Külföldi újságírókból álló csapat vizsgálta át az utolsó pihenőhelyen az orosz önkéntesek és a Nemzetközi Vöröskereszt által gyűjtött mintegy 2000 tonna súlyú segélyszállítmányt, amely 286 hatalmas Kamaz típusú, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően fehérre festett tehergépkocsin ma este ért az orosz-ukrán határra.
Zoom
A humanitárius segélyt szállító 286 fehér Kamaz
Az ukrán vámőrség hozzálátott a segély Ukrajnába történő beléptetéséhez. Még az orosz területen fekvő pihenőhelyen történő átvizsgálás a nemzetközi újságírócsapat követelésére történt, minden általuk jelzett tehergépkocsit a vezetők és az orosz vámőrség felnyitott, a „toll cápái” valamit igen aktívan kerestek a kocsik belsejében, de nem lelték. A gépkocsivezetők és az orosz újságírókollégák kérdéseire, hogy mit keresnek ilyen intenzíven, azt válaszolták , hogy nem mondhatják meg, majd a kérdezősködés elől ki gyalogosan, ki gépkocsin valósággal elmenekültek a helyszínről.
Orosz nyelvű videó a firkászok kutakodásáról
Korábban Porosenko elnök telefonon felhívta David Cameron angol miniszterelnököt, és bejelentette, hogy orosz harci járművek törtek be az segélyszállítmány előtt Ukrajnába, ezek nagy részét az ukrán tüzérség megsemmisítette. Valószínűleg még a korábban a felkelők által kilőtt ukrán harckocsik is meggyőző díszletként szolgálhatnának eme „kutyakomédiához”, amely jó nagy nemzetközi botrányt kavart, de hiszen az ukrán vezetés erejéből (és pénzéből) másra már nem nagyon telik.
Ők mindent megpróbáltak, gyáván, a frontvonal mögül porrá romboltak aknavetőkkel, ágyúkkal és Grad-sorozatvetőkkel több délkelet-ukrajnai várost, így próbálták kiszorítani a polgári lakosságot az ostromlott területekről. Ez a vadállati taktika nem új, korábban mások repülőgépekkel sikeresen elüldözték a polgári lakosságot, így sarokba szorították a veszteségeket már elviselni nem tudó harcosokat.
Csakhogy az ukrán légierő e légi taktika alkalmazásában vereséget szenvedett, így nem maradt más, mint porrá ágyúzni a felkelők hátországát, a békés lakosságot. Egyébként a már korábban lerombolt városok közül még egyben sem történt meg a békés élet visszaállítása, a lakosság „szűrése” folyik, de sem a vízellátás, az áramszolgáltatás , az élelmiszer-ellátás nem állt vissza sem a lerombolt Kramatorszkban, vagy a szétbombázott Szlavjanszkban, de hát a cél nem is a békés lakosság mentése volt, hanem a terület „kiürítése”. Ez egyelőre sikerült is, habár óriási veszteségek árán.
Az ukrán katonai parancsnokság legújabb „trükkje”, hogy a nagyobb veszteségeket szenvedett egységek halottait „szétosztják” a többi csapat között, így kisebbítik az áldozatok számát. Közben a karaván halad a segéllyel, az eb, az ebek pedig...
Udo Winter, Berlin