Néhány perc alatt elkapkodták Franciaországban a Charlie Hebdo című "szatirikus" hetilapnak a szerkesztősége elleni múlt heti, 12 áldozatot követelő merénylet óta megjelent első számának példányait az újságosbódék előtt már a szerdai nyitás előtt hosszú sorokban várakozó emberek.
A kiadó reggel bejelentette: az óriási keresletre való tekintettel a tervezett 3 millióról 5 millióra emelik a példányszámot. A Charlie Hebdo átlagos példányszáma eddig 30 ezer volt.
Szerda reggel mintegy félmillió példányt kaptak a francia újságárusok a "túlélők számából", de a készletek néhány perc alatt mindenhol kifogytak.
A párizsi Gare de l,Est pályaudvarán nyitott először az újságos, reggel 6 órakor, s fél 7-kor már nem lehetett a lapot kapni. Volt, aki 5-10 példányt vásárolt, a bolt pedig csak 125-öt kapott.
A csalódott vásárlók többsége ezért megvette a Le Canard Enchainé nevű újságot, Franciaország másik és legnagyobb szatirikus hetilapját, amelynek címlapján a Charlie Hebdo meggyilkolt újságíróival való szolidaritásként a következő mondat olvasható: "Gyerünk, srácok, ne hagyjátok magatokat lemészárolni". A Libération és a Les InRockuptibles című lapok is nagy számban fogytak, ők Mohamed-karikatúrával a címlapjukon jelentek meg szerdán.
Az újságosbódék előtt Párizsban már a 7 órai nyitás előtt hosszú sorok kígyóztak: reggel 5 óra óta 50-100 ember várakozott nyugodtan, de hasonló jelenetek voltak a vidéki városokban is.
"Hihetetlen, már hatvanan várakoztak a bolt előtt, amikor kinyitottam. Ilyet még soha nem láttam. A 450 példány, amit kaptam, 15 perc alatt elfogyott" - mondta egy újságos a France Info hírrádióban. "Az emberek ennyire támogatják a sajtószabadságot" - tette hozzá. Többen elmondták, hogy a vasárnapi terrorizmus elleni menet folytatásának érezték, hogy megvegyék a lapot, annak ellenére, hogy annak nem állandó olvasói.
A belvárosi újságosok, az Operánál és a République (Köztársaság) tér környékén 50-100 példányt kaptak a Charlie Hebdóból a megszokott 10-20 helyett, de az is elfogyott néhány perc alatt. Az újságosok úgy tudják, hogy a héten mindennap kapnak majd újabb példányokat, ráadásul várhatóan többet, mint szerdán.
A francia rádiók és televíziók tudósításai szerint a bódék előtt hajnalban várakozó emberek többsége nem feküdt le éjszaka, nehogy lemaradjon a "történelmi lapszámról".
Franciaországban még soha nem jelent meg újság ekkora példányszámban. Sokan már kedden megrendelték a lapot az újságárusoknál, de ez sem jelenetett biztosítékot arra, hogy szerdán jut nekik a Charlie Hebdóból.
A hetilap címlapját már hétfőn késő este bemutatta internetes oldalán a Libération, amelynek szerkesztőségében kaptak helyet a Charlie Hebdo munkatársai a múlt heti véres merénylet után. A címoldalon Mohamed prófétát ábrázolták.
A lapban egyébként a megölt karikaturisták utolsó rajzai is láthatók.
Megfenyegették a Le Canard Enchainé-t
Megfenyegették a legjelentősebb francia szatirikus hetilapot, a Le Canard Enchainét, a Charlie Hebdo című szatirikus hetilapnak a szerkesztősége elleni múlt heti, 12 áldozatot követelő merénylet másnapján.
Erről maga a magazin számolt be szerdán megjelent legfrissebb számában. Az ügyben vizsgálat indult, s a szerkesztőség védelmét megerősítette a rendőrség.
"Ti következtek" - ezt üzenték a lapnak. A fenyegetők azt is írták a lap szerint, hogy lefejezés vár az újságírókra.
A körülményekre való tekintettel a védelmünket megerősítette a rendőrség - olvasható a cikkben.
A fenyegetéseket január 8-án e-mailben kapta a szerkesztőség, egy nappal azután, hogy két dzsihadista fegyveres behatolt a Charlie Hebdo szerkesztőségébe és lelőtt 11 embert, majd menekülés közben egy rendőrt is megölt.
Frissítés: eddig még csak az ausztrál kormányfő örült neki
Özönlenek a vélemények világszerte a Charlie Hebdo című "szatirikus" francia hetilap szerdai lapszámának címlapjáról, amelyen a könnyeket ejtő Mohamed próféta egy táblát tart a kezében "Je suis Charlie" (Én vagyok Charlie) felirattal, a párizsi merényleteket elítélők millióinak jelszavával. Fölötte az olvasható, hogy "mindenkinek megbocsátunk".
A Juszef al-Karadávi hitszónok vezette muzulmán ulemák (vallástudósok) világszövetsége úgy vélte, "nem bölcs dolog" újabb karikatúrák közzététele a prófétáról. "Nem ésszerű, nem logikus és nem bölcs dolog rajzokat és filmeket közzétenni, amelyek sértik a prófétát vagy támadják az iszlám vallást" - olvasható a katari székhelyű szervezet szerdán kiadott közleményében. Az egyiptomi származású Karadávit az Egyiptomban betiltott iszlamista Muzulmán Testvériség egyik vezetőjének tartják.
Az egyiptomi napilapok látszólag nem szenteltek különösebb figyelmet a Charlie Hebdo szerdai megjelenésének. Az észak-afrikai ország sajtója nem jelentette meg a szatirikus magazin eheti számát, és korábban a kairói Dar al-Ifta - azaz az iszlám joggyakorlat háza, amelyet a muzulmánok nagy becsben tartanak - úgy nyilatkozott, hogy az újabb kiadás "a világ másfél milliárd muzulmánjának indokolatlan provokálása".
Az al-Maszri al-Jóm című független egyiptomi lap egy karikatúrával emlékezett meg a francia szatirikus újság elleni merényletről. A rajzon egy iszlamista először láthatóan örül a "sikeres" támadásnak, de utána elfogja a kétség, hiszen az eddig csak ötvenezres példányszámú lapot szerdán több millió példányban és több nyelven jelentették meg. A karikaturista ezután felveti: "Kérdem én, ki is nyert ezzel?"
Irán sértő gesztusnak minősítette a Charlie Hebdo eheti címlapját. "Világszerte elítéljük a terrorizmust (...) ugyanakkor elítéljük a hetilapnak ezt a sértő gesztusát is" - szögezte le Marzíje Afhám iráni külügyi szóvivő. Hozzátette, hogy a rajz "megsérti a muzulmán érzelmeit", és "újraindítja a terrorizmus ördögi körét".
Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet rádiója "elképesztően ostobának" nevezte, hogy a Charlie Hebdo újabb karikatúrákat jelentetett meg Mohamed prófétáról. "Az istentagadó újság megpróbál anyagi hasznot húzni a prófétát sértő lap eladásából" - tette hozzá az al-Bajáni rádió.
Tony Abbott ausztrál miniszterelnöknek viszont "eléggé tetszett" a francia lap címoldala, s üdvözölte a karikaturistákat szerinte jellemző "megbocsátás szellemét". "Nem vagyok biztos abban, hogy a Charlie Hebdo minden tettét nagyra tartom, itt azonban a prófétáról egy olyan rajzot tettek közzé, amely szerint mindenki elnyeri a megbocsátást, miközben egy kövér könnycsepp gördül le Mohamed arcáról - mondta Abbott az ausztrál 3AW rádiónak. - Egyre nagyobb szükségünk van a megbocsátás szellemére a haragtól fűtött modern világban."
(MTI nyomán)