Magánszemélyek adományaiből és az orosz Vöröskereszt gyűjtése nyomán újabb, mintegy 2 000 tonna humanitárius segély várja az ukrán hatóságok engedélyét, hogy az előzőhöz hasonló módon a polgárháború sújtotta Novorosszija lakosságának segítsen a túlélésben.

Kétezer tonna humanitárius segély indult útnak Novorosszija felé
Az ukrán hadsereg által lerombolt városokban még mindig nem kezdődtek meg a helyreállítási munkálatok, kizárólag az ezrével visszaáramló menekültek - egymást segítve - toldozzák-foldozzák otthonaik és házaik maradványait.
Sokan kértek menekültstátuszt Oroszországban, mások Ukrajna békésebb területeire menekültek, de naponta több ezer egykori menekült lépi át az orosz-ukrán határt, és vándorol vissza apáik-anyáik földjére, mint ahogy egy négygyermekes családanya mondta: „Itt van a hazánk, itt vannak szüleink sírjai, itt volt a mi szenvedésünk.”

Az "orosz megszállók"
Ez a konvoj talán gyorsabban átjut az ukrán határon, mint az előző, hiszen csak itt-ott szólnak már a fegyverek, alapjában a felek tartják magukat a fegyvernyugváshoz. Az előző szállítmány körüli ukrán adminisztratív huzavonát megunva Szergej Lavrov orosz külügyminiszter magára vállalta, hogy a 286 hatalmas fehér kamion engedély nélkül átlépte az ukrán határt, és mentette meg szó szerint az éhhaláltól a szétbombázott városok lakosait.

A 286 fehér Kamaz ismét "bevetésen"
A legfrissebb hírek szerint ma reggelre 70 kamion már megérkezett Luganszkba a segéllyel, jó eséllyel a többi is hamarosan megérkezik. Egyébként ugyanaz a 286 fehér Kamaz került "bevetésre", mint előzőleg.
Forrás: vesti.ru
Csetneki László
Bécs