Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport hétperces videofelvételt tett közzé, amelyen megörökítette, amint emberei megrongálják, ledózerolják és felrobbantják az észak-iraki Nimrúd (az ókori Kalhu) régészeti parkjának asszír romjait.
A szombat este megjelent felvételen szakállas iszlamisták pörölyökkel, légkalapácsokkal és vágószerszámokkal szedik le a hatalmas alabástrom domborműveket, amelyek asszír királyokat és istenségeket ábrázolnak. Buldózerrel döntik ki a falakat, majd a felvételen bemutatják a robbanóanyaggal megpakolt hordókat, illetve azt is, amint hatalmas robbantásokkal a földdel egyenlővé tesznek három történelmi romot.
Zoom
"Isten azzal tüntetett ki minket, hogy az elmúlt napokban eltávolítottuk az összes bálványt és szobrot, amelyekhez imádkoztak Allah helyett" - közölte a felvételen az egyik szélsőséges. Másik társa pedig fogadkozott, hogy mindig, amikor újabb területet foglalnak el, megsemmisítik a "bálványimádás minden jelképét", és terjeszteni fogják az "egyistenhitet".
A dzsihadista terrorcsoport márciusban kezdte el szétrombolni a nimrúdi régészeti park asszír romjait. A szélsőségesek más történelmi emlékhelyeket is megsemmisítettek, Nimrúd mellett Moszulban és Hatra városokban pusztították el az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékeket, Horszábád körzetében található asszír építészeti maradványokat dúlták szét, ami elborzasztotta a világot, különösen a régészeket. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár háborús bűnténynek nevezte a nimrúdi pusztítást.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: