Az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének fegyveresei hatalmukba kerítették szerda estére a szíriai Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányerők ottani védelmi vonalai összeomlottak - jelentették emigráns források.
A dzsihadisták néhány nappal azután arattak újabb megdöbbentő katonai sikert, hogy Irak nyugati részén elfoglalták a fővárostól 110 kilométerre fekvő Ramádi városát.
Az éjszaka beköszöntekor nem volt egyértelmű, hogy az IÁ fegyvereseinek mennyire sikerült megközelíteniük Palmüra híres ókori romvárosát - közölték aktivisták, akik ugyanakkor hozzátették, hogy a szíriai hadsereg katonái szemtanúk szerint elmenekültek a térségből.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint egy helyi aktivista arról is beszámolt, hogy a szélsőségesek szerdán elérték a hírhedt tadmuri börtönt, ahol az elmúlt években "szíriai másként gondolkodók ezreit tartották fogva és kínozták meg". A börtön becslések szerint mintegy ezer foglyának sorsáról egyelőre nincsenek hírek.
A szíriai állami televízió maga is elismerte, hogy Tadmurból kivonultak a kormányerők, az IÁ-hoz köthető Aaamaq hírügynökség pedig azt jelentette, hogy az Iszlám Állam harcosait átvették az ellenőrzést a közeli dzsazli olajmező felett.
A tadmuri harcok áldozatairól egyelőre csak töredékes adatok vannak.
Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették. Az Iszlám Állam újabb harci sikere azonban nemcsak a város kulturális értékei miatt jelent hatalmas veszteséget a damaszkuszi kormánynak. Elfoglalásával megnyílhat az út a szélsőségesek előtt további, jelenleg még a kormányerők által ellenőrzött kulcsfontosságú területek felé, beleértve a főváros Damaszkuszt, Szíria nyugati és déli partvidékét, valamint keleti irányban a régóta ostromlott Deír-ez-Zór városát is.
Utóbbi közelében jelentős földgáz- és kőolajlelőhelyek találhatók az ország központi térségeiben.
Tadmur eleste az AP amerikai hírügynökség kommentárja szerint arra is rámutat, hogy az Iszlám Állam hadereje képes egyszerre több irányban előrenyomulni a két országra kiterjedő, hatalmas hadszíntér egymástól távol eső pontjain, vagyis alaptalannak bizonyultak azok az állítások, melyek szerint az iraki Tikrít elvesztése súlyos csapást jelentett volna az IÁ számára.
(MTI)
Ez a korábbi videó még akkor készült, amikor csak a város egyik kerületét foglalták el az elmebetegek: