Tömegsírt találtak Iguala mellett. Ez az a mexikói város, ahol egy héttel ezelőtt egy erőszakcselekmény-sorozatban eltűnt több tucatnyi diák.
A lőfegyveres erőszakcselekmények többsége a Guerrero állambeli Iguala városban történt, Mexikóvárostól 200 kilométerrel délre. Résztvevőik diákok, rendőrök és fegyveres bűnözők voltak. Egyelőre tisztázatlan, hogy pontosan mi történt, és hogy mi váltotta ki ezeket a cselekményeket. Akkor hat halálos áldozatról és 25 sebesültről tudtak, és 57 diákot eltűntként tartottak nyilván. A héten megkerült 14 diák, akik otthonukban vagy főiskolájuk épületében rejtőzködtek, 43-at azonban továbbra is keresnek.
A diákok az Ayotzinapa tanárképző főiskola hallgatói. Az oktatási intézmény elhíresült arról, hogy diákjai radikális akciókban vesznek részt, és gépjárműveket rabolnak el. A múlt hétvégi erőszakos cselekmények során diákok tüntettek és elraboltak három autóbuszt, majd összecsaptak a rendőrséggel. A halálesetekkel összefüggésben őrizetbe vettek 22 rendőrt, majd vétkes emberölés gyanújával eljárást indítottak ellenük. Az esetek kivizsgálásához és a rend fenntartására Ángel Aguirre, Guerrero kormányzója segítséget kért a szövetségi rendőrségtől, mert - mint állította - "a guerrerói rendőrök többsége tagja a szervezett bűnbandáknak".
A hatóságok egyelőre nem tudták megmondani, hogy a talált tömegsírban hány holttest van, illetve elképzelhető-e, hogy azok az eltűnt diákok holttestei. A tömegsírról egy névtelen telefonáló értesítette a hatóságokat.
(Híradó)