Donald Trump, Jeb Bush, Scott Walker, Ben Carson, Mike Huckabee, Ted Cruz, Rand Paul, Marco Rubio, John Kasich és Chris Christie alkotja azt a tízes keretet, amely részt vehet a republikánus elnökjelölt-aspiránsoknak a Fox News csatorna által csütörtökön, Clevelandből, főműsoridőben sugárzott első televíziós vitáján.
A csatorna erről kedd délután döntött, az aspiránsok országos támogatottságát mérő öt legfrissebb mértékadó közvélemény-kutatás eredményeinek - a CBS, a Fox, a Bloomberg News, a Monmouth Egyetem és a Quinnipiac Egyetem méréseinek - összesítése alapján. A Fox a republikánus mezőny szokatlanul népes mivolta miatt kényszerült rá az előszűrésre.
A vita amerikai keleti parti idő szerint csütörtök este 9-kor (közép-európai idő szerint péntek hajnali 3-kor) kezdődik. A tízes élbolyból kimaradt hét országos jelentőséggel bíró republikánus aspiráns - Rick Perry, Rick Santorum, Lindsey Graham, Bobby Jindal, Carly Fiorina, George Pataki és Jim Gilmore - négy órával korábban, kevésbé nézett időpontban kap képernyős lehetőséget az érvek ütköztetésére.
Több politikai elemző szerint a fő műsoridős élbolyból való kimaradás súlyos csapást jelenthet több, a második csoportba sorolt politikus további kampányára. Emiatt többen bírálták a csatorna döntését, mert az egyszámjegyű támogatottsággal rendelkező politikusok támogatottsága belül lehetett a statisztikai hibahatáron.
Nehezen lehet túlbecsülni a vita jelentőségét a republikánus aspiránsok számára, a Pew kutatóintézet egy 2014-es felmérése szerint ugyanis az önmagukat "következetesen konzervatív" választók 47 százaléka a Fox Newst tartja fő politikai információforrásának. A kábeltévék piacán a Foxot az összesített nézettségben egyedül a Discovery előzi meg. Ebben a szegmensben azonban a csatorna főműsoridős nézettsége júliusban már a 163. hónapja állt a vezető helyen, és az nagyobb volt, mint a centristának mondott CNN-é és a liberális MSNBC-é együttvéve.
A CNN szeptember 16-án ugyancsak két csoportban, de párhuzamosan fogja majd vitáztatni a Fehér Házra pályázó republikánus politikusokat. A csatorna még nem közölte, hogy milyen szempontok alapján fogja kettéosztani az aspiránsokat.
Az első vitacsoportból a közvélemény-kutatásokban egyértelműen vezető Trump ingatlan-befektető és televíziós személyiség, Bush volt floridai kormányzó, Walker Wisconsin kormányzója, Huckabee volt arkansas-i kormányzó, Carson visszavonult idegsebész, Rubio floridai, Cruz texasi, Paul pedig kentucky-i szenátor, Christie New Jersey-i, Kasich pedig ohiói kormányzó.
A második csoportból Perry volt texasi kormányzó, Santorum volt pennsylvaniai szenátor, Fiorina a Hewlett-Packard volt vezérigazgatója, Graham dél-karolinai szenátor, Pataki volt New York-i kormányzó, Gilmore pedig volt virginiai kormányzó.
(MTI)