Efrájim Zuroff zsidó telepes könnyen Norvégiát is a zsidókkal "ellenséges országok" kategóriájába sorolhatja, miután a Dagbladet című napilapban kedden megjelent egy körülmetélést kifigurázó karikatúra. A hivatásos följelentgetők a karikatúrát máris igen súlyos antiszemita cselekménynek nevezik. A fölháborodók szerint a Dagbladet karikaturistája gúnyt űzött a zsidó vallás egyik legszebb hagyományából.
Zoom
A Dagbladet norvég napilap karikatúrája
Teljesen lényegtelen, hogy a Dagbladet, az egyik legolvasottabb norvég napilap karikatúráján a csecsemő lábujját metszik le, az újszülöttet háromágú villával lefogó szakállas férfi pedig akár muszlim is lehetne (hiszen a muszlimok is körülmetélik a fiúgyermekeiket - J. K.), a rajz máris világbotrányt váltott ki. A gyermek fejét villával leszorító férfi a fölháborodók szerint rabbi, a jobb kezében tartott könyv pedig a Tóra. A villás férfitől jobbra egy nő is könyvet szorongat, amely szintén csakis a Tóra lehet.
A könyvet szorongató nő a németből is könnyen megérthető norvég nyelven ezt mondja a lakásba valószínűleg bejelentés nyomán kiérkező rendőröknek: "Miféle kegyetlenkedés? Egyáltalán nem, ez hagyomány! Fontos alkotója a mi hitünknek!" Mire az elöl álló rendőr: "Hit? Aha, akkor rendben van!" A másik, már távozó rendőr: "Bocsánat a félbeszakításért!"
Máris megindult az ilyenkor szokásos lavina, megkezdődött a jajmerolás. Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ egyik vezetője megállapította, hogy a Dagbladet karikatúrája súlyosan antiszemita uszítás, mert a háromágú ördögvillát fogó alak csakis rabbi, aki a kezében Tórát tart, akárcsak a mellette álló nő. "Ez a karikatúra olyan súlyosan antiszemita, zsidógyűlölő, hogy ennek láttán még Hitler és Himmler is hasát fogná a nevetéstől".
Zoom
Abraham Cooper, Efi Zuroff kollégája
Közben megszólalt a főbűnös, Tomas Drefvelin, a Dagbladet karikaturistája is, és az Izraelt támogató norvég MIFF szervezetnek írt levelében elkezdett kétségbeesetten magyarázkodni. "Higgyék el, nem szándékoztam zsidókat megjeleníteni, csupán a vallásos furcsaságokat akartam kifigurázni. A képen látható férfi fején valóban kalap van, s szakállat is csak a vallásos mivoltának ábrázolására rajzoltam neki, de ez nem jelenti azt, hogy zsidó rabbiról lenne szó. Különben is mélységesen elítélem az antiszemitizmust", mentegetőzik - szerintünk hiába - a norvég karikaturista.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info