Aki olvassa a külföldi cigányhelyzettel kapcsolatos cikkeinket, tudósításainkat, tudja, hogy a cigányok minden országban egyformán bûnözők, iskola- és munkakerülők, teljesen függetlenül attól, hogy az állam mennyi segílykét öl beléjük. Nincs ez különbül a nagyon gazdag, a cigókat segílykével teletömő, és cserébe 92%-os cigánybûnözést kapó  Finnországban sem.
A Helsingin Sanomat most márciusban megjelent, eddig még nem idézett két cikkét érdemes szemügyre venni cigányügyben
OULU: Egész Finnországban kirekesztik a romákat a lakáshoz jutásból [Kuruc.info kommentár: tessék, fajvédők, lehet tagadni a tényeket, lehet azt hazudni, hogy a finneknek a világon semmi bajuk a cigányokkal!] (“Romaneja syrjitään asuntomarkkinoilla ympäri maata.”)

A kép: Sari Långström családja a várostól kapta a családi házat, amelyben Oulu Kaakkuri részében lakik. [Kuruc.info kommentár: ahogy látszik, a finnországi cigányok nem mindig fekete hajúak. A Porvoo-i cigány gyilkos (cikk ITT) is barna hajú volt]
Közép-Pohjanmaa Himanka községe a minap kapott pénzbüntetést azért, mert nem adtak fedelet egy cigánycsaládnak. Most hat oulu-i önkormányzati képviselő kapta ugyanezt: személyenként 400-600 eurós bíróságot. [Kuruc.info kommentár: ahogy Himanka esetében is (cikk ITT), ez a bírság is nevetséges a finn fizetésekhez vizonyítva, és természetesen mind Helsinki (ITT), mint Pori (ITT) példájából tudjuk, hogy a rendőrség  és igazságszolgáltatás is élesen cigányellenes, azaz finn-párti, szemben Magyarországgal. Magyarországon az ilyen “bûnt” elkövető politikust már rég megkövezték, leváltották, eltávolították volna, és nem olyan nevetséges pénzbüntetéssel sújtják, amit mellényzsebből kifizet.]
“A ház kiadója, amikor megnéztük azt, mindenki által hallhatóan mondta, hogy azt csak fehéreknek adja ki, és nem a magunkfajtáknak. Szerintem a viselkedése durva és kirekesztő volt. Nagyon sok helyi politikussal felvettem a kapcsolatot, de mind erőtlennek és határozatlannak tûnt . [Kuruc.info kommentár: persze hogy b@k bármit is csinálni. Ki a franc normális, felelős, a városáért felelősséget érző politikus akar 90% feletti valószínûséggel bûnöző elemeket importálni a városába? Persze hogy elmismásolták a dolgot, ahelyett, hogy kiharcolták volna, hogy szegííííny üldözött romákok megkapják a lakást.]” (“Isännöitsijä sanoi asuntonäytössä kaikkien kuullen, että asunto on tarkoitettu valtaväestölle eikä teikäläisille. Mielestäni kohtelu koko asunnon etsinnän ajan oli törkeää ja syrjivää. Olin yhteydessä lukuisiin virkamiehiin, mutta kaikki tuntuivat olevan voimattomia." )
Sari Långström a házban hét 3-17-éves gyerekével [Kuruc.info kommentár: jól tetszettek olvasni: hét. A cigányok Finnországban is mértéktelenül szaporodnak, mint a patkányok] lakik. Az elején a bérbeadási szerződés határozott időre szólt, nagyon sokat kellett azért harcolnia, hogy tartós legyen. [Kuruc.info kommentár: ki a franc akarna akár az idők végezetéig kiadni egy lakást a cigóknak???] (“Sari Långström asuu talossa seitsemän 3-17-vuotiaan lapsensa kanssa. Vuokrasopimus oli aluksi määräaikainen, ja sen muuttaminen pysyväksi oli perheenäidin mukaan taistelua. “)
Långström úgy számol, hogy csak Ouluban 6-7 roma család él fedél nélkül. Két fivére is fedél nélküli. “Segítségre van szükségük, olyanra, aki az érdekükben szót emel, mert nagyon sok cigány van, aki még olvasni sem tud” – mondja. [Kuruc.info kommentár: tetszenek látni, cigányfajvédők? A gazdag, nagyon sok tekintetben (pl. közoktatás színvonala, az átlagtanulók felkészültsége, problémamegoldó képessége) világelső Finnországban sok cigány nem tud még olvasni se, és ezt ráadásul egy cigány mondja el. Ezen találjanak fogást, cigányfajvédők! Ha már a hivatalos írástudatlansági tanulmányoknak – mint pl. ENNEK – nem hisznek.]  (“Långström laskee, että pelkästään Oulussa elää 6-7 romaniperhettä ilman asuntoa. Myös hänen kaksi veljeään ovat asunnottomia. "He tarvitsisivat tukijan ja puolestapuhujan, sillä kaikki romanit eivät osaa edes lukea.")
Forrás: Helsingin Sanomat 
Sok tucat bejelentés érkezik minden évben
Kirekesztés és  hátrányos megkülönböztetés miatt egyre többen keresik fel a kisebbségi jogok biztosát. Messze a legtöbb ilyen bejelentés a romáktól érkezik, akik arra panaszkodnak, hogy nem akarnak kiadni nekik lakást, házat. Ilyen bejelentések Finnországból mindenhonnan érkeznek – évenként sok tucat. [Kuruc.info kommentár: tetszenek látni, cigányfajvédők? Mindenhol rühellik a cigókat, nem csak Poriban. Talán nem véletlenül. És ha hozzávesszük a finnországi cigányok lélekszámát – ami kb. 10 ezer – akkor látjuk, hogy lakosságarányra lebontva a cigányokat utasítják el a legtöbbet. Vajon miért nem akarnak velük szóba állni a fehérek? Csak nem azért, mert jó esetben nem fizet a cigány, rosszabb esetben meg kirabolja a házat, elad belőle mindent, és úgy lelakja, hogy legegyszerûbb aztán az egészet felgyújtani, mert a felújítása többe kerülne, mint a teljes újjáépítése??]
A. S. - Kuruc.info