Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jichak Ganon nevezetű zsidó férfi, akit 85. esztendős korában, egy szép napon beszállítottak egy Tel Aviv melletti kórházba. Rendkívüli esemény volt ez, mivel a férfi 64 esztendeje nem járt orvosnál! És vajon miért nem? Hát azért, mert nem akarta, hogy lelepleződjön borzasztó titka: nevezetesen, hogy neki csak egy veséje van.


Jichak Ganon

„Utoljára egy Josef Mengele nevű férfi kezében láttam a vesémet. Akkor még lüktetett” – osztja meg az újságírókkal élete nagy titkát az idős férfi. Aki azóta nem volt hajlandó orvoshoz menni, hogy 1945 januárjában kiszabadult az auschwitzi haláltáborból.      
Jichak Ganon Görögországban született, és szüleivel, valamint öt testvérével együtt 1944-ben deportálták Auschwitzba a németek. Édesapja útközben halt meg, édesanyját és nővéreit megérkezésük után szinte azonnal elgázosították. Őt viszont életben hagyták, de csakis azért, mert Joseph Mengele – a „halál angyala” – kísérletezni akart vele. Elvitték a műtőbe, ahol is az elvetemült náci orvos mindenféle érzéstelenítés nélkül egyszerűen kimetszette az egyik veséjét. „Iszonyatos fájdalom hasított belém. Érezni lehetett a sebészkés minden egyes mozdulatát” – emlékezik Ganon, aki azt is hozzáteszi, hogy látta a saját veséjét Mengele kezei között. „Üvöltöttem, mint egy őrült. Halld Izrael, az Úr a mi Istenünk, kiabáltam, majd pedig azért imádkoztam, hogy meghaljak, és ne érezzem tovább azt a borzasztó fájdalmat” -  idézi fel a szörnyűségeket Jichak Ganon. 

Dr. Mengele
Az „operáció” után semmiféle fájdalomcsillapítót nem adtak neki a gonosz nácik, sőt még dolgoznia is kellett.  „Az volt a dolgom, hogy kitakarítsam a műtőt Mengele véres operációi után” - meséli Ganon, aki 64 éven keresztül senkivel sem – még legszűkebb családjának tagjaival sem – akarta megosztani a vele történt szörnyűségeket. De miután bement a kórházba, úgy döntött, már mindegy, most már mindenki tudja, hogy egy veséje van, akkor pedig miért ne mondaná el, mit művelt vele Mengele Auschwitzban? Teljesen logikus és hihető sztori.
 
Ámde itt még nincsen vége a történetnek. Ugyanis hat hónappal veséjének eltávolítása után Mengele megint hívatta őt. Újabb kísérlet következett: a „halál angyala” beállíttatta szegény fiút  egy hideg vízzel teli tartályba, mert arra volt kíváncsi, hogyan működik a tüdeje ilyen körülmények között? Roppant izgalmas kérdés, de máig nem tudjuk rá a választ. Majd pedig bekövetkezett a legszörnyűbb pillanat. Közölték vele, hogy már nem akarják a testét semmiféle kísérletezésre felhasználni, ezért aztán beküldik a gázkamrába. Mint Mr. Ganon mondja, ő lett volna a 201. áldozat azon a reggelen, csakhogy a gázkamra befogadóképessége éppen 200 fő volt. „Így menekültem meg”- emlékezik az öregúr. És mivel ő már a 200 halálraítélt mellé nem fért volna be a kamrába, visszaküldték a táborba. Hiába, az „iparszerű népirtás” fogaskerekei is akadoztak néha. Eggyel több zsidót küldtek a gázkamrába, mint kellett volna. Valahogy elszámolták magukat a gaz németek. Hogy a másnapi „transzportba” miért nem állították be, arról pedig nem beszél Mr. Ganon. De nem is lenne illendő őt ilyesfajta kényelmetlen kérdésekkel zaklatni, meg hát ugye az elhunytak emlékére is tekintettel kell lenni. 
Amikor Auschwitzot felszabadították az oroszok, kiderült, egyik bátyja és a húga is életben maradt. Ők hárman visszatértek hát Görögországba. 1949-ben pedig kivándoroltak Izraelbe. A családja egyébként sohasem értette, miért nem hajlandó orvoshoz fordulni. Minden betegségét saját maga kezelte. Felesége, Ahuva kijelentette: „Amikor beteg lett, mindig azt mondta, semmi baja, csak fáradt.” Ámde 85 éves korában szívrohamot kapott, és így nem volt mit tenni, kórházba kellett mennie. Most immár peacemaker van beültetve a testébe. „Másodszor incselkedik velem a halál. Ezúttal azonban az orvosok segítettek nekem, nem úgy, mint az első esetben” - összegzi kalandos életútját Mr. Ganon.
Micsoda borzalmas történet! Mengele pedig, mint tudjuk, a háború után elmenekült Latin-Amerikába, ahol is évtizedekig háborítatlanul élt, sőt nem bírt ellenállni különös vágyainak, és megint elkezdte a kísérleteit, amire bizonyíték, hogy valahol egy faluban sok ikergyermek született.   
Perge Ottó
Forrás: Daily Mail