Az újabb feljemények itt olvashatók.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a parlament felsőházának jóváhagyását kérte ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.
Putyin egyebek között az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzetre, az ott élő orosz állampolgárok életét érő fenyegetésre hivatkozott.
Az elnök az orosz alkotmány 102. cikkelyét említette a fegyveres beavatkozás alapjául - tájékoztatott az elnöki hivatal sajtószolgálata.
Előzőleg az orosz Szövetségi Tanács (a felsőház) azzal a kéréssel fordult az államfőhöz, hogy "mindenre kiterjedő intézkedéseket" foganatosítson az Ukrajnában élő orosz állampolgárok védelme érdekében.
"Az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzettel, az orosz állampolgárok, honfitársaink, a nemzetközi egyezmény alapján Ukrajna (a Krími Autonóm Köztársaság) területén állomásozó orosz fegyveres erők személyi állománya életének veszélyeztetettségével kapcsolatban, az Oroszországi Föderáció 102. cikkelye 1. fejezetének G. pontja alapján kérelmet terjesztek be az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tanácsához az orosz fegyveres erők alkalmazásáról Ukrajna területén, a társadalmi-politikai helyzet rendeződéséig ebben az országban" - olvasható Putyin felhívásában.
Az orosz Szövetségi Tanács rendkívüli ülését összehívták, az hamarosan, helyi idő szerint szombat este elkezdődik.
Putyin ezzel a lépéssel hivatalossá tenné azokat a katonai manővereket, amelyek a híradások szerint péntek óta zajlanak az Ukrajnához tartozó, de orosz többségű Krím-félszigeten. Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország - a Krímben állomásozó Fekete Tengeri Flotta egységein felül - máris hatezer főnyi katonaságot dobott át a félszigetre.
Zoom
A jelenlegi Ukrajna nemzetiségi térképe
Moszkva tárgyalni sem kíván Ukrajna területi épségéről
Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszország elutasította, hogy konzultációkat folytasson a budapesti memorandum aláíróival Ukrajna területi épségének garanciáiról. A memorandumot 1994-ben Budapesten írta alá Ukrajna, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. Ebben a felek vállalták Ukrajna biztonságának szavatolását, továbbá kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak a Kijevvel szembeni erő alkalmazásától, illetve gazdasági nyomásgyakorlástól.
Oroszok próbáltak elfoglalni egy támaszpontot
Orosz fegyveresek próbálták ellenőrzésük alá vonni szombaton a Krím félszigeti Balaklavában az ukrán haditengerészeti alakulatok egyik határőrposztját - közölte honlapján az ukrán határőrség. A közép-európai idő szerint délben kezdődő akcióban mintegy 300, állig felfegyverzett rohamosztagos vett részt, akik tíz katonai járművel érkeztek a félsziget nyugati szarván (Szevasztopoltól délre), a Balaklavai-öbölnél fekvő településre.
Az ukrán támaszponthoz vonuló alakulat parancsnoka közölte az ukrán féllel, hogy az orosz védelmi minisztérium parancsa alapján kell ellenőrzése alá vonnia az ukrán egységet.
Orosz deszanthajó futott be Feodoszija kikötőjébe
A dél-krími Feodoszija kereskedelmi kikötőjébe szombaton befutott a Zubr orosz deszant hajó, amely nem tartozik a Szevasztopolban állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta kötelékébe - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a liga.novosztyi ukrán hírportál. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a légpárnás hajó azonosító jelzések nélkül érkezett a kikötőbe.
Újságírók Feodoszijában azt is elmondták, hogy hackerek megbénították az összes helyi hírportált, így azok nem elérhetők. Beszámolójuk szerint kiiktatták az összes webkamerát, amelyek korábban a város és a kikötő különböző pontjait mutatták. Mint az Ukrainszka Pravda ukrán hírportál megjegyzi, a Zubr partraszálló hajó tengerészgyalogosok és páncélos technika szállítására egyaránt alkalmas.
Az Ukrainszka Pravda emlékeztetett arra, hogy pénteken Ukrajna légterét megsértette nyolc Il-76-os orosz katonai szállító repülőgép és tíz helikopter. Az ukrán határőrség közben közölte, hogy az ország tengeri védelmét ellátó hajók az elrendelt harckészültség keretében kifutnak a tengerre.
Frissítés: Egyhangúlag hagyta jóvá az orosz fegyveres erők ukrajnai alkalmazását az orosz parlament felsőháza
Az orosz parlament felsőháza szombati rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin államfő kérelmét, hogy az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel, az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.
