Ferenc pápa százezer euróval (31 millió forinttal) támogatta az Auschwitz-Birkenau Alapítványt, amely a lengyelországi Auschwitz Múzeumot üzemelteti - adta hírül közleményében Piotr Cywinski, az alapítvány elnöke, a múzeum igazgatója.
Zoom
Ferenc pápa szeretett Krisztus-gyilkos zsidói között egy korábbi barátkozás során
"Az összeg nem nagy, mert korlátozottak a lehetőségeink, azonban ezzel kívánjuk kifejezni, hogy az alapítvány által végzett munkát teljes mértékben támogatjuk" - írta az adományt kísérő levelében Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár.
Zoom
A Vatikán a 31. állam, amely hozzájárult az alaphoz. Az alapítvány célul tűzte ki, hogy legalább 120 millió eurót (37 milliárd forintot) gyűjtsön össze, amelynek kamataiból akarják karbantartani és fejleszteni az emlékhelyként és múzeumként működő egykori munkatábort. Ez az összeg lehetővé tenné, hogy évente 6-7 millió eurót (1,9-2,2 milliárd forintot) mozgósítsanak a múzeum fenntartásához. A létesítmény 200 hektáros területén 155 épület és 300 romos állapotú építmény áll.
Eddig a megígért 102 millió euróból (32 milliárd forintból) 67 milliót (21 milliárd forintot) utaltak át az alapítvány számlájára. Németország zsidóbérenc vezetői például 60 millió eurót (19 milliárd forintot) adományoztak az adófizetők pénzéből a róluk hazudozó, őket mocskoló hazugsággyárnak.
Tavaly az alap segítségével 837 ezer euró értékű munkát végeztek el a múzeum területén - közölte a múzeum.
(MTI korrigálva)