Az argentin Jorge Bergogliót, Buenos Aires 76 éves érsekét választották meg az új pápának a bíborosi konklávén. Az érsek az I. Ferenc nevet választotta.
Zoom
Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének - jelentette be Jean-Louis Tauran, a korelnök protodiakónus bíboros szerda este a Szent Péter-bazilika erkélyéről röviddel este nyolc óra után.
Zoom
A 266. pápa a Ferenc nevet választotta, így I. Ferenc néven foglalja el - első latin-amerikaiként - Szent Péter trónját.
Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke. Szinte az egész pályafutását a hazájában, Argentínában töltötte. Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor.
Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában.
Frissítés: Csendben imádkozott a Szent Péter téren ünneplő tömeggel szerda este a frissen pápának választott Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros a Szent Péter-bazilika erkélyén. Az új egyházfő olaszul köszöntötte a híveket, és arra kérte, imádkozzanak az elődjéért, XVI. Benedekért. Az új egyházfő szerint a világnak a béke és a testvériség útjára kell lépni.
Zoom
Zoom
Zoom
2. frissítés: Szociális érzékenység, abortusz- és buziházasság-ellenesség
Elutasítja az abortuszt, a fogamzásgátlást, az azonos neműek házasságát és az eutanáziát. Ugyanakkor küzd a társadalmi igazságtalanságok ellen, határozottan kiáll a szegények mellett - ez jellemzi a most 77 éves JorgeMario Bergogliót. Az I. Ferencként a katolikus egyházat a jövőben irányító argentin főpap személye önmagában jelképes: olasz munkáscsaládból származik, Argentínában tevékenykedett, Németországban doktorált. Nyolc éve már nagy esélyes volt, most megválasztották.

Jorge Bergoglio 1936. december 17-én, Buenos Airesben született, egy ötgyerekes kivándorolt olasz családban. Apja vasúti munkás volt. A szemináriumot Villa Deyoto-ban végezte, majd 1958-ban lépett be a jezsuitákhoz. Filozófiát végzett, majd irodalmat és pszichológiát tanított Santa Feban, illetve Buenos Airesben. Pappá 1969-ben szentelték, majd a Teológia és Filozófia Egyetemet is elvégezte San Miguelben. A jezsuita rend főnöke volt Argentínában, rektorként irányította a san migueli egyetemet is, ahol ő maga is végzett.
1998-ban lett Buenos Aires érseke, 2001-ben nevezte ki bíborossá II. János Pál pápa, három vatikáni kongregációnak is tagja, 2005 óta az Argentin Püspöki Konferencia elnöke.
Bergoglióval bizonyos értelemben a konzervatív vonal győzött. Az argentin főpap elutasítja az abortuszt, a fogamzásgátlást, az azonos neműek házasságát és az eutanáziát. Ugyanakkor küzd a társadalmi igazságtalanságok ellen, határozottan kiáll a szegények mellett, ami különösen népszerűvé tette a válságok sújtotta Argentínában, együttérzést mutat az AIDS-betegekkel, és megrótta azokat a papokat, akik nem voltak hajlandók megkeresztelni a házasságon kívül született gyermekeket.
Az immár Ferenc pápaként a katolikus egyház élére került Bergoglióról úgy tartják, az evilági dolgokat elutasítja, érsekként sem volt autója, inkább a tömegközlekedést használta, nem volt hajlandó beköltözni a fényűző főpapi rezidenciába, s állítólag még ételeit is maga készíti. A Latin-Amerikában született felszabadítási teológiától (amely szerint az egyháznak Jézus tanítását követve politikailag is a szegények oldalára kell állnia) távolságot tart, de közel áll a Comunione e Liberazione lelkiségi mozgalomhoz. Személye önmagában is egy kompromisszum. Hidat képez a harmadik világhoz: olasz származású argentin, aki Németországban tanult, ráadásul jezsuitaként egy az egész világra kiterjedő rend tagja.
Bergoglio nem érintett az egyházat megrázó botrányokban, és a hírek szerint mind a konzervatív, mind a mérsékeltek tisztelik intelligenciáját, szerénységét és lelkipásztori munkáját.
