Korábban már értesülhettünk róla, hogy ma délután a Debreceni Egyetemen a kassai születésű Irving Roth, „holokauszt túlélő” tart angol nyelvű előadást Államilag támogatott terrorizmus – fundamentalizmus és nácizmus. Hogyan kapcsolódnak egymáshoz? címmel. Az emlékező saját honlapján azt állítja, hogy Auschwitzban látta a krematóriumok lángokat és füstöt okádó kéményeit, és folyamatosan érezte a fojtogató bűzt a tábor területén.
Csupán e két megállapításra hagyatkozva, az alábbi tényeket kell újra rögzítenünk:
1.) Az erfurti Topf és fiai által tervezett auschwitzi krematóriumok szabadalmi okirataiból egyértelműen kitűnik, hogy azok - a többi modern égető berendezéshez hasonlóan - nem bocsáthattak ki sem lángot, sem füstöt, sem bűzt. A hírhedt torontói Zündel-per során a vádlott ügyvédje, Douglas Christie ezeket a dokumentumokat be is mutatta a bíróságnak, 20. századi enciklopédia-cikkelyekkel együtt, melyek szintén azt állítják, hogy a krematóriumkémények nem bocsátanak ki füstöt és bűzt.
2.) Szakértői véleményekre alapozva Christie Raul Hilberg holokauszt-történészt szembesítette azon állítása képtelenségével, mely szerint „a Birkenauba érkezők közül sokan hatalmas lángokat láttak előtörni a kéményekből”. (Természetesen erről semmiféle fénykép vagy filmfelvétel nem maradt fenn, csupán a „szemtanúk” meglehetősen élénk fantáziáról tanúskodó rajzai. A „Füstölgő krematóriumok” című kép, mely a Simon Wiesenthal Center honlapján látható, közönséges hamisítvány, az eredeti, retusálatlan felvétel a Klarsfeld Foundation által kiadott Auschwitz Albumban látható, a 165. számú képként.) Christie megjegyezte, hogy a krematóriumkémények nem lövellnek ki lángot, és romba dőlnének, amennyiben ez így történne.
3.) A szövetséges légierő 1944 nyarán több, mint 30 alkalommal készített légi felvételeket Auschwitzról, melyeket a CIA 1979-ben feloldott a titkosítás alól, s ezek a fényképek puszta létükkel cáfolják, hogy füst és láng tört elő a kéményekből. Nem mellesleg: a krematóriumok fűtéséhez szükséges kokszhegyeket és a virtuális gázkamrák előtt kígyózó embersorokat sem látunk rajtuk. Ráadásul éppen abban az időszakban, amikor a Magyarországról deportált zsidóság - Veesenmayer dokumentációjának tanúsága szerint 437 402 fő - állítólagos megsemmisítése folyt, s a holokauszt-vallás főpapjai szerint ebből az áldozatok száma 600 ezer fő volt.

Roth kijelentésével kapcsolatban elvileg két lehetőség merül fel: vagy az auschwitzi táborkomplexum területén nem voltak érvényesek a bolygónk minden más részén érvényes fizikai törvények, vagy a „szemtanú túlélő” egyszerűen - hazudik.
Lipusz Zsolt
Kapcsolódó: Holokamu dosszié