Egyenlő arányban vannak nők és férfiak az új stockholmi kormányban - tudatta pénteken Stefan Löfven svéd miniszterelnök, a választásokon győztes szociáldemokrata párt vezetője, miközben közzétette az új kormány névsorát.
A Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt és a Zöld Környezetvédő Párt együtt a szavazatok 38 százalékát szerezte meg a szeptember 14-i választáson, s emiatt kisebbségben fog kormányozni. Szakértők szerint ez lesz az utóbbi évtizedek leggyengébb stockholmi kormánya.
A huszonnégy tagú kormány tizenkét férfiból és tizenkét nőből áll, a miniszterelnök ennek kapcsán kijelentette, hogy "az új svéd kormány egy feminista kormány". A kormányfő a szociáldemokrata párt gazdaságpolitikai szóvivőjét, Magdalena Anderssont nevezte ki pénzügyminiszternek, a külügyi tárcát pedig a szintén szociáldemokrata Margot Wallström fogja vezetni. A zöldek a környezetvédelmi, az oktatási és a pénzügyi piaci minisztériumot kapták.
Löfven hangsúlyozta, hogy a következő négyéves ciklusban elsősorban az oktatásügy és a jóléti rendszer helyzetének a javítását, valamint a munkanélküliség csökkentését kívánja elérni. "Svédország komoly gondban van. A munkanélküliség magas, az iskolai eredmények romlanak, a jóléti rendszeren pedig nagy repedések vannak" - mondta parlamenti beszédében az egykori szakszervezeti vezető. "Most jött el az ideje annak, hogy egyesítsük erőinket, és közösen vállaljunk felelősséget" - tette hozzá Löfven.
A miniszterelnök emellett bejelentette, hogy Svédország el fogja ismerni Palesztina államiságát. "A kétállami megoldás kölcsönös elismerést igényelt" - szögezte le a politikus. Az ENSZ közgyűlése 2012-ben de facto elismerte a palesztin államiságot, az európai uniós országok többsége azonban nem támogatta a határozatot.
Szakértők szerint nem fogják visszavonni az előző kormány legnépszerűbb intézkedéseit, például a közepes jövedelműek számára életbe léptetett adókedvezményeket. A kormánynak három héten belül kell benyújtania a jövő évi költségvetés-tervezetet.
(MTI)