelé, a békeharcosok odarohantak az a lányhoz. Borzalmas látvány fogadta őket. Rachel testét vér borította, mozogni nem tudott. "Eltört a gerincem" - suttogta elhaló hangon. Ezek voltak az utolsó szavai. Barátai próbálták megtámasztani a fejét, és beszéltek hozzá. De nem lehetett rajta segíteni. A közelben tartózkodó izraeli katonák semmiféle segítséget nem nyújtottak.A másnapi lapok tudósítottak ugyan erről a szörnyűségről, de a legtöbb kommentátor Rachel Corrie-t hibáztatta. "Minek ment oda?" - tették fel a kérdést ezek a gyáva, gerinctelen, semmirekellő újságírók. Számosan közülük "bolondnak" nevezték a lányt, aki semmi mást nem akart, csak segíteni bajba jutott embertársain.
Sőt, egy J. Edward Tremlett nevű féreg az American Partisan hasábjain arról értekezett, hogy "szégyellhetik magát a szülei is, akik nem tanították meg lányuknak, mi a különbség a hősiesség és a hülyeség között." Nem, Rachel Corrie szülei kivételesen büszkék lehetnek: csodálatos lányuk volt, aki a legtöbbet tette, amit ember tehet ezen a Földön.
Perge Ottó 
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready