Brit lapok szerint Ukrajnában agyonlőtték Samantha Lewthwaite-t (30), a Fehér Özvegyet.
A terroristanő profilja még csütörtökön is a körözött bűnözők között szerepelt az Interpol oldalán. A nő 2009-ben hagyta el Nagy-Britanniát, miután egyre több olyan jelentés látott róla napvilágot, hogy terrorista cselekményekben vesz részt.
Zoom
Samantha Lewthwaite nem ismert kegyelmet. Legutóbb a kelet-ukrajnai vérengzésben szerzett hírnevet magának, az Ajdar zászlóalj tagjaként gyilkolt.
Az ukránok egymillió dolláros (245 millió forint) vérdíjat tűztek ki annak az orosz mesterlövésznek a fejére, aki leadta a végzetes lövést a nőre.
Egy októberben készült jelentés szerint Lewthwaite csatlakozott az Iszlám Államhoz is, és női öngyilkos merénylőket képzett ki Szíriában.
Feltételezések szerint a terroristanő részt vett a 7/7 londoni merényletben. 2005. július 7-én a brit főváros metrórendszerében hajtottak végre robbantásokat, amelyben ötvenhatan vesztették életüket. Az öngyilkos merénylők között volt két gyermekének apja.
Szintén neki tulajdonítják a 2013 őszén egy kenyai bevásárlóközpontban elkövetett vérengzést, amely hatvanhét ember halálát okozta. Akkor felröppent az a hír, hogy ő maga is életét vesztette a harcokban, de hamis útlevéllel elmenekült az országból.
Zoom
Tavaly a mombasai házában talált naplóbejegyzéseiből kiderült, hogy a "szent harcot" mennyire fontosnak érezte, és négy gyermekét is "a küldetésnek megfelelően harcosnak nevelte".
(Blikk nyomán)