Több mint kétszáz asszír keresztényt rabolt el az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Szíriában – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
A londoni székhelyű emigráns szervezet szerint az IÁ az elmúlt három napban legalább 220 asszírt rabolt el a Törökországgal és Irakkal határos el-Haszake kormányzóságban. Az OSDH kedden még 90 asszír keresztény elrablásáról számolt be.
Usuma Edward, a stockholmi székhelyű Asszíriai Emberi Jogi Hálózat civilszervezet alapítója szerdán azt közölte, hogy közel ezer asszír keresztény család, azaz mintegy 5000 ember menekült el a hét eleje óta otthonából el-Haszake és Kámeslíje városokba. Edward 70 és 100 közé tette az elrabolt keresztények, többségük nők, gyermekek és idős emberek számát. Szavai szerint a túszokat az el-Haszakétól délre fekvő Saddádiba hurcolták, és feltehetően élő pajzsként akarják felhasználni őket, de az sem zárta ki, hogy a kurdok által foglyul ejtett iszlamistákra akarják őket kicserélni.
Arab törzsi közvetítők és az asszír közösség egyik képviselője részvételével megkezdődtek a tárgyalások a túszok szabadon engedéséről – közölte az OSDH csütörtökökön. Az emigráns szervezet szerint az IÁ már tíz falut vont az ellenőrzése alá Tell-Tamr térségében, ahonnan tömegesen menekülnek a lakosok. Szíriában mintegy 30 ezer asszír keresztény élt a konfliktus 2011. márciusi kitörése előtt, többségük el-Haszakében. Az asszír keleti egyházhoz tartozó hívek nesztoriánus keresztények, akiket az 431. évi efezusi zsinat elítélt, eretnekségnek minősítve vezetőjük, Nesztoriosz konstantinápolyi püspök tanítását, aki tagadta az istenség és emberség egységét Krisztusban.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán határozottan elítélte a keresztények elrablását, és az Iszlám Állam, valamint az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front által elrabolt emberek azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte. A BT elítélte az IÁ által elkövetett "emberiesség elleni bűntetteket", a kegyetlenkedéseket és a lefejezéseket.
Közben az Egyesült Államok vezette szövetségesek csütörtökre virradóra Káim iraki határváros közelében az Iszlám Állam legalább 17 fegyveresét ölték meg a dzsihadista szervezet hadállásai ellen végrehajtott légicsapásokban. Egy káimi kórházi forrás szerint az IÁ Rúmána és Huszaiba térségében lévő állásaira mért csapásokban további 29 lázadó fegyveres sebesült meg. A támadásoknak kilenc civil halottja is volt - tette hozzá.
A szövetségesek támadták a Bagdadtól 385 kilométerre nyugatra fekvő Rutba körzetét is. Az ottani csapásban helyi kórházi források szerint hat iszlamista fegyveres és tizenegy civil halt meg.
(MTI)