Az orosz TV1 csatorna újságírói, tanulmányozva a sok fotó- és videóanyagot, amelyek az Odesszában május 2-án történt tragédiáról készültek, arra a megállapításra jutottak, hogy a tragédiához vezető események oka nagyon jól szervezett provokáció volt. Véleményük szerint a kijevi hatalom kulcsemberei szervezték az eseményeket, kik nem tudtak mit kezdeni a tiltakozási hullámmal Ogyesszában, és a kérdést a futballszurkolók által akarták dűlőre vinni, azonban ilyen méretű tragédiára nem számítottak. Az indulatok felkorbácsolására a szemben álló felek közé provokátorok keveredtek.

Az események sorrendje:
E célból megrendezték a harkovi Metalliszt és az odesszai Csernomorec közötti labdarúgó mérkőzést, tudva azt, hogy így a városba érkező szurkolók közé "bekeverhető" a nacionalista majdanosok csoportja. A rendőrség előre kiadta nekik az engedélyt az Ukrajna egységéért szervezett fáklyás tüntetésre Odessza főútjaira. Az események alatt sürgősen kiadott kijevi kommentár szerint a fanatikus szurkolók kerültek konfliktusba a szakszervezeti székház előtt sátorozó, referendumért agitáló emberekkel, ez utóbbiaknak megkülönböztető jelzés volt a karjukon, egy piros szalag. A képekről azonban jól látható, hogy némelyik intézkedő belügyes karján is hasonló szalag van, kik megpróbálták a verekedőket szétválasztani. Az újságírók véleménye szerint ez a karszalagos csapat jól láthatóan provokálja a futballszurkolókat, de a közvetlen konfliktusba nem avatkozik be. Később a piros karszalagos rendőrök segítenek ezeknek a provokátoroknak sértetlenül eltűnni a helyszínről. A videón jól látható, hogy a rendőrségi sorfal megnyílik, majd bezáródik a provokátorok mögött, mialatt kövek repülnek a szemben állók mindkét táborából.
A továbbiakban a videón látható, hogy a rendőrök sorfala mögött egy védőmellényes ember automata fegyverből lövi a futballszurkolók menetét, majd a feldühödött szurkolókat a szakszervezeti székház előtti térre szorítják, ahol a város oroszbarát lakosainak sátortábora  volt. A fegyvertelen és különböző korú "antimajdanos" csapat semmiképpen sem tudott ellenállni a feldühödött rohamozó csapatnak. A történet folytatása a szemtanúk és túlélők szerint iszonyatos.
A szakszervezeti székházba menekült embereket elbarikádozták kívülről, majd a korábban már a tetőre települt Molotov-koktélokkal, napalmszerű gépolaj-benzin keverékkel, baseball-ütőkkel, lőfegyverrel és ammiákos ampullákkal felfegyverzett "majdanosok" belülről jártak helyiségről helyiségre, felgyújtva, agyonverve, megfojtva a a fegyvertelen áldozatokat, fiatalokat, öregeket, nőket, szisztematikusan, emeletről emeletre. A gyújtogatás nagy része nem a kívülről bedobált Molotov koktélok által történt, hanem az embereket szobákba zárva gyújtották meg. Orvosi vizsgálatok szerint némely halottnak nem külső égési sérülése van, hanem a tüdeje van "elégve", amely az ammóniagáz belégzésének következménye.
Az áldozatok száma meghaladja a kétszázat, a halottak száma a szemtanúk szerint több mint száz, egyelőre lehetetlen megállapítani a pontos számot, mert a belügyi szervek azonosítás címén csak tizennyolc holttestet adtak ki a rokonságnak, sajnos a pontos szám is ismeretes lesz előbb vagy utóbb, hisz mindenkinek van hozzátartozója a városban.
A zavargások elültével több mint száz embert letartóztattak a belügyi szervek, érdekes módon egy "majdanos" sem volt  közöttük. Másnap a város lakói megrohamozták a rendőrség épületét, a rendőrfőnök, emberei biztonságát megóvandó, lerakatta velük a fegyvert, és 75 foglyot kiengedett a fogdákból. Kijev reakciója nem késett, a belügyminiszter azonnal leváltotta az ogyesszai rendőrfőnököt, és helyére Iván Katerincsuk tábornokot nevezte ki, egykori Majdan-résztvevőt, közismert nacionalistát, ki 1996-ban Budapesten elvégezte a FBI Európai Akadémiáját is.
Mindezek tükrében nyilvánvaló, hogy a kijevi illegitim kormány bármi áron meg akarja akadályozni Kelet-és Dél-Ukrajna szabad választását, és további provokációkra és áldozatokra kell számítani.
Udo Winter
Berlin
(Forrás itt, további videók a témában itt, itt, itt, megszólaltatnak külföldi szakértőt is)