Újrakezdődött a "terrorellenes" művelet Kelet-Ukrajnában - erősítette meg szerdán Vitalij Jarema ukrán miniszterelnök-helyettes. A művelet "aktív fázisát" a húsvéti ünnepek idejére állították le. Jarema szerint a rendfenntartó szervek felszámolják a Kramatorszban, Szlovjanszkban és más Donyeck, illetve Luhanszk megyei településeken tevékenykedő "bűnbandákat". Jarema szerint szerdára virradóra "terrorellenes" műveletek nem voltak Kelet-Ukrajnában.
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálata is megerősítette szerdán, hogy "újra aktív fázisába lépett" a "terrorellenes művelet".
Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő kedd este szólította fel a biztonsági erőket, hogy hajtsanak végre sikeres "terrorellenes lépéseket", "amelyeknek az a céljuk, hogy megvédjék az Ukrajna keleti részén élő ukrán állampolgárokat a terroristákkal szemben". Az ügyvivő államfő arra válaszul döntött így, hogy - mint sajtószolgálata közölte - kedden Szlovjanszk közelében két megkínzott férfi holttestére bukkantak. Az egyikben felismerték Volodimir Ribakot, a szintén Donyeck megyei Horlivka városi tanácsának Haza párti képviselőjét, akit előző nap raboltak el ismeretlenek.
"A terroristák, akik gyakorlatilag az egész donyecki régiót túszul ejtették, túlmentek minden határon azzal, hogy kínozni és gyilkolni kezdték az ukrán hazafiakat. Pimaszul kihívást intéztek nemcsak a mi államunkhoz, de az egész nemzetközi közösséghez azzal, hogy tüntetőleg meggyalázzák a genfi megállapodást" - húzta alá Turcsinov.
(MTI nyomán)