Két konvojjal több mint 1800 tonna újabb segélyszállítmányt vittek Oroszországból a délkelet-ukrajnai Donyeckbe és Luhanszkba - tájékoztatott vasárnap, a tűzszünet első napján az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának képviselője.
Oleg Voronov, az orosz katasztrófavédelem országos válsághelyzeti irányító központjának parancsnokhelyettese a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek arról számolt be, hogy a több mint 90 gépjárműből álló egyik gépkocsioszlop megérkezett Donyeckbe és megkezdték a teherautók kipakolását.
A Humanitárius segélyszállítmány az Oroszországi Föderációtól feliratú fehér ponyvás teherautók több mint 900 tonnányi segélyt, főképpen élelmiszert szállítottak a fegyveres összecsapások sújtotta régiónak. Ugyanennyit vittek Luhanszkba is több mint 80 teherautóval.
A sorrendben már a 14. orosz segélyszállítmánnyal gyógyszereket, építőanyagokat és "a létfenntartáshoz szükséges eszközöket" juttattak el az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok lakosságának. Ezúttal ugyanakkor tankönyveket, kézikönyveket és oktatási módszertani kiadványokat is vittek a szakadárok által ellenőrzött területekre.
Az orosz válsághelyzeti irányító központ parancsnokhelyettese hangsúlyozta, a délnyugat-oroszországi Rosztovi területről indított szállítmányokat a Matvejev Kurgan és Donyeck nevű határátkelőkön az ukrán határőrség és vámhatóság munkatársaival együtt vizsgálták át.
Az orosz hatóságok tavaly augusztus óta több mint 18 ezer tonna orosz segélyszállítmányt juttattak el Donyeck és Luhanszk megyékbe.
Ukrajna és a nyugati államok azt feltételezik, hogy Oroszországból a humanitárius segítségnyújtás leple alatt az elmúlt hónapokban fegyvereket, lőszereket és üzemanyagot is vittek a szakadároknak Délkelet-Ukrajnába.
(MTI)