A londoni székhelyű "jogvédő" szervezet jelentésében élesen bírálta a nemzetközi közösségnek a szíriai menekültek helyzetének rendezéséhez való hozzáállását.
Az Amnesty International megállapítása szerint a Jordániába, Libanonba és Törökországba menekült négymillió szíriai közül százezreknek van szükségük arra, hogy más országok befogadják, ugyanis jelenlegi helyzetükben nincsenek biztonságban. Sok közöttük a gyám nélküli gyermek és a jobb orvosi ellátásra szoruló ember, illetve azok, akiknek esetében magas a kockázata, hogy támadások érik őket, így például a homoszexuálisok, vagy azok, akik nemi erőszak vagy kínzás áldozatai voltak.
A jelentésből kiderül, hogy 80 ezer embernek már felajánlották a letelepedést más országokban, miközben a maradék 300 ezer továbbra is jogi bizonytalanságban van. Arról nincsenek pontos információi a szervezetnek, hogy mely országok fogadják be a menekülteket, de annyit lehet tudni, hogy Németország és Kanada az élenjáró, míg az Egyesült Királyság kilencszáz menekült befogadását ajánlotta fel.
(MTI nyomán)