A Szövetségi Tanács határozata szerint az ukrajnai helyzet normalizálódásáig alkalmazhatóak az orosz fegyveres erők. Korábban, a nap folyamán maga az orosz törvényhozás felsőháza fordult az orosz elnökhöz, hogy "mindenre kiterjedő intézkedéseket" foganatosítson az Ukrajnában élő orosz állampolgárok védelme érdekében.
A törvényhozás felsőházának rendkívüli ülése nyílt volt, azt élőben közvetítette a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió.
Az orosz alkotmány szerint a fegyveres erők külföldi alkalmazásáról a Szövetségi Tanács dönthet.
2. frissítés: Hazahívnák az Egyesült Államokból az orosz nagykövetet, kivonják a teljes ukrán hadiflottát Szevasztopolból
Az orosz törvényhozás felsőháza szerint Barack Obama amerikai elnök megfenyegette és ezzel megsértette Oroszországot, ezért haza kell rendelni az Egyesült Államokból az orosz nagykövetet.
Kivonták a teljes ukrán hadiflottát szombaton a Krím félszigetről. A flotta új, lehetséges állomáshelyeként Odesszát nevezték meg.
Az ukrán határőrség még délelőtt közölte, hogy az ország hadihajóit harckészültségbe helyezték, s ennek keretében kifutnak majd a tengerre. Előzőleg több helyszínről is jelentették, hogy orosz erők megpróbálják a Krímben ellenőrzésük alá vonni az ukrán erők laktanyáit és parancsnoki posztjait.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek az ukrán vezérkarra hivatkozó híre szerint elsőként az ukrán hadiflotta zászlóshajója, a Hetman Szahajdacsnij őrnaszád futott ki Szevasztopolból, amely az orosz Fekete-tengeri Flotta mellett az ukrán flotta fő támaszpontja is. Ugyanilyen parancsot kapott az ukrán flotta minden Szevasztopolban lévő hajója.
Az ukrán vezérkari forrás nem szólt arról, hogy a hajók más konkrét feladatot is kaptak-e.
3. frissítés: Putyin szabad kezet kapott az orosz fegyveres erők alkalmazásához Ukrajnában
Az orosz parlament felsőházának szombati határozata azt jelenti, hogy a törvényhozás szabad kezet ad Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy alkalmazhassa az orosz fegyveres erőket Ukrajna területén, de egyáltalán nem biztos, hogy az elnök élni fog ezzel a felhatalmazással - jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes.
Karaszin azt követően nyilatkozott, hogy a Szövetségi Tanács egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin beterjesztését.
Az orosz külügyi vezető az államfő megbízottjaként vett részt a parlament felsőházának szombati rendkívüli ülésén. Ő olvasta fel a szenátorok előtt az elnök kérelmét.
Valentyina Matvijenko, az orosz Szövetségi tanács elnöke a határozat elfogadását követően azt hangoztatta, hogy a törvényhozás az alkotmánynak megfelelően járt el.
Népszavazás a Donyec-medence sorsáról
Népszavazást hirdetnek Kelet-Ukrajnában a többségében oroszajkú Donyec-medence további sorsáról. A referendumra vonatkozó követelést oroszbarát tüntetők terjesztették elő szombaton Donyeck városában.
A városi tanács támogatta a kezdeményezést, és azzal a kéréssel fordult a megyei tanácshoz, hogy hirdesse ki a népszavazást. Donyeck polgármestere, Olekszandr Lukjancsenko felolvasta a referendumra vonatkozó határozatot a tüntetőknek.
A hírről beszámoló ura-inform nevű hírportál szerint azt nem pontosították, hogy konkrétan milyen kérdést bocsátanának népszavazásra.
4. frissítés: Rendkívüli EU-külügyminiszteri tanácskozást tartanak hétfőn Brüsszelben
Rendkívüli tanácskozást tartanak hétfőn Brüsszelben az EU-országok külügyminiszterei az ukrajnai helyzet miatt - közölték szombaton diplomaták az unió székhelyén.
Előzőleg a orosz parlament felsőháza jóváhagyta Vlagyimir Putyin elnök kérelmét, hogy az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.
Az uniós válságtanácskozás a tervek szerint hétfőn 13 órakor kezdődik.
Előzőleg - még azelőtt, hogy Putyin előterjesztette volna a fegyveres erő alkalmazására vonatkozó kérelmét - Brüsszelben közzétették José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének Berlinben elhangzott beszédét, amelyben az uniós intézmény vezetője megdöbbenésének adott hangot az ukrán szuverenitás - akkor még csak állítólagos - "megsértéséről" szóló hírek miatt.
