Több EP-képviselő is úgy látja, hogy „a megfélemlítő légkör lehetetlenné tette a szabad és tisztességes szavazást”, ráadásul a média is egyoldalúan az igen pártjára állt.
Egy amerikai szervezet 25 millió eurót (körülbelül 7,5 milliárd forintot) áldozott az utóbbi években az azonos neműek "házasságának" legalizálásáról tartott írországi népszavazásra és annak előkészítő munkáira - közölte a CitizenGO nevű civil szervezet.
Arról is beszámoltak, hogy írországi székhelyű multicégek „egyértelművé tették több ezer munkavállaló számára, hogy igennel kell szavazniuk, és elvárták, hogy a szociális médián keresztül kampányoljanak ezért”. Hozzátették: mindezek mellett a szavazófülkék biztonságáért felelő rendőrség is aktívan kampányolt a homoszexuális "házasság" legalizálásáért.
A CitizenGO felidézi több európai parlamenti képviselő levelét is, melyet Martin Schulz EP-elnöknek írtak, amiben kifejtik, hogy nem volt méltó egy EU-tagállamhoz az „a megfélemlítő légkör, melyben a kampány zajlott, lehetetlenné téve a ’szabad és tisztességes’ szavazást”. Hozzátették: „emellett az ír parlament közpénzekből élő politikai pártjainak mindegyike aktívan kampányolt a homoszexuálisok házassága mellett”, és a „köz- és kereskedelmi média nem vett tudomást az ír Legfelsőbb Bíróság korábbi döntéséről, mely szerint a vita két oldalának képviselőit 50-50 százalékos felület illeti meg”.
Mint ismeretes, a hétvégén az ír lakosság megszavazta az azonos neműek "házasságának" legalizálását, ezzel Írország a világ első olyan országa, ahol népszavazáson döntöttek a ferde hajlamú párok házasságkötésének törvényessé tételéről.
Ríona Ní Fhlanghaile, az ír szavazatszámláló bizottság elnöke az RTE-nek elmondta, hogy a választópolgárok 62,1 százaléka támogatta, míg 37,9 százaléka ellenezte a buziházasság engedélyezését.
A pénteken lezajlott referendumon 60,5 százalékos volt a részvételi arány, s erre népszavazáson több mint két évtizede nem volt példa.
Az azonos neműek "házasodásának" jogát minden parlamenti párt, a nagy munkaadók és sok híresség támogatta.
"Mi vagyunk az első olyan ország, amely az alkotmányban fogja rögzíteni azt, hogy szexuális beállítottságtól függetlenül mindenkinek joga van a házasságkötéshez, és erről népszavazás döntött. Ezzel a szabadság és az egyenlőség fáklyavivői lettünk a világ többi országa előtt. Ezen a napon büszkeség írnek lenni" - mondta Leo Varadkar egészségügyi miniszter, aki nyíltan büszkélkedett betegségével, miután a kormány bejelentette, kísérletet tesz az ír konzervatív katolikus alkotmány megreformálására.
A homoszexualitást bűnnek tartó katolikus egyház a templomok falain belülre korlátozta az alkotmánymódosítás elutasítására buzdító kampányát. Írországban világi vallási csoportok vezették a "nem" kampányt, amelyet egyetlen politikai párt sem vállalt fel.
Írországban egyébként már korábban is bejegyzett élettársi kapcsolatban élhettek a homokosok, de 22 évvel ezelőtt még a büntető törvénykönyvben szerepelt a homoszexuális kapcsolat fenntartása.
(ATV - CitizenGO - MTI korrigálva)