Borisz Nyemcov egykori orosz miniszterelnök-helyettes meggyilkolásával szertefoszlott minden remény Oroszországban egy békés politikai átmenetre - jelentette ki Garri (Weinstein) Kaszparov orosz ellenzéki személyiség, volt sakkvilágbajnok.
Az Egyesült Államokban "önkéntes száműzetésben" élő Kaszparov vasárnap adott interjút a Reuters brit hírügynökségnek, meglehetősen borúlátó képet festve az orosz ellenzék jövőjéről. "Borisz, amint látjuk, hiábavalóan reménykedett abban, hogy lehetséges békés átmenet egy normális, civilizált, demokratikus kormányzás felé" - mondta Kaszparov, aki úgy jellemezte Nyemcovot, mint az erőszakmentes politikai fellépés egyik fő szószólóját Oroszországban.
"Jelenleg nem látok rá esélyt, hogy elmozduljunk Vlagyimir Putyin (orosz elnök) brutális diktatúrája felől valami felé, ami akár csak annyira mérsékelt lenne, mint a tíz évvel ezelőtti helyzet volt" - közölte az 51 éves ellenzéki, hozzátéve, hogy szerinte a jövőben akár erőszakos tömegfelkelésre is számítani lehet Oroszországban.
A Vlagyimir Putyin heves bírálójának számító Borisz (Eidman) Nyemcovot szombatra virradóra lőtték le Moszkva központjában. Az 55 éves politikus egy ukrán nővel sétált, a Kreml lábánál kezdődő Bolsoj Moszkvorecki hídon (Nagy Moszkva-folyó híd), amikor egy ismeretlen támadó négy lövéssel megölte őt.
Kaszparov szerint a gyilkossággal meglehetősen egyértelmű üzenetet küldtek a Putyin-ellenes aktivistáknak. "Nem fogjuk arra vesztegetni az időt, hogy bíróság elé állítsunk, azt a látszatot keltve, mintha tisztelnénk a jogállamiságot. Egyszerűen kiiktatunk" - fogalmazott az ellenzéki vezető.
(MTI nyomán)