"Ezek olyan események, amelyeket elképzelhetetlennek véltünk a XXI. században az európai kontinensen. A krími kihívást Ukrajna egységének és szuverenitásának tiszteletben tartása mellett kell megválaszolni' - mondta Barroso, és reményének adott hangot, hogy a nemzetközi közösség fellép ezen elvek védelmében, és garantálni tudja a regionális, illetve nemzetközi békét.
Barroso szerint Európában az elmúlt hatvan évben megtanulták, hogy a "sokféleségre nem az elkülönülés és az elkülönítés a válasz".
Turcsinov már az amerikai külügyminiszternek panaszkodik
Ukrajna az ukrán állam szuverenitása elleni nyílt agresszióként értékeli Oroszország lépéseit - jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő szombaton John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélésén.
5. frissítés: Putyin még nem adaott utasítást az indulásra - a "helyzet alakulásától" függ döntése
Az orosz államfő nem adott utasítást a fegyveres erők ukrajnai bevetésére - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Rosszija 24 állam hírtelevíziónak szombaton.
A Kreml befolyásos tisztviselője azt követően nyilatkozott, hogy az orosz parlament felsőháza felhatalmazta Vlagyimir Putyint, hogy az ukrajnai társadalmi-politikai helyzet stabilizálódásáig alkalmazhassanak orosz fegyveres erőket Ukrajnában.
Az orosz elnöki szóvivő az Eho Moszkvi orosz rádiónak pedig azt mondta, hogy "ez a helyzet alakulásától" függ. Hozzátette, hogy az államfőnek "joga van (a fegyveres erők alkalmazására), de ez nem jelenti azt, hogy közvetlenül ebben a pillanatban élni fog vele".
6. frissítés: Egymás után ajvékolnak az unió bábjai - riadókészültségben az ukrán haderő
Krím - lefegyverezték a Kijevhez hű egységeket
"A Krímben nem maradt olyan harcképes ukrán katonai erő, amely kész lenne végrehajtani a kijevi kormány utasításait - jelentette be szombaton Rusztam Tyemirgalijev, az Ukrajnához tartozó autonóm köztársaság miniszterelnök-helyettese. "Az itt állomásozó egységek egy részét lefegyvereztük, és a népi önvédelmi alakulatok ellenőrzése alá helyeztük. Az ukrán hadsereg több egysége viszont átállt a nép oldalára, és az önvédelmi erőkkel közösen védelmezi a polgári lakosságot" - idézte a politikus a moszkvai Eho Moszkvi nevű független rádióállomás. Az ukrán hadsereg Krímben állomásozó egységeinek lefegyverzéséről szóló híreket más forrásokból nem erősítették meg.
Merkel: meg kell óvni Ukrajna területi épségét
"Ezekben a napokban természetesen mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk Ukrajna területi épségét" - hangsúlyozta Berlinben Angela Merkel, aki aggodalmát fejezte ki a krími helyzet miatt. A kancellár szombat délután telefonon beszélt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel - közölte egy német kormányszóvivő, aki a megbeszélés tartalmáról nem árult el részleteket.
Ashton is sajnálkozik az orosz döntés miatt
Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombat este felszólította Oroszországot, hogy ne éljen a csapatküldésre vonatkozó felhatalmazással, hanem "békés úton képviselje nézeteit". "Ukrajna egységét, szuverenitását és területi sérthetetlenségét mindenkor tiszteletben kell tartania valamennyi félnek" - tette hozzá. Sajnálatának adott hangot az orosz parlamenti felhatalmazás miatt és a feszültség "elfogadhatatlan kiéleződésének" nevezte azt.
Riadókészültségben az ukrán haderő
Elrendelte az ukrán haderő riadókészültségbe helyezését szombaton Olekszandr Turcsinov, az ország ideiglenes elnöke. Turcsinov ezt az ukrán néphez intézett televíziós beszédében jelentette be.
Cameron már felhívta Putyint
"Semmilyen ürüggyel nem lenne igazolható" egy külső katonai beavatkozás Ukrajnában - közölte szombat esti nyilatkozatában David Cameron brit kormányfő. A Downing Street által nyilvánosságra hozott közlemény szerint a brit kormány véleményét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is tolmácsolta telefonon. A brit miniszterelnök szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását Nagy-Britannia kérte, tekintettel a kibontakozóban lévő ukrajnai fejlemények súlyosságára. Cameron közölte: mindenkinek gondosan mérlegelnie kell, hogy mit cselekszik, és nem a feszültség eszkalálódásáért, hanem enyhítéséért kell dolgozni. "A világ figyel" - hangsúlyozta szombati állásfoglalásában a brit miniszterelnök.
(MTI - HVG nyomán)