"Megállapította" a főügyészség továbbá azt is, hogy a volt grúz elnök kiadatása ellentmondana az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló 1950-es nemzetközi egyezménynek.
Tbiliszi arra hivatkozva kérte a politikus kiadását, hogy Grúziában körözik, miután több ügyben is vádat emeltek ellene. Korábban nemzetközi bírálatokat váltott ki, hogy a 2012-es tbiliszi kormányváltást követően a Szaakasvili-féle vezetés több tagja ellen is büntetőperek indultak a kaukázusi országban. 2014 augusztusában vádat emeltek a volt elnök ellen egy grúz parlamenti képviselő elleni 2005-os fegyveres támadás szervezése, valamint 8,83 millió lari (5 millió dollár) közpénz jogosulatlan elkötése miatt 2009-2012 között.
Szaakasvili 2004 januárja és 2013 novembere között volt Grúzia elnöke. 2013 novemberének közepén külföldre távozott, azóta jórészt az Egyesült Államokban és Ukrajnában tartózkodik.
A jelenleg Ukrajnában tartózkodó volt grúz államfőt Petro Porosenko ukrán elnök a kormányzati reformokkal foglalkozó nemzetközi tanácsadói testülete vezetőjének nevezte ki. Szaakasvili alkalmanként már korábban is adott tanácsokat Kijevnek.
(MTI)