Elemzők szerint David Cameron brit kormányfő olyan harcot indított Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöki jelölésének megakadályozásáért, amelyből semmiképpen sem tud majd jól kijönni, és azáltal, hogy - eddigi taktikusabb hozzáállását feladva - egészpályás letámadásba kezdett a luxembourgi politikus ellen, mind Európában, mind hazájában gyengítheti saját pozícióit.
A brit miniszterelnök eddig egy tapasztalt pókerjátékoshoz hasonlóan takargatta lapjait az Európai Unióval szemben a brüsszeli kompetenciák visszaszerzéséért folytatott játszmában, de Juncker jelölésével kapcsolatban szélnek eresztette megfontoltságát, és kiterítette lapjait. Egyenesen odáig ment, hogy közölte: a volt luxembourgi miniszterelnök kinevezése közelebb hozhatja Nagy-Britannia EU-kilépését.
A Reuters hírügynökség szerint zárt ajtók mögött több európai vezető elismeri, hogy osztja Cameron kétségeit Junckerrel szemben. A brit kormányfő Juncker-ellenes kampányának vehemenciája azonban potenciális támogatóit elidegenítette, ellenfelei hozzáállását pedig megkeményítette.
Egyes bennfentesek úgy vélik, hogy Cameron fellépése azt jelzi, a brit kormányfő nem érti az EU működését.
"(Cameron) nagyon nehéz helyzetbe hozta magát. Nem használt magának azzal, hogy azonnal kijátszotta a brit kilépés lehetőségét, ahelyett, hogy azt egy végső opciónak tartogatta volna. Hiba ilyen erőszakosan kezdeni" - mondta Rem Korteweg, a Centre for European Reform nevű londoni intézet kutatója.
"Mindenki tudja, hogy az európai politika konszenzusos játék. Nem lehet atombombával nyerni. Cameronnak szüksége lenne egy Európa-tanácsadóra" - mondta egy másik EU-s kormányfő egy névtelenséget kérő tanácsadója.
Cameron számára létfontosságú, hogy az Európai Bizottság következő elnöke - a legbefolyásosabb uniós tisztviselő - hajlandó legyen olyan reformokat végrehajtani, amelyek a tagállamok javára csökkentenék Brüsszel jogköreit. A brit miniszterelnök azt ígérte: újra fogja tárgyalni Nagy-Britannia és az EU viszonyát, és 2017-ben - újraválasztása esetén - népszavazást ír ki a brit EU-tagságról. Junckert túl föderalistának tartja, aki elkötelezett az unió folyamatos mélyítése mellett.
Juncker elleni harcából ugyanakkor úgy tűnik, sehogy se fog jól kijönni. Ha sikerül megakadályoznia, hogy a luxembourgi politikus legyen a bizottság elnöke, azzal ugyan pártja és az euroszkeptikus brit sajtó szemében lehet, hogy győzelmet ér el, ez azonban pirruszi győzelem lesz. Annak elérése érdekében ugyanis megfigyelők szerint Cameronnak el kell játszania teljes európai politikai tőkéjét és szükségszerűen össze kell rúgnia a port a Juncker mögött kiálló Angela Merkel német kancellárral. Ráadásul Cameron hajthatatlansága feszültségeket szíthat az Európai Parlament és az Európai Tanács között is (az utóbbi jelöli, az előbbi jóváhagyja a bizottság elnökének személyét).
Ennél már csak az lenne rosszabb Cameron számára, ha nem tudná megakadályozni Juncker jelölését. Ezt mind hazájában, mind külföldön a gyengeség jeleként értékelnék. "Az lesz a vád, hogy azt ígérte, meg tudja reformálni az EU-t, de még egy, az Európai Parlament által jelölt föderalista kinevezését sem tudta megakadályozni" - mondta Mats Persson, a londoni Open Europe agytröszt igazgatója.
Cameron életét saját pártjának vehemens euroszkeptikusai sem könnyítik meg, de ennél is nagyobb veszélyt jelenthet rá nézve a bevándorlás- és EU-ellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) megerősödése. A UKIP májusban Nagy-Britanniában a legtöbb voksot szerezte az európai parlamenti választásokon, és egyes várakozások szerint jövőre a brit parlamenti voksoláson sok szavazók csábíthat el Cameron konzervatívjaitól.
Egyesek szerint a brit kormányfő ellentmondást nem tűrő fellépése Junckerrel szemben pont azt jelzi, hogy Cameron belpolitikai érdekeinek rendeli alá Európa-politikáját. Persson szerint azonban nincs is nagyon más választása a brit kormányfőnek.
"Nem engedhette meg magának, hogy ne hazardírozzon (Junckerrel kapcsolatban). Nem volt biztos választási lehetősége" - mondta a londoni Open Europe agytröszt igazgatója.
(MTI nyomán)