A gyermekjogi bizottság a "melegpropaganda-ellenes törvény" hatályon kívül helyezésére szólította fel Oroszországot.
A "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó, helyénvaló törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá. Ennek értelmében büntetik, ha valaki kiskorúak jelenlétében bármilyen módon a deviáns buzeranciát népszerűsíti. A törvényt életbe lépése óta bírálják a buzivédő szervezetek, azt állítva, hogy a jogszabály a homokosok elleni erőszakcselekmények és a fartúrók körében az öngyilkosságok elszaporodásához vezetett.
A világszervezet gyermekjogi bizottsága megjegyezte, hogy bár a szabályozás a gyermekek védelmére hivatkozik, azonban a "melegek, leszbikusok, biszexuális és transznemű személyek - beleértve a kiskorúakat is - megbélyegzésére és a velük szembeni megkülönböztetésre buzdít". A jelentés leszögezi, hogy "különösen aggasztó a propaganda homályos definíciója, amely a meleg közösség folyamatos üldözéséhez vezet, beleértve a visszaéléseket és az erőszakot is, különösen a kiskorú jogvédő aktivistákkal szemben".
A gyermekjogi bizottság úgy véli, Moszkvának biztosítania kellene, hogy "a hasonló aktivistákkal szemben ne fordulhasson elő diszkrimináció úgy, hogy az egyenlőségre és a hátrányos megkülönböztetés mellőzésére ösztönzi a társadalmat, tekintet nélkül a szexuális beállítottságra és a nemi identitásra".
A szervezet szerdai jelentésében arról a beszámolóról foglalt állást, amelyet a Kreml készített az ENSZ gyermekjogi egyezményének oroszországi alkalmazásáról, még azelőtt, hogy elfogadta a szóban forgó buzipaganda-ellenes törvényt.
(MTI nyomán)