3. frissítés: Már csütörtökön találkozik elődjével az új katolikus egyházfő
Már csütörtökön találkozik elődjével, XVI. Benedekkel a most megválasztott új katolikus egyházfő, Ferenc pápa - jelentette be újságíróknak nyilatkozva Timothy Dolan amerikai bíboros. Mint elmondta, az argentin bíborosból lett szentszéki vezető Castel Gandolfóban keresi fel XVI. Benedeket, aki február végén távozott hivatalából.
Hozzátette, hogy másnap Ferenc pápa már új minőségében találkozik a bíborosi testület tagjaival is.
Megfigyelők szerint a Castel Gandolfó-i találkozónak fontos szerepe lehet azon aggodalmak eloszlatásában, amelyek esetleges hatalmi konfliktusokra vonatkoztak a visszavonult és az új pápa között.
Egész Latin-Amerika ünnepelte az "argentin" pápa megválasztását
A legnagyobb ünnep a latin-amerikai térségben természetesen Argentínában volt, ahol tömegek vonultak az utcákra és a templomokba, hogy éltessék az országban népszerű bíboros megválasztását.
A hívők többségét meglepte és megindította Bergoglio megválasztása, de azt követően Buenos Aires katedrálisához százával özönlöttek a helyiek, sokan füttyökkel és tülköléssel adtak hangot örömüknek.
Fóthy István, az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének elnöke ügy fogalmazott: "Buenos Airesben most olyan a hangulat, mint mikor Lionel Messi gólt rúg".
Brazíliában némi ürömként keveredett a hívek örömébe, hogy nem brazil lett a pápa, hiszen Odilo Scherert, Sao Paulo érsekét nagyobb esélyesként tartották számon, mint az argentin bíborost. Sajtóhírek szerint egyébként Bergoglio az előző konklávén a XVI. Benedekké választott Joseph Ratzinger után a legnagyobb támogatást kapta.
A térségben úgy tekintenek a Ferenc nevet választó pápára, mint akinek legfőbb céljai közé tartozik a szegények támogatása.
A névválasztással ugyanakkor Bergoglio vélhetően Assisi Szent Ferencnek az egyház nehéz idők utáni újjáépítését célzó törekvéseire is utalni kívánt. Szintén utal a név Xavéri Szent Ferencre, az egyik legnagyobb jezsuita misszionáriusra, a rend egyik alapítójára, akinek céljai közé tartozott a távoli területeken élők megszólítása.
A 76 évesen megválasztott Ferenc pápát honfitársai és barátai szerény, de szigorú, óvatos és párbeszédbe szívesen bocsátkozó emberként írták le. Teológusok szerint a konzervatívabb nézetűek közé tartozik, irányítása alatt ezért nagy változások nem várhatók az egyház tanításában.
Megemlítették a nyilatkozók azt is, hogy Bergoglio szenvedélyes szurkolója a fővárosi San Lorenzo labdarúgócsapatának, amelyet egy pap alapított a múlt század elején.
Számos híres argentin futballista, így a spanyol Barcelona csapatát erősítő Javier Mascherano, illetve az egykori világsztár Diego Maradona is üdvözölte az argentin bíboros megválasztását.
Első beszédében Ferenc pápa azt mondta, hogy a bíborosok ezúttal "a világ végére mentek", hogy pápát válasszanak. Számos kommentár szerint ugyanakkor legfőbb ideje volt, hogy az egyházfő latin-amerikai legyen, hiszen a hívek legnagyobb tömege, a katolikusok több mint 40 százaléka ott él.
Egy mexikói hívő mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy Bergoglio személyében "a legeurópaibb latin-amerikait" választották meg.
Az új pápával kapcsolatban - aki egyébként olasz bevándorló vasutasok gyermeke - elsősorban életkora miatt merülnek fel aggályok. Egyesek szerint ezekben az időkben, amikor a válságos korszakot élő egyház megújítására, új, fiatal hívők vonzására lenne szükség, kérdéses egy Bergoglio-korú pápa tevékenységének hatékonysága.
Holokausztozást várnak tőle is a zsidók
Egyebek között ezt rögzíti az a közlemény, amelyben a WJC elnöke, Ronald S. Lauder gratulált Jorge Mario Bergoglio argentin bíborosnak pápává választásához.
Az elnök jelezte azt is, hogy az új katolikus egyházfő személye nem ismeretlen a világkongresszus előtt, mert Bergoglio az elmúlt években számos vallásközi eseményen részt vett. Lauder emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt találkozott az argentin bíborossal Buenos Airesben.
