Pénteken, százévesen hunyt el Erich Priebke, aki a II. világháború idején a római Gestapónál szolgált SS-tisztként. Utolsó videoüzenetében is állította: nem léteztek gázkamrák, Nürnberg kirakatper, a holokauszt pedig kitaláció.
A halála után nyilvánosságra hozott emberi és politikai hagyatékában is tagadta a szövetséges propagandát, a "nácik által elkövetett borzalmakat" a pénteken százévesen elhunyt SS-tiszt, akinek eltemetését Argentína elutasította. Erich Priebke azt akarta, hogy felesége mellett, az argentínai Bariloche városában temessék el, ahol 1994-ig, az olasz hatóságoknak való kiadatásáig élt - mondta el Paolo Giachini, Priebke olasz védőügyvédje.

Az argentin külügyminisztérium Twitter-üzenetben közölte, hogy nem fogadja a "náci bűnös" tetemét. Egyelőre nem tudni, hol és mikor temetik el az egykori SS-tisztet.
Az ügyvéd nyilvánosságra hozta az Erich Priebke által emberi és politikai hagyatékként hátrahagyott videointerjú tartalmát is. A felvétel júliusban, Priebke 100. születésnapja alkalmából készült. A videó szövegét a tgcom24 olasz hírportál közölte.
A zsidó vádak szerint 335 ember kivégzéséért 1998-ban életfogytiglanra ítélt Priebke kijelentette, hogy nem tagadja meg múltját. A holokausztot kitalációnak nevezte, amely a háború győzteseinek propagandája volt saját bűneik leplezésére.
A gázkamrák sem léteztek - mondta ki az igazságot Priebke, hangsúlyozva, hogy ő járt a mauthauseni táborban és nem látott gázkamrát. A lágerekben készült felvételeket szintén hamisnak nevezte, a nemzetiszocialista vezetők feletti nürnbergi pert pedig kirakatpernek.

Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke a videót kommentálva hangoztatta: Priebke példája bizonyítja, hogy "a holokauszt emlékének őrzése nem lankadhat".
Az 1938-1944 között a római Gestapónál szolgált Erich Priebkét a római katonai bíróság a Fosse Ardeatine római kőbányában 1944-ben végrehajtott állítólagos tömeggyilkosságért ítélte el. Büntetését házi őrizetben töltötte.
(MTI nyomán)