Újabb történelmi város került veszélybe, miután heves harcok zajlanak a kormányerők és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet fegyveresei között az UNESCO világörökségi listáján szereplő, kelet-szíriai Palmüra romjai közelében. A szíriai kormány arra sürgeti a nemzetközi közösséget, hogy segítsen megvédeni az ezeréves romvárost, mert ha az Iszlám Államnak sikerül bevenni Palmürát, akkor mindent el fognak pusztítani.
Zoom
A több mint 4000 éves Palmüra az ókori Szíria egyik legfontosabb városa, amely évszázadokon keresztül a mediterrán térség és a keleti birodalmak közötti kereskedelem fontos központja volt. Fénykorában, Zenóbia királynő idején az ókori világ egyik legszebb városaként tartották számon, műemlékei ma is lenyűgözőek. Békeidőben a szír turizmus egyik kiemelt helyszíne, most azonban ez a világörökségi helyszín is veszélybe került, miután a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet és a szír kormányerők a romoktól nem messze folytatnak heves harcokat.
Zoom
Az iszlamisták jelenleg egy légitámaszpontot lőnek a város közelében. Az UNESCO képviselői attól tartanak, hogy amennyiben a radikálisok elérik Palmürát, minden általuk istentelennek tartott történelmi emléket elpusztítanak majd.
Zoom
"Palmüra már eddig is rengeteg kárt szenvedett el, hiszen az elmúlt években katonai bázist is működtettek itt, ami elfogadhatatlan. Tegnap mindkét felet felszólítottam, hogy óvják meg Palmürát és hagyják ki a harcokból" - mondta az UNESCO főigazgatója.
Az iszlamisták jelenleg 75 kilométerre közelítették meg Palmürát, a kormányerők visszavonulóban vannak. Nem valószínű, hogy lesz foganatja az UNESCO felszólításának, a szélsőségesek ugyanis tudatosan el akarnak pusztítani mindent, ami az iszlám előtti korból származik.
Zoom
A közelmúltban több olyan videofelvételt is közzétettek az interneten, amelyen a szervezet harcosai történelmi emlékhelyeket semmisítenek meg Irakban. A moszuli múzeumban kalapáccsal és fúrókkal estek a több ezer éves szobroknak és több műkincset elszállítottak, hogy eladhassák a feketepiacon. Hatra városában az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékeket pusztítottak el. A szintén iraki Nimrúd és Horszábád körzetében asszír építészeti maradványokat dúlták szét. Az ENSZ elítélte az emberiség kultúrkincseinek tudatos pusztítását, és követelték, hogy a felelősöket állítsák bíróság elé.
(MTI)