A WJC elnöke bizonyosságát fejezte ki, hogy Ferenc pápa a "párbeszéd" embere lesz. Személyében - véli - a bíborosok "tapasztalt és nyitott gondolkodású pápát választottak, és ezzel fontos üzenetet küldtek az egész világnak a vallásközi kapcsolatok ápolásáról".
Lauder meggyőződését fejezte ki, hogy Ferenc pápa elődjeinek nyomdokain jár majd, "fellép az antiszemitizmus ellen, nem engedi a holokauszt tagadását, és erősíteni igyekszik a Vatikán és Izrael kapcsolatát".
Betlehembe hívja az új pápát a palesztin elnök
Jézus szülőhelyére, Betlehembe hívta meg az újonnan választott katolikus egyházfőt Mahmúd Abbász palesztin elnök. Rámalláhban kiadott közleményében a Palesztin Hatóság vezetője gratulált Ferenc pápának, és bejelentette a hivatalos invitálást a Jeruzsálemhez közeli bibliai város meglátogatására. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az új egyházfő fellép majd a Szentföld békéjéért.
Az amerikai külügyminiszter gratulált a katolikus egyházfőnek
John Kerry rámutatott, hogy számára és a felesége, Teresa számára a katolikus hit "a mindennapi erő és megnyugvás forrása, vasárnaptól vasárnapig, a nehézségek és az öröm pillanataiban", továbbá "ihletet ad az olyan ügyekkel kapcsolatos fellépésben, mint a társadalmi igazságosság". Kerry megfogadta, hogy feleségével együtt imáiba foglalja a pápát, amikor az "új korszakot kezd a katolikus egyházunkban".
"E fontos napon az Egyesült Államok megújítja elkötelezettségét, hogy szorosan együttműködjön a Szentszékkel annak érdekében, hogy előmozdítsuk a békébe és az emberiességbe vetett közös hitünket" - írta az amerikai külügyminiszter.
Jókívánságait fejezte ki az új pápának az ugyancsak katolikus John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke és Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője is.
Nyilatkozatban köszöntötte az új pápa megválasztását Timothy Dolan bíboros, New York érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke, valamint több amerikai katolikus szervezet is.
Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének elnöke: "politikus" pápát választottak
Egy "politikus pápát" választott meg a konklávé Jorge Mario Bergoglio személyében, aki képes lesz arra, hogy a Vatikánban és az egyházban rendet tegyen - mondta el az MTI-nek szerdán telefonon Fóthy István, az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének elnöke.
Fóthy István szerint a Szent Péter trónját I. Ferenc néven elfoglaló új katolikus egyházfő rendkívül intelligens, tanult ember, egy "igazi jezsuita".
Az argentin bíborost személyesen is ismerő elnök elmondta: Bergoglio bátorságára vall, hogy eddigi egyházi munkássága alatt rendszeresen szót emelt az Argentínában komoly problémát jelentő politikai korrupció ellen.
Az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének vezetője hozzátette: számára nagy meglepetés volt Bergoglio megválasztása, mint mondta, igazán senki nem számított erre a fejleményre.
Megjegyezte, a helyi sajtó a jezsuita bíborost annyira tartotta esélyes pápajelöltnek, mint például Erdő Péter esztergom-budapesti érseket.
Korábban írtuk: Fehér füst szállt fel, megvan az új pápa
Fehér füst szállt fel a vatikáni Sixtus-kápolnára szerelt kéményből - ez azt jelenti, hogy a római katolikus egyház nyolcvan év alatti bíborosai megválasztották az egyház éléről február 28-án távozott XVI. Benedek utódját.
Zoom
Szerdán 19 óra 6 perckor fehér füst szállt fel a konklávénak otthont adó Sixtus-kápolna kéményéből, s megszólaltak a Szent Péter-bazilika harangjai.
A megválasztott nevét egyelőre nem közölték, azt a katolikus egyház hagyományainak megfelelően egy órán belül jelentik be a Szent Péter téren egybegyűlt tömeg előtt.
Az új pápa hamarosan urbi et orbi - a városnak, Rómának és a világnak - mond áldást a Szent Péter-bazilika erkélyéről.
A katolikus egyházfő megválasztásához a 115 pápaválasztó bíboros kétharmadának támogatására volt szükség.
(InfoRádió - MTI - HVG, kép: